Lounais-Häme

Pihlajalinna-sopimus vahvoilla

Terveydenhuollon yhteisyritystä voimakkaasti Forssan seudulle pitkään ajanut kansanedustaja, Forssan seudun hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sanoo kaupunginhallituksen äänestyspäätöksen 3–7 antavan hyvän lähtökohdan ensi maanantaiselle kaupunginvaltuustolle tehdä päätös hankintasopimuksen hyväksymisestä Pihlajalinnan kanssa.

Kaupunginhallituksen kokouksessa kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen päätösesityksen, jossa esitettiin hankintamenettelyn keskeytystä, taakse tulivat vain kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Mika Penttilä, Marjo Kotioja-Partanen (kok.) ja varajäsen Tuulia Nieminen (kok.). Äänestyksessä kokoomuksen ryhmä hajosi Ossi Stenholmin asettuessa varajäsenenä olleen Anttilan päätösesityksen taakse, jossa esitettiin hankintasopimuksen hyväksymistä ja yhteisyrityksen perustamista Pihlajalinnan kanssa. Lisäksi Anttila esitti, että kaupunki käynnistää kiinteistökaupan valmistelun Pihlajalinnan tekemän tarjouksen pohjalta ostaa Forssan sairaalan ja terveysasemien kiinteistöt.

-Kysymys on siitä, halutaanko Forssan sairaalan ja lähipalveluiden terveysasemilla säilyvän. Ilman yhteisyritystä leikkaustoiminta loppuu 1. päivänä tammikuuta 2018. Tämä ei ole ilmeisesti vielä kaikkien päättäjien tiedossa. Maakunta ei ole leikkaustoimintaa lopettamassa vaan voimassa oleva terveydenhuoltolaki, Anttila kertaa.

Anttila puuttuu kaupunginjohtaja Kesäniemen tappion kärsineessä päätösesityksessä käytettyyn virheelliseen perusteeseen monopolin syntymisestä palvelutuotantoon. Anttilan mukaan pelottelu monopolien syntymisestä on täysin virheellistä, sillä valinnanvapauden myötä asiakas tekee omat valintansa. Anttila puhuu asiakkaan suvereenista valintaoikeusmonopolista. Anttila uskoo, että jatkossa Forssan seudulla Pihlajalinnan lisäksi palveluita tarjoaisi kuten nytkin Terveystalo sekä paikkakunnalla olevat muut ja uudet yritykset.

Anttilan mukaan monopolipuheet ovat peräisin Oma-Hämeeltä. Niitä on lainattu myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen ja Hämeen Yrittäjien puheenjohtajan Minna Nissilän (kesk.) yhteisessä kannanotossa, joka julkaistiin Forssan Lehdessä 20. päivä toukokuuta otsikolla Hyvä sote ei synny monopolista. Anttila sanoo antaneensa Pentikäiselle kirjoituksesta tiukkaa palautetta.

-Yrittäjien ajama Soten monituottajamalli on tärkeä asia mutta ei se toteudu sillä, että järjestö asettuu vastustamaan jäsenyrityksensä tuloa Forssaan ja asettuu julkisen toimijan Oma Hämeen puolelle, Anttila toteaa.

Anttila kertoo saaneensa Forssan seudun yrittäjiltä kummastuneita kyselyjä siitä, miksi yrittäjäjärjestö lähtee vastustamaan jäsenyrityksensä tuloa ja Forssan seudun hanketta säilyttää Forssan sairaala ja lähipalvelut.

Forssan seudun toinen kansanedustaja, opetusministeri ja Forssan valtuuston 1. varapuheenjohtaja Sanni Grahn Laasonen on täysin päinvastaisilla linjoilla Anttilan kanssa ja näkee yhteisyrityksessä merkittäviä riskejä.

-Valtuuston on arvioitava vielä riskit erittäin tarkkaan. Minulle näyttää, että yhteisyrityksen ajajilla on vilpitön tarkoitus, mutta liian uhkarohkeat keinot. On ilmeinen riski, että päätös, jota kaupunginhallitus nyt valtuustolle esittää, ei ole lainmukainen. Tämä on ollut neljän viidestä kunnanjohtajasta arvio virkavastuulla. Edessä on vuosien valituskierre ja markkinaoikeutta, Grahn-Laasonen pelkää.

Grahn-Laasonen katsoo, ettei Forssan seutu voi pitkällä tähtäimellä eristäytyä muusta maakunnasta.

-Se on erittäin lyhytnäköistä sekä palvelujen, henkilöstön että kaiken muun yhteistyön kannalta.

-En voi sanoa jutelleeni kaikkien kanssa, mutta useat hykyn henkilöstön edustajat ovat tilanteesta kauhuissaan. On pelottelua yt-neuvotteluilla ja epätietoisuutta. Kokoomuslaisia aina syytetään suuryritysten suosimisesta, mutta minua kauhistuttaa myös yksityisen monopolin muodostuminen. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/34263-kaupunginjohtajan-esitys-kaatui-hallituksessa-pihlajalinna-hankinta-valtuustoon

 

Uusimmat

Fingerpori

comic