Lounais-Häme Somero

Piispa somerolaisnuorten tiukassa tentissä – Selville tuli kanta homoparien kirkkovihkimiseen ja eutanasiaan

Kiiruun koululaiset tenttasivat Tampereen hiippakunnan piispalta Matti Revolta Somerolla vastauksia piispan työn huippuhetkistä ja elämänkatsomustiedosta eutanasiaan ja samansukupuolisten kirkkohäihin.
Piispa Matti Repo esitteli Kiiruun koulussa piispansauvaansa. Tämä Someron piispantarkastus on Tampereen hiippakunnassa viimeinen, koska Someron seurakunta siirtyy ensi vuoden alusta Turun arkkihiippakuntaan ja jättää näin ollen myös Tammelan rovastikunnan. Kuva: Tapio Tuomela
Piispa Matti Repo esitteli Kiiruun koulussa piispansauvaansa. Tämä Someron piispantarkastus on Tampereen hiippakunnassa viimeinen, koska Someron seurakunta siirtyy ensi vuoden alusta Turun arkkihiippakuntaan ja jättää näin ollen myös Tammelan rovastikunnan. Kuva: Tapio Tuomela

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo vieraili Someron seurakunnan piispantarkastuksensa yhteydessä Kiiruun koulussa yläkoululaisten ja lukiolaisten pakeilla. Oppilaat esittivät kysymyksiä laidasta laitaan.

Kirkko on Revon mukaan kypsä samansukupuolisten avioliittoon vihkimiselle vasta, kun kirkko saavuttaa asiassa vaaditun yksimielisyyden. Revon mukaan asia ei koske niinkään oikeudenmukaisuutta tai mielipiteen ilmaisua vaan sitä, mihin koko kirkko yhteisesti uskoo.

– Tämä työskentely on kirkossa vielä kesken.

Eutanasiaan Repo suhtautuu henkilökohtaisesti kielteisesti. Hänestä elämä on lahja eikä ihmisellä ole oikeutta ottaa elämää toiselta pois. Toisekseen eutanasiassa joudutaan ratkomaan harmaalla alueella, mikä ihmisen tahto oikein on ja kenelle tehtävä kuuluu.

Repo kiinnittäisi huomiota hyvän saattohoidon toteuttamiseen.

Ihmisten eroaminen seurakunnasta aiheuttaa hänen mukaansa seurakunnille taloudellisia ongelmia, mutta pitkällä aikaa myös haastaa tärkeän kristillisen kulttuurin ja arvopohjan säilymisen.

Elämänkatsomustietoa piispa ei lähtisi kevyesti avaamaan myös kirkkoon kuuluville. Elämänkatsomustieto ei hänestä välttämättä auta ymmärtämään uskontoja, jotka ovat kuitenkin maailmassa tärkeässä roolissa.

Hyvän tekemiselle ei Revon mukaan löydy määrämittaa, jonka jälkeen voisi sanoa, että on tehnyt riittävästi.

– Hyvän tekeminen ei lopu koskaan eikä kuulu vain yhdelle vaan kuuluu jokaiselle.

– Niin paljon voi tehdä kuin sielu sietää ja niin kauan kuin on tarvetta.

Hyväntekeväisyyttä kirkko harjoittaa etenkin avustusjärjestöjen ja diakoniatyön kautta. Ulkomailla asti.

– Huolenpitoa ei pidä kohdistaa vain heille, jotka ovat meille läheisimpiä, Repo muistutti nuorille.

Piispan työpäivät ovat Revon mukaan pitkiä ja vaihtelevia. Yleensä mukaviakin, vaikka eteen tulee myös vaikeita asioita.

Vaikeinta on yrittää ratkoa seurakunnissa esiintyviä ongelmia: työyhteisön riitaisuutta, väärinkäytöksiä, huonoa johtamista ja talousahdinkoa.

– Piispa ei voi sormia napsauttamalla ongelmia ratkoa.

Apuna on myös hiippakunnan muita asiantuntijoita, mutta prosessit tapaavat kestää, koska ongelmat ovat usein monisyisiä.

Piispaan kohdistuu muutekin ylimitoitettuja odotuksia.

– Että piispa osaa korjata kaiken, missä on vikaa kirkossa tai maailmassa, Repo summasi.

Piispan työ jakaantuu hengellisiin ja hallinnollisiin tehtäviin. Työmatkojakin on kotimaassa ja etenkin hiippakunnassa mutta välillä myös ulkomaille kokouksiin. Repo on tavannut kaksi paaviakin.

Parasta piispalle on tavata koululaisvierailulla lapsia ja nuoria sekä maailmalla virkaveljiä.

Kiiruun koulun 9.E:n Iida Heinäsmäki ja Eetu Tuomisto pitivät piispan vierailua opettavaisena kokemuksena.

Piispantarkastus päättyy Somerolla sunnuntaina. FL

Piispantarkastus uudella muotilla

Piispantarkastusprosessi uudistuu Tampereen hiippakunnassa kuluvan vuoden aikana.

Prosessin kesto lyhenee, ja sen sisältö painottuu entistä vahvemmin seurakunnan hengelliseksi pysähtymiseksi perustehtävänsä äärellä.

Piispantarkastus on jatkossa noin puolen vuoden pituinen prosessi, johon kuuluu aina avauspäivä, matkakumppanuuden päivä, toimintaympäristön tutkiminen, hallinnon ja talouden tarkastus sekä piispan vierailuun, visitaatioon, seurakunnassa.

Piispantarkastusprosessin ajaksi kapituli nimeää seurakunnan tueksi konsulttiparin.

Piispantarkastus pidetään kussakin seurakunnassa suunnilleen joka kymmenes vuosi.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic