Lounais-Häme Forssa

Pikamuodin vastakohta – Rykkeri valmistaa eettisiä ja ekologisia vaatteita

"Materiaalit eivät seilaa pitkiä matkoja vaan tulevat läheltä ja valmistamme vaatteet Forssassa suoraan asiakkaille."
Rykkerin asuja esitelleet Tuula Blåfield ja Outi Saaristo kertoivat, että jokainen vaate voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Rykkerin asuja esitelleet Tuula Blåfield ja Outi Saaristo kertoivat, että jokainen vaate voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Rykkeri-vaatemallisto on pikamuodin vastakohta. Periaatteena on, että vaatteet ovat eettisesti ja ekologisesti valmistettuja ja niiden hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Näin kertoo yrittäjä Outi Saaristo Rykkeri-tuotteita valmistavasta Forssa Fabric oy:stä.

Forssan museolla järjestettiin sunnuntaina muotinäytös, jossa Saaristo ja Tuula Blåfield esittelivät Rykkerin tuotteita. Saariston lisäksi Rykkerin toiminnassa ovat mukana Marjut Pylkkänen-Kujamäki ja Karita Stenfors-Selkälä.

– Mallistomme vaatteet edustavat slow fashionia eli hidasta muotia. Valitsimme muotinäytökseen kahdeksan naisten asua, jotka ovat ajattomia, monikäyttöisiä, pitkäikäisiä ja helppohoitoisia, Saaristo kertoo.

Saariston mukaan tällä hetkellä eletään pikkujoulusesongin aikaa. Naisilla pikkujoulun juhla-asujen suosikkivärejä ovat punainen ja poltettu oranssi.

– Musta on aina suosittu pohjaväri, ja suomalaiset pitävät myös sinisestä.

Vaatteet tehdään käsityönä

Saariston mukaan Rykkeri-mallistoon kuuluu naisten vaatteita sekä miesten kauluspaitoja. Saaristo suunnittelee pääosin kuosit, ja vaatteet tehdään käsityönä pieninä sarjoina tai yksittäisiä kappaleina asiakkaan toiveiden ja mittojen mukaisesti.

Tuula Blåfieldin kaulassa on Outi Silfveniuksen suunnittelema Tammela-kuosin huivi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuula Blåfieldin kaulassa on Outi Silfveniuksen suunnittelema Tammela-kuosin huivi. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Käytämme kotimaisia neuloksia, sillä materiaalit tulevat Orivedeltä Orneuleelta. Pääsääntöiset materiaalimme ovat puuvilla ja merinovilla. Tuotteemme ovat vastuullisesti valmistettuja. Materiaalit eivät seilaa pitkiä matkoja vaan tulevat läheltä ja valmistamme vaatteet Forssassa suoraan asiakkaille. Tuotannossamme ei synny lainkaan värijätettä ja leikkuujätteen määrä jää hyvin pieneksi.

Sopivat ympärivuotiseen käyttöön

Saariston mukaan malliston vaatteet sopivat ympärivuotiseen käyttöön.

– Neuloksia käytetään mielellään syksyllä ja talvella, mutta ne sopivat pidettäväksi myös kesällä, koska ne ovat hengittäviä eivätkä hiosta.

Tuula Blåfield esitteli mekkoa, jonka Outi Saaristo kertoi olevan puuvillafarkkua ja edustavan Rykkityyki-kuosia.

Rykkeri-tuotteiden lähtökohtana on kankaanpainanta. Tuotteet painetaan käsiteollisella laakapainomenetelmällä, jota Suomessa ei ole käytössä missään muualla.

Forssan museon Galleria Moletiin on myös tulossa Rykkerin näyttely Rykkityyki taipuu tuotteeksi ja taiteeksi. Näyttely on avoinna 27.11.2019 – 5.1.2020 museon aukioloaikoina. FL

Lue lisää:  Vaatevallankumouksessa haastetaan vaatteiden valmistajat – Kampanja ajaa muutosta käyttökulttuuriin

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic