Lounais-Häme

Piensijoittajan osakesäästötili helpottaa osakesijoittamisen aloittamista, uskoo Pörssisäätiö

Helsinki
29.08.2018, 18:47

Kotimaa

Hallituksen päätös piensijoittajille tarkoitetun osakesäästötilin toteuttamisesta on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Osakesijoittamista edistävä Pörssisäätiö on liputtanut innokkaasti osakesäästötilien käyttöönoton puolesta.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti budjettiriihessään, että osakesäästötili tulee käyttöön vuodesta 2020. Hallituksessa asian valmistelua on pitänyt esillä erityisesti kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Lounasmeren mukaan suorat osakesijoitukset tulevat nyt verokohtelun näkökulmasta samalle viivalle sijoitusrahastojen kanssa. Osakesäästötilille kertyneitä osinkoja ja luovutusvoittoja verotetaan vasta, kun varoja nostetaan tililtä.
– Osingotkin voi uudelleensijoittaa ja sillä tavalla saada korkoa korolle, ja vasta kun rahoja nostaa ulos, maksetaan verot, Lounasmeri kuvailee STT:lle.
Valtiovarainministeriön asettama työryhmä oli keväällä pitänyt parhaana mallia, jossa luovutusvoitot olisivat verovapaita osakesäästötilin sisällä, mutta osinkojen verotus jatkuisi nykyisellään. Nyt hallitus siis päätyi pitemmälle menevään malliin, jossa myös osingot ovat mukana osakesäästötilissä.

Monella yläraja ei tule heti vastaan

Lounasmeri uskoo, että osakesäästötili helpottaa osakesijoittamisen aloittamista.
– Totta kai edelleen täytyy vähän perehtyä osakemarkkinaan, mutta enää ei tarvitse olla veroasiantuntija.
Mallin huonona puolena Lounasmeri pitää tilille tehtäville sijoituksille tulevaa 50 000 euron ylärajaa. Hänen mukaansa raja on kuitenkin sen verran korkea, ettei se luultavasti alkuvaiheessa tule vastaan monella piensijoittajalla.
Lounasmeren mukaan 50 000 euron yläraja tarkoittaa myös sitä, että varakkaammat sijoittajat eivät tule siirtämään varojaan vakuutuskuorista läpinäkyvämpiin suoriin osakesijoituksiin.
Hänen mielestään ensi vuosikymmenellä voisi pohtia, onko mahdollisuuksia ylärajan nostamiselle tai poistamiselle kokonaan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic