Lounais-Häme Forssa

Forssan pihakilpailun 2019 voittajat ovat selvillä - Mestaripihoilla kukoistaa luonto ja oma arki

Mari ja Pertti Munckin kotipiha kunnioittaa luontoa. 25 vuotta sitten pariskunta ihastui tontin kallioisuuteen ja päätti päästää jylhän kallion oikeuksiinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mari ja Pertti Munckin kotipiha kunnioittaa luontoa. 25 vuotta sitten pariskunta ihastui tontin kallioisuuteen ja päätti päästää jylhän kallion oikeuksiinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pertti ja Mari Munckin kahvipöydässä koreilevat mustikkapiirakka ja tomaatti-kantarellipiirakka. Kahvipöydän antimet ovat todellista lähiruokaa, sillä Mari on kerännyt mustikat ja sienet heidän hirsitalonsa takapihalta.

– Kun aloitimme talonrakennusprojektin 25 vuotta sitten, tavoitteemme oli, että emme koskaan tarvitse kesämökkiä. Olemme päässeet tavoitteeseemme aika hyvin, Mari Munck naurahtaa lusikoidessaan marjapiirakkaa.

Kallio hallitsee pihaa

Munckien Lunttilassa sijaitseva omakotitalo on Marin itse suunnittelema. Talon pihan hallitseva elementti on kallio, joka on saanut ylleen luonnonkasvillisuutta, kuten saniaisia, metsämansikoita ja kieloja. Lisäksi tonttia reunustavat havupuut. Munckien kotitien reunassa kasvaa heidän jokavuotinen joulukuusensa. Lähtökohtana heidän kotipihansa suunnittelussa on ollut luonnonmukaisuus ja kauniin kokonaisuuden luominen luonnon ehdoilla.

– Joku olisi voinut kauhistua kalliolle rakentamista, mutta me näimme kivikkoisuuden koko tontin sieluna. Ihmisen mieli ja sielu lepäävät, kun saa tuijotella horisonttiin. Pihaltamme aukeaa syksyllä lehtien pudottua näkymä Pyhäjärvelle, Pertti Munck kuvailee.

Munckin pariskunnan pihamaalla pääosassa on luonnonkasvillisuus. Kuva: Lassi Puhtimäki
Munckin pariskunnan pihamaalla pääosassa on luonnonkasvillisuus. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kallionpesu kevättyönä

Luonnonmukaisuus näkyy myös pihapiiriä koristavassa taiteessa. Kodin rauhaa vartioivat talon edessä seisovat, tontilta kaadetuista puista veistetyt patsaat Kustaa, Robert ja Salomon. Kalliolla virtaava vesi muistuttaa katsojaansa veden merkityksestä elämälle. Jääkauden jättämät jäljet kallioissa kertovat menneisyyden tapahtumista.

Kuullessaan mestaripiha-tittelin voitosta, Munckien olo oli hieman hämmentynyt, mutta onnellinen. Kilpailun tuomaristolle oli kelvannut hieman erikoisempi piha, jonka ylläpidosta ei turhaa nipoteta. Munckien puutarhanhoidon filosofia perustuu siihen, että pihalla kulkiessa voi napata samalla roskan tai lakastuneen kasvin sieltä täältä. Aiempien omakotitalojensa pihalta tuttuja pihatöitä, nurmikon ajamista ja orapihlaja-aidan leikkaamista, pariskunta ei kaipaa.

– Tämä ei ole mikään rahapiha, johon satsattaisiin joka kevät useita satasia. Jos siltä tuntuu, saatan ostaa muutaman taimen pihan kaunistukseksi. Joka kevät Pertti pesee kalliot, jotta ne pääsisivät oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla, Mari kertoo.

Munckit muistuttavat, että omaan kotipihaan panostetaan oman viihtyvyyden vuoksi. Mestaripiha-tunnustus ei luo lisäpaineita uusien puutarhaideoiden toteuttamiseen.

– Lapsenlapset rakastavat piha-aluetta. Vaikka sitä on rakennettu jo yli 25 vuotta, se on ikuisuus-projekti, joka ei valmistu koskaan, pariskunta naurahtaa.

Merja ja Seppo Viljasen piha on kehittynyt peltomaasta moni-ilmeiseksi keitaaksi.

Viljasen piha on kuin olohuone

Haja-asutusalueen mestaripiha-tittelin pokkasi tänä vuonna Merja ja Seppo Viljasen kotipiha. Viljasen pariskunta muutti alun perin kesämökiksi hankkimalleen tontille vuonna 1997. Vuosien saatossa vanhan pellon tilalle on syntynyt piha, joka palvelee omistajiaan ympäri vuoden. Kesällä viilennystä tarjoaa uima-allas ja talvella paukkupakkasista voi nauttia grillikodan lämmöstä. Pihanhoidon vastuujako on pariskunnalla selkeä.

– Minä hoidan meillä kaikki sellaiset pihatyöt, jossa voi hyödyntää jotakin pärisevää laitetta. Emäntä viihtyy parhaiten tonkimassa kukkamaata, Seppo Viljanen naurahtaa.

Merja ja Seppo Viljasen mestaripihan keskiössä on luhtiaitta. Kuva: Tapio Tuomela
Merja ja Seppo Viljasen mestaripihan keskiössä on luhtiaitta. Kuva: Tapio Tuomela

Luhtiaitta sai terassin

Viime kesänä piha sai piristystä luhtiaitan eteen rakennetusta terassista ja kesäkeittiöstä. Vaikka kauniin pihan ylläpitäminen vaatii sitoutumista ja hoitamista, Viljasten mielestä se on joka tunnin arvoista.

– Kun saan syksyllä viimeisen kukkaruukun tyhjennettyä, olo on huojentunut. Siitä huolimatta joka kevättalvi, kun ensimmäiset valonsäteet lupailevat kevään tuloa, sormet syyhyävät jo innosta päästä laittamaan pihaa koreaksi, Merja Viljanen summaa. FL

Lue myös:  Vuoden 2018 mestaripiha

Palkitut

Mestaripiha: Mari ja Pertti Munck

Mestaripiha-sarjan kiertopalkinto: Riitta ja Rauno Saari

Haja-asutusalueen mestaripiha: Merja ja Seppo Viljanen

Haja-asutusalueen mestaripiha-sarjan kiertopalkinto: Sari ja Risto Kuusisto

Kunniamaininnat:

Raili ja Matti Mero, Anja Amee ja Terho Nääppä, Lea ja Arto Mero, Sirkka ja Lauri Tamminen, Mari ja Immo Sundholm, Keijo Salomaa, Helena ja Pekka Kajander, Sirpa ja Eero Nieminen, Arja ja Heimo Mäkelä, Kirsi Korpelainen ja Matti Aaltonen, Leena Räsänen ja Tauno Saukoniemi, Laura Orttenvuori ja Matti Jalonen, Jaana ja Simo Moberg, Riikka Järvinen ja Janne Suonpää, Aila ja Erkki Kaakinen, Aila ja Raimo Jokinen, Sirkka-Liisa ja Risto Jokinen, Pirjo ja Tauno Kaapola, Kerttu ja Kari Railo, Eija ja Juha-Matti Ahtiainen, Elina ja Matti Vinnikainen, Heli Aalto ja Matti Vähä-Pietilä, Ilta ja Ilkka Kurikka sekä Kalervo Kankaanpää.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic