Lounais-Häme Forssa

Piippuaukiolla on hulinaa – Jätteiden yö Forssassa kierrättää tänään niin tekstiilejä kuin musiikkiakin

Kierrätys on kunniassa nykypäivänä ja Jätteiden yössä Forssassa.
Roskan uusi elämä -tuomariston jäsenet (eturivissä Marianne Aro (vas.), Tiina Metsäpuro, Jenna Rissanen LHJ:sta ja ylärivissä kuvataidekoulun Jenni Kalsola ja LHJ:n Jenny Kontio) esittelevät muutamien kilpailutöiden kuvia. Kuva: Tapio Tuomela
Roskan uusi elämä -tuomariston jäsenet (eturivissä Marianne Aro (vas.), Tiina Metsäpuro, Jenna Rissanen LHJ:sta ja ylärivissä kuvataidekoulun Jenni Kalsola ja LHJ:n Jenny Kontio) esittelevät muutamien kilpailutöiden kuvia. Kuva: Tapio Tuomela

Jätteiden yö nostaa Forssassa tänään perjantaina esiin kierrätyksen voimaa tekstiileistä ja biojätteistä musiikkiin ja kuvataiteisiin asti.

Jätteiden yössä julkistetaan esimerkiksi Roskan uusi elämä -taidekilpailun voittajakolmikko klo 16.45. Forssan kuvataidekoululaiset loivat vapaaehtoisessa kisassa muoviroskasta uutta ja kiinnostavaa: esimerkiksi koruja, eläinhahmoja, koristeita ja muuta kekseliästä. Kilpailutöitä kertyi koronakevään aikana parikymmentä. Tekijöiden ikähaitari oli 4–15 vuotta.

– Yritystä on ollut. Joukossa on mahtavan onnistuneita töitä, arvioi kisatuomariston jäsen Tiina Metsäpuro Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:stä.

– Eikä vain onnistuneita, osan jalostamista voisi jatkaa tuotteiksi asti, arvioi kuvataideopettaja Jenni Kalsola.

Teemoina poistotekstiilit ja biojätteet

Jätteiden yötä vietetään Forssassa Piippuaukiolla tänään 7.8. Tapahtuma alkaa klo 16, mutta Forssan museo ottaa muihin nähden ennakkolähdön: Kehräämön kierros alkaa museolta klo 15 ja sille mahtuu mukaan 15 nopeinta halukasta.

Jätteiden yön tämänvuotisina teemoina ovat poistotekstiilit ja biojätteet.

– Tapahtuman teemat vaihtelevat. Meillä aiheena on usein ollut vaarallinen jäte. Nyt uutta on poistotekstiiliasia. Tänä vuonna tapahtumaan voi tuoda nyssäkällisen poistotekstiilitavaraa ja jättää sen sinne keräyspisteelle, toteaa viestintäpäällikkö Pasi Kaskinen Loimi-Hämeen Jätehuollosta. Poistotekstiilitoimintaa esittelee TexVex yhdessä LHJ:n kanssa.

Poistotekstiileiksi luetaan kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit kuten vaikka lakanat, pyyhkeet ja verhot, jotka on suljettava muovipussiin. Sukat ja alushousut eivät käy poistotekstiilin joukkoon hygieniariskin takia. Poistotekstiilinkeräys on lähivuosina tulossa pakolliseksi EU:ssa.

Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi myös omakotialueille

Biojätekeräys on myös tapahtuman keskiössä. Loimi-Hämeen Jätehuolto markkinoi tapahtumassa biokimppaa eli omakotitalonaapurusten yhteistä biojätteiden keräysastiaa. Tapahtumasta saa myös biojäteneuvontaa.

Biojätteen erilliskeräys on lähivuosina tulossa omakotialueille pakolliseksi yli 10 000 asukkaan taajamissa. Jätelain muutos on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Biojätteen kompostointi säilyy silti omakotitaloilla edelleen mahdollisuutena.

Suomen Kiertovoima KIVOn viestinnän asiantuntija Kaisa Halme vastaa tilaisuudessa kysymyksiin jätehuollon tulevasta suunnasta ja kiertotalouden merkityksestä kuluttajille sekä lakimuutoksen velvoitteista ja oikeuksista.

Oheisohjelmaa riittää

Tapahtumassa on vahva annos musiikkia. Turkulainen yhtye Ritmos Roskarumba esiintyy klo 17 ja hyödyntää myös kierrätyssoittimia. Paikallinen soul- ja bluesyhtye ABGB esiintyy klo 19 ja 21 ja edustaa cover-musiikilla eli lainakappaleilla täysiveristä kierrätysmusiikkia.

Kuvataidekoulu on tapahtumassa paikalla klo 16–19 omalla pisteellään, jossa pääsee kokeilemaan muovin sulatusta esimerkiksi kukiksi. Feeniks Basket tarjoaa kävijöille virkistävää palloilua. Paikalla esittäytyy myös LHJ:n uusi maskotti Loimu-kettu. Piipputerassi palvelee kävijöitä koko illan.

Jätteiden yö -tapahtuman juontaa Ville Juhola. Tapahtuma järjestetään Forssassa nyt kolmannen kerran

Jätteiden yö on Oulusta 2016 levinnyt tapahtumakonsepti kierrätystiedon jakamiseksi. Suomen Kiertovoima KIVO on osaltaan lanseerannut konseptia eteenpäin.

– Tapahtuma järjestetään muilla alueilla aika tyypillisesti jätekeskuksissa, mutta me olemme halunneet tuoda tapahtuman lähemmäs ihmisiä, toteaa LHJ:n Pasi Kaskinen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic