Lounais-Häme

Pihlajalinna-ratkaisu valtuustoihin

Forssan seudun hyvinvointiyhtymän yhtymähallitus päätti maanantaina äänin 7–2 esittää Forssan seudun viidelle jäsenkunnalleen hankintapäätöksen tekoa Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa Forssan seudun terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä yhteisyrityksen kautta.

Sopimuksen arvo olisi 15 vuoden aikana, joista viisi viimeistä vuotta olisi optiovuosia, yhteensä noin 550 miljoonaa euroa.

Asia tulee päätöksentekoon seutukunnan valtuustoissa vielä toukokuun aikana. Mikäli valtuustot tekevät hankintapäätöksen yhteisyrityksen perustamiseksi, voidaan varsinainen palvelusopimus FSHKY:n, kuntien ja Pihlajalinna-ryhmittymän kesken allekirjoittaa tarkentavien neuvottelujen jälkeen viimeistään 15.päivänä kesäkuuta.

Ensi heinäkuun alussa päätöksenteko siirtyy sote-uudistuksessa maakunnan väliaikaiselle toimielimelle.

Eilisessä yhtymähallituksen kokouksessa jokioislaiset Jorma Hacklin (sd.) ja Sanni Junnilan varamiehenä kokouksessa ollut Rami Lehtinen (kesk.) esittivät, että FSHKY jatkaisi vielä neuvotteluja ennen asian vientiä valtuustoon. Esitys kaatui selkeästi äänin 7-2.

Yhtymähallitus asetti ehtoja hankintapäätöksen tekemiselle ja yhteisyhtiön perustamiselle Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.

Pihlajalinnalta pyydetään kirjallinen sitoumus, jossa sen edellytetään sitoutuvan neuvottelemaan FSHKY:n ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa. Tavoitteena on palvelutuotannon jatkuminen kokonaisuudessaan myös sote-uudistuksen ja valinnanvapauden toteutuessa. Samalla halutaan poistaa mahdollinen kaksoislaskutus valinnanvapauden toteutuessa.

Yhtymäjohtaja Juha Heino sanoo, että juridisesti muutosneuvottelut palvelusopimuksesta voidaan käynnistää vasta, kun hankintasopimus on käsitelty valtuustoissa ja hankintapäätös tehty.

-Yhden kunnan putoaminen sopimuksen piiristä ei vielä romuta koko sopimusta, ellei irtautuja olisi Forssan kaupunki, Heino sanoo.

-Valtuustojen päätöksen jälkeen laadittavaan palvelusopimukseen voidaan tehdä erilaisia tarkennuksia, jotka ovat nousseet esiin hankintaprosessin kuluessa ja joita ei ole vielä voitu käsitellä ilman valtuustojen hankintapäätöstä.

Maakuntajohtaja Anni-Mari Ahonen sanoo virkamatkaltaan lyhyesti tavoitettuna, että hän on pahoillaan FSHKY:n yhtymähallituksen tekemästä päätöksestä. Se on hänen mukaansa ristiriidassa Forssan, Tammelan, Jokioisten ja Ypäjän FSHKY:lle, maakunnan valmistelijoille ja sairaanhoitopiirille antamaan neuvotteluvelvoitteeseen.

Ahosen mukaan nämä neuvottelut olivat edelleen kesken. Ahosen mukaan yhteisyritystä on markkinoitu ainoana keinona pelastaa Forssan sairaala. Ahosen mukaan maakunnan tavoitteena on vahvistaa sairaalaa, poliklinikkatoimintaa ja seudullista osaamiskeskusta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic