Lounais-Häme

Pihlajalinna-päätöksen purkuesitys hyväksyttiin Forssassa

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämistä Pihlajalinna-yhtymän kanssa koskevan hankintapäätöksen kumoamisesta ja hankintamenettelyn keskeyttämisestä sai maanantaina odotetun ristiriitaisen vastaanoton kaupunginhallituksessa.

Kesäniemi esitti kaupunginhallituksessa kesäkuun 5. päivänä tehdyn hankintapäätöksen kumoamista. Lisäksi Kesäniemi esitti kaupunginhallitukselle, että se ehdottaisi valtuustolle toukokuisen valtuuston tekemän hankintapäätöksen kumoamista ja hankintamenettelyn keskeyttämistä.

Asia aiheutti runsaasti keskustelua kunnanhallituksessa ja poiki kaksi äänestystä. Ennen päätöstä Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) esitti Ilkka Joenpalon (sd.) kannattamana, että asia jätetään pöydälle lisäselvityksiä varten. Äänestyksessä Anttilan ja Joenpalon lisäksi päätöksen lykkäämistä kannattivat Timo Norri (kesk.) ja Matti Luostarinen (ps.). Asiakohdan käsittelyn kannalla olivat Jouko Haonperä (kok.), Jaana Lähteenkorva (kok.), Kaisa Lepola (sd.), Kirsi Laine-Mäki (sd.), Matti Uutela (sd.) ja Jaakko Mäki (vas.).

Asia päätettiin siis käsitellä äänestystuloksella 6-4.

Asian käsittelyn yhteydessä Ilkka Joenpalo esitti Sirkka-Liisa Anttilan kannattamana, että kaupunginjohtajan alkuperäinen esitys hylätään. Myös tämä äänestys päättyi lukemin 6-4 ja äänet jakautuivat samoin kuin pöydälle jättöäänestyksessä.

Kesäniemen esityksen kannalle asettuivat kaupunginhallituksessa Haonperä, Lähteenkorva, Lepola, Laine-Mäki, Uutela ja Mäki. Vastaehdotusta kannattivat Anttila, Joenpalo, Norri ja Luostarinen.

 

Ennen asian käsittelyä kaupunginhallituksessa käytiin keskustelua jäsenten jääviydestä. Kuntayhtymässä työskentelevän Johanna Häggmanin (kesk.) tilalla kaupunginhallituksessa oli mukana Sirkka-Liisa Anttila. Mahdollisen esteellisyyden vuoksi itsensä jääväsivät myös Tarja Rajahalme-Tahvanainen (kok.), Janne Nieminen (vas.) ja Minna Penttilä (kok.). Rajahalme-Tahvanaisen tilalla istui varajäsen Kirsi Laine-Mäki ja Niemisen tilalla Jaakko Mäki. Penttilällä ei ollut kokouksessa paikalla varajäsentä.

Etenkin Penttilän esteellisyys on aiheuttanut kuohuntaa mm. sosiaalidemokraattien piirissä. Hän oli valtuustoseminaarissa esittänyt hankintasopimusta vastustavan puheenvuoron, jota perusteli sillä, ettei Terveystalo osta hänen omistamaltaan kunto- ja terveysalan yritykseltä palveluita ja niin ei tule Pihlajalinnakaan tekemään, joten hän asettuu vastustamaan hankintasopimusta.

Kesäniemen esittelytekstissä on esillä myös Forssan seudun viiden kunnan kunnanjohtajien kanta, jossa esitetään hankintamenettelyn keskeyttämistä. Ihmettelyä herättää se, että Jokioisten ja Tammelan kunnanvaltuustot ovat päättäneet jättäytyä hankintapäätöksen ulkopuolelle. Joidenkin mielestä naapurikuntien kunnanjohtajat yrittävät vaikuttaa forssalaisten päättäjien itsenäiseen päätösvaltaan.

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä käynnistää 25. elokuuta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa neuvottelut ensi vuoden alussa voimaan tulevasta päivystystoiminnan ja leikkaustoiminnan muutoksista. Neuvotteluihin tulevat osallistumaan myös FSHKY:n jäsenkuntien edustajat. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/37591-kaupunginjohtaja-jari-kesaniemi-esittaa-sote-hankintapaatoksen-purkua

Uusimmat

Fingerpori

comic