Lounais-Häme

"Piha on juuri meille tehty, ja minä tykkään siitä"

 

-Olen pelkkä harrastelija vain, nauraa Leena Kari, jonka ideoima ja osittain myös toteuttama tämän vuoden Mestaripiha on.

Leenan apuna on ollut hänen miehensä Markku Kari, joka on tarttunut vaimonsa pyynnöstä aina lapioon ja vastannut toteuttamisesta.

Pariskunnan Paavolassa sijaitseva kotipiha on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, mikä oli yksi perustekin voitolle. Pieni, soliseva puro sekä värikkäät havupuut kiinnittävät pihaan saapuvan huomion.

-Piha oli kierroksemme kaunein piha. Se on kasvillisuudeltaan runsas ja sisältää erilaisia rakenteita. Hoidon taso on myös kiitettävä, kaupungin puutarhuri Leila Grönholm perustelee.

Etupihalla huomion kiinnittää vanha reki, jossa on koristeina esimerkiksi kukkia ja lyhtyjä.

-Se on virallinen evakkoreki. Isoisäni tuli sillä evakkona Säkkijärveltä. Sen jalakset ovat 1800-luvulta, Markku Kari kertoo.

Piha ei ollut yhtä täynnä yksityiskohtia, kun Karit muuttivat vastarakennettuun taloon Forssan asuntomessujen aikoihin vuonna 1982.

-Siltä ajalta tontilla on pystyssä ainoastaan yksi ainoa puu, keskimmäinen kuusi tontin pohjoisnurkassa. Kaikki muu on vuosien varrella rakennettu pihalle, Markku Kari sanoo.

Mitään määrätietoista muokkausta pari ei aloittanut, kivet, pensaat ja koristeet vain sattuivat vuosien saatossa löytämään paikkansa – välillä monien muutosten jälkeen.

-Pihaa on käännetty ja väännetty edestakaisin, Leena Kari nauraa.

Alkuvaiheessa pihassa olivat suuressa roolissa hyötykasvit.

-Meillä oli silloin lapsia kotona, joten oli kiva, että pihalla oli herneitä ja mansikoita kasvamassa. Kun lapset lähtivät kotoa, ei enää tarvittu perunamaita ja muita, Markku Kari toteaa.

Eivät hyötykasvit ole pihalta silti kadonneet. Neljä vuotta sitten Karit rakensivat kasvihuoneen, jossa kasvaa kurkkua, tomaattia, viinirypälettä, paprikaa ja chiliä. Pihalta voi poimia kesäisin suuhunsa esimerkiksi vadelmia, viinimarjoja tai salaattia.

-Kun tänne muutimme, Leena sanoi, että ikinä ei meille sitten kasvihuonetta laiteta. Hänen isänsä oli puutarhuri ja Leena oli lapsuudessaan ollut paljon kasvihuoneessa, Markku Kari naurahtaa ja jatkaa:

-Mutta eihän kaupasta saa yhtä hyvää kurkkua ja tomaattia. Omat ovat ihan eri makuisia, kun saa suoraan pensaasta lämpimänä suuhun.

Grönholmin mukaan tänä vuonna hyötykasvit näkyivätkin trendinä kilpailupuutarhoissa, monessa forssalaispuutarhassa näkyi muutakin kuin koristekasveja.

Mitään suuria muutoksia pihaan ei ole suunnitteilla.

-Joka syksy päätämme, että mitään emme tee ensi vuonna. Keväällä silti jostain syystä kertyy lista asioista, jotka päätämme tehdä kesän aikana, Leena Kari kuvailee.

Kesäisin pari ahertaa omien sanojensa mukaan useamman tunnin puutarhassa joka päivä esimerkiksi kukkia kastellen tai pensaita muotoillen.

Karit kokevat, että heidän pihansa alkaa olla nyt valmis yli 30 puutarhassa uurastetun vuoden jälkeen.

-Piha on juuri meille tehty, ja minä tykkään siitä, Leena Kari hymyilee ylpeänä. FL

 

Mestaripiha 2016
Tämän vuoden palkitut pihakilpailussa:Mestaripiha: Leena ja Markku Kari, Paulinkatu 44Mestaripihasarjan kiertopalkinto: Paula ja Tapani Mänttäri, Käpykuja 1Kunniamaininnat: Eila ja Markku Jokinen, Mustikkatie 3Sirpa ja Hannu Rekunen, Käpykuja 5Leena ja Pentti Kuusisto, Pentinkatu 14Hannu-Pekka Leinonen, Joosenkatu 7Anja ja Karl Petersen, Sorrinkatu 7Terhi ja Aki Grönholm, Rantalankatu 3Marita Jormalainen ja Jorma Koskinen, Matintie 5Johanna Kurkela ja Thomas Dumas, Lehto-ojantie 13Sari ja Marko Nummi, Lehto-ojantie 17Virpi Toivakka ja Arttu Reiman, Aimonkuja 4Irja ja Voitto Nurmi, Uusikatu 2Anita ja Pasi Ukkonen, Koivukatu 5Marjatta ja Tarmo Viitanen, Et.puistokatu 43Anneli Vuolle, Kaskenkatu 26Kaisu Poukkola-Säteri ja Jukka Säteri, Isoniityntie 21

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti