Lounais-Häme

Pihakivetys on palapelin tekoa - katso videolta ammattilaisen vinkit kauniin ja vaihtelevan kivetyksen tekoon

Kun Hannu ja Susanna Nyström muuttivat viime syksynä erillistaloon, rakennuksen sivussa oli vain muutamia isoja pihalaattoja. Muuten alue oli soralla ja seinustoilla kasvoi heinää.

-Alue oli kieltämättä hieman epäkäytännöllinen. Päätimme heti, että se laitetaan kuntoon. Siihen piti saada trailerin päällä olevalle veneelle oiva säilytyspaikka, lintujen rengastusta selkävesillä harrastava Hannu Nyström kertoo.

Puutarhan muutostöiden ammattilainen Janne Järvinen ja hänen työntekijänsä hoitivat Nyströmien pihakivetyksen sillä aikaa, kun pariskunta oli töissä.

Tampereella asuvien Nyströmien 30 neliön kivetysprojekti on Järvisen mukaan hyvin perinteinen työ, jossa ei kahta päivää kauempaa mene.

Kahden päivän urakka

Ensimmäisenä päivänä tehtiin pohjatytöt kuntoon ja aloitettiin kivien ladonta. Toiselle päivälle jäi ladonnan loppusuora ja viimeistelytyöt. Aurinkoinen, kuiva sää oli urakalle melkein täydellinen.

-Vaihtelevat sääolosuhteet ovat monesti pieni lisäjännite, mutta nyt on ollut hyvät asennussäät, Järvinen toteaa.

Mari Hermaja, Jesse Haaparanta ja Tuomas Helenius tekevät saumatonta tiimityötä. Alue valmistuu silmissä ja kivet suorastaan loksahtelevat paikoilleen. Nyströmien valitsema kivi on 60 mm paksua. Kiviä on kolmea eri kokoa, joten alue tehdään sekaladonnalla.

-Tämä pihakivi kestää henkilöautoliikenteen. Parikymmentä milliä enemmän, niin voisi ajaa jo vähän isommalla autolla, Järvinen lupaa.

Katso videolta, kuinka kivetys nousee Nyströmien pihaan. Janne Järvinen kertoo samalla vinkkinsä pihakivetyksen tekoa suunnittelevillle.

 

Pihakivi vai asvaltti?

Kivetys on pitkäikäinen ja helppo korjata.

Erilaiset ladontakuviot luovat viimeistellyn pinnan. Näyttävyyttä saat käyttämällä erilaisia ja erivärisiä betonikiviä.

Betonikivi imee vettä, eikä ole yhtä liukas kuin asvaltti syksyn ensipakkasilla.

Sementin valmistusprosessin hiilijalanjälki on heikompi kuin asvaltin.

Asvaltti toimii etenkin pihoissa, joissa on paljon raskasta liikennettä ja suuri tarve suolaukseen talvikuukausina.

Oikein valittu betonikivi kestää kuormitusta. Esimerkiksi pysäköintialueiden ja huoltoasemien päällystemateriaalina näkee betonikivetystä.

Muureja ja laatikoita

 

Suositut istutuslaatikot on helppo rakentaa itsekin betonimuurikivistä.

 

Maltillisen korkuinen muuri tai istutuslaatikko (noin 50 cm) ei vaadi massiivista perustusta. Muurikivet ladotaan päällekkäin kuin lego-palikat.

 

Isot muurikivet eivät vaadi välttämättä mitään kiinnitysainetta (sementtiä tai kiviliimaa). Pienet muurikivet on helppo liimata kiviliimalla valmiiksi muuriksi.

 

Korkeille muureille vaaditaan yleensä rakennus- tai toimenpidelupa sekä rakennesuunnittelijan tekemät lujuuslaskelmat ja suunnitelmat.

Mitä maksaa?

Esimerkkipihan etupiha on kooltaan 280 m2, sisältää autotalliin kulkua sekä väyliä oville ja takapihalle, joka on nurmikolla. Maasto on pääosin tasainen.

 

Perheessä pelataan paljon pihalätkää ja piirretään ahkerasti katuliiduilla.

 

Kivetyksen hinta oli noin 35 e / m2 sisältäen asennussoraa noin 30 mm paksuudelta.

 

Betonikiven hinta on 15–25 e / m2 ja asennuksen hinta 15–25 e / m2 valitun betonikiven mukaan.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic