Lounais-Häme

Jos forssalainen ei törmää Alanyassa tuttuihin, niin jo on kumma – 3000 kilometrin päästä Tyykikylästä on iso forssalaisyhteisö

Alanyassa asuu noin 150 forssalaista. Asukkaat tuovat mukanaan perheet, suvut ja ystävät. Lomailijoista muodostuu kokonainen Pikku-Forssa.
Heikin baarissa tarjoilu pelaa Suomeksi. Turkkilaislähtöinen Heikki eli Bayram Ali Geggel (vas.) on asunut Suomessa lähes 15 vuotta. Lisäksi hän on auttanut forssalaiskiinteistövälittäjiä Tero Rekusta ja Anne Pitkää kiinteistöbisneksessä. Kuva: Marianna Langenoja
Heikin baarissa tarjoilu pelaa Suomeksi. Turkkilaislähtöinen Heikki eli Bayram Ali Geggel (vas.) on asunut Suomessa lähes 15 vuotta. Lisäksi hän on auttanut forssalaiskiinteistövälittäjiä Tero Rekusta ja Anne Pitkää kiinteistöbisneksessä. Kuva: Marianna Langenoja

Jaahas, keitäs tuttuja tänään istuu Tulppaanibaarissa?

Irma ja Aimo Komula tietenkin. Samassa pöydässä Sinikka ja Markku Fagerströmin kanssa. Baarin toisella laidalla näkyy Petteri Korpihete. Forssan seudulta kaikki.

Kello on vasta 12 lauantaina, mutta Turkin Alanyassa se on sopiva aika nauttia kylmää olutta ja paistatella kuumaa lokakuun aamupäivää baarin terassilla.

Aurinko porottaa 30 asteen lämmöllä. Koko viereinen katu on rakennettu markkinakujaksi, jossa myydään loppukesän sadon antimia. Irma Komula esittelee ostoksiaan: purjoa, tilliä ja salaattia vain kuuden liiran eli yhden euron hinnalla.

– Kyllä on halpaa, tuumataan oluttuoppien takaa.

Aimo ja Irma Komula olivat ensimmäisiä forssalaisia, jotka ostivat asunnon Alanyasta. He ovat viettäneet lomia Cikcillissä yli 10 vuoden ajan. Heidän lauantaiperinteenään on kokoontua Tulppaaribaariin muiden forssalaisten kanssa. Kuva: Marianna Langenoja
Aimo ja Irma Komula olivat ensimmäisiä forssalaisia, jotka ostivat asunnon Alanyasta. He ovat viettäneet lomia Cikcillissä yli 10 vuoden ajan. Heidän lauantaiperinteenään on kokoontua Tulppaaribaariin muiden forssalaisten kanssa. Kuva: Marianna Langenoja

Cikcilli on Alanyan pikku-Forssa

Turkin Alanyaan on kehittynyt reilun kymmenen vuoden aikana forssalaisyhteisö, jonka jäsenet tuntevat toisensa ja viettävät säännöllisesti aikaa yhdessä.

Yhteisön jäseniä yhdistää se, että kaikki viettävät lomaa Alanyassa ainakin pari kertaa vuodessa. Suurin osa omistaa paikkakunnalta oman loma-asunnon. Heistä enemmistö asuu kaupunginosassa nimeltä Cikcilli.

Cikcilli sijaitsee noin parin kilometrin päässä ydinkeskustasta ja rannasta, mutta sillä on oma palvelukeskittymänsä, johon myös Tulppaanibaari eli Lalezar Restaurant kuuluu.

Cikcilliä kutsutaan myös pikku-Forssaksi. Monen mielestä kaupunginosan lauantaimarkkinoilla näkee enemmän tuttuja kuin Forssan torilla.

 

Orange Gardenin allasalueelta kaikki alkoi

Miten forssalaiset ovat sitten päätyneet Alanyaan?

Mennään kaiken alkulähteelle, Cikcillissä sijaitsevan taloyhtiön Orange Gardenin allasalueelle.

Täällä viini virtaa, vaikka edellisen päivän allasbileet venyivät yli puolen yön.

Forssan seudulta kotoisin olevat Tessu ja Pasi Penttilä sekä Markku Syrjälä muistelevat vielä eilistä. Altaan reunalla istuu muitakin suomalaisia, jotka liottavat varpaitaan viileässä vedessä.

Alueen ympärillä kohoaa neljä kerrostaloa. Niissä asuu nykyisin toistakymmentä forssalaista.

Vielä vuonna 2007 alueella rehottivat banaani- ja appelsiiniviljelmät ja rakennukset olivat pelkkinä runkoina. Silloin forssalaiskiinteistövälittäjät Anne Pitkä ja Tero Rekunen toivat ensimmäisen forssalaisryhmän tutustumaan Alanyan loma-asuntotarjontaan.

Forssalainen Petteri Korpihete on hedelmäostoksilla Cikcillin lauantaimarkkinoilla. Kuva: Marianna Langenoja
Forssalainen Petteri Korpihete on hedelmäostoksilla Cikcillin lauantaimarkkinoilla. Kuva: Marianna Langenoja

”Turkki on sittenkin minun paikkani”

Ypäjäläinen Markku Syrjälä kuului tuohon porukkaan.

– Olin jo katsonut asuntoa Thaimaasta. Sieltä olisi saanut omakotitalon samalla hinnalla kuin Alanyasta kerrostaloasunnon. Ryhmämatka Alanyaan kuitenkin selvensi, että Turkki on sittenkin minun paikkani, Syrjälä kertoo.

Päätökseen vaikuttivat tietenkin käytännön syyt, kuten lyhyempi lentomatka, mutta myös yhteisö. Forssalaisporukka, jonka kanssa Syrjälä matkusti, oli hauska, ja moni teki kaupat samasta taloyhtiöstä samalla reissulla. Syrjälä halusi lisää onnistuneita lomia mukavien forssalaisten seurassa.

– Nykyisin tapaankin kavereita enemmän Alanyassa kuin Forssan seudulla, hän sanoo.

 

Toista yhtä suurta forssalaisyhteisöä ei löydy Forssan ulkopuolelta

Sen jälkeen, kun Pitkä ja Rekunen toivat Alanyaan ensimmäiset forssalaisasukkaat, alkoi forssalaisten Turkki-buumi. Moni tuli käymään, osa osti asunnon.

Buumin aikaan Cikcillissä olivat käynnissä rakennustyöt. Sinne kohosi kahdeksankerroksisia taloja, joiden puutarhoihin tehtiin uima-altaat ja suihkulähteet. Upeat taloyhtiöt kelpasivat forssalaisille, koska ne sijaitsevat rauhallisella alueella ja hinnatkin olivat kohtuulliset.

Nyt forssalaisia asuu Alanyassa noin 150. Anne Pitkän mukaan yhtä suurta forssalaisyhteisöä ei löydy Forssan ulkopuolelta. Vain Espanjan Torreviejaan on rakentunut toinen forssalaisten suosima lomapaikka.

– Oikeastaan Alanyan forssalaisyhteisöön kuuluu useampi sata henkilöä, koska asukkaat tuovat perheensä, sukunsa ja ystävänsä vierailuille, Anne Pitkä tarkentaa.

Forssalaiset Vaatu, Immi ja isä Pete Saarikko viettävät syyslomaa lasten isoisovanhempien asunnossa Cikcillin Orange Gardenissa. Perhe lomailee tällä kertaa 11 hengen voimin. Kuva: Marianna Langenoja
Forssalaiset Vaatu, Immi ja isä Pete Saarikko viettävät syyslomaa lasten isoisovanhempien asunnossa Cikcillin Orange Gardenissa. Perhe lomailee tällä kertaa 11 hengen voimin. Kuva: Marianna Langenoja

Alanyassa eletään kuin selkkausta ei olisikaan

Pitkälle ei ollut itsestäänselvyys ryhtyä myymään asuntoja juuri Turkista. Maa tuntui vaaralliselta ja siitä oli huonoja mielikuvia: terrorismia, pommi-iskuja, mielenosoituksia.

Nytkin uutiset pauhaavat Turkin pommituksista Syyriassa.

Pitkä ja Rekunen ovat kuitenkin huomanneet, että Alanya on eristäytynyt maan poliittisesta tilanteesta. Vaikka jossain päin Turkkia kuohuu, Alanyassa kaikki säilyy ennallaan.

Niin näyttää olevan nytkin.

Reilun 700 kilometrin päässä soditaan, mutta Alanyassa eletään kuin selkkausta ei olisikaan.

Kaduilla virtaa shortseihin pukeutuneita turisteja. Sisäänheittäjät lupailevat ilmaisia drinkkejä ja matkatoimistot alennuksia laivaretkistä. Paikallisbusseissa istuu rauhallisia turkkilaisia, joista yksi laittaa kännykästään soimaan Antti Tuiskun Keinutaan-kappaleen.

– Alanyaa ei tarvitse myydä. Se puhuu puolestaan, Pitkä tuumaa.

 

Heikin baarissa palvellaan suomeksi

Heikin baarin terassilla soi vanha suomalainen iskelmä, kun portista kävelee sisälle tuttu kasvo.

Forssalainen Valde Martinson on tunnettu näky Alanyan kaduilla pyörän selässä. Hän jolkottaa helposti kahdeksan kilometriä suuntaansa lounaalle. Helle ei hidasta matkaa.

– Tervetuloa ystävä, sanoo Heikin baarin pitäjä Heikki eli Bayram Ali Geggel suomeksi ja kättelee Martinsonia.

Terassilla ruokailee lähinnä suomalaisia. Menukin on suomeksi. Monessa muussakin ravintolassa tarjoilijat puhuvat vähän suomea, mutta Heikin baarissa palvelu on poikkeuksellisen suomalaista.

Heikki on asunut Suomessa yli 15 vuotta. Hän muutti Suomeen teini-iässä kasvattilapseksi. Aikuisena hän kouluttautui turkin ja suomen kielen kääntäjäksi. Nykyisin hän pyörittää Alanyassa baareja ja auttaa suomalaisia, jos he joutuvat vaikeuksiin tai sairastuvat. Heikki teki yhteistyötä myös Anne Pitkän ja Tero Rekusen kanssa kiinteistökauppabisneksessä.

Forssalaislähtöiset Saara Tammelin ja hänen poikansa Roope Tammelin nauttivat helteisestä lokakuusta. Kuva: Marianna Langenoja
Forssalaislähtöiset Saara Tammelin ja hänen poikansa Roope Tammelin nauttivat helteisestä lokakuusta. Kuva: Marianna Langenoja

Kaksi drinkkiä yhden hinnalla

Forssalaiset ovat siis Heikille tuttuja.

– Forssalaiset ovat hyvin samanlaisia kuin muutkin suomalaiset, mukavia ja rehellisiä. Forssan murretta on kuitenkin vaikea ymmärtää, mutta olen jo oppinut sitä, Heikki kertoo ja istuutuu pöytään.

Valde Martinsonin tytär Kati Martinson on tilannut cocktailin. Syntyy hämmennystä, kun tarjoilija tuokin kaksi samanlaista juomaa.

Sitten selviää, että on happy hour. Se voi olla Turkissa koska tahansa ja tarkoittaa usein kahta drinkkiä yhden hinnalla.

 

”Alanya on lintukoto, jossa vierasmaalaisia kohdellaan hyvin”

Valde Martinson ehti lomailla Alanyassa toistakymmentä kertaa ennen kuin osti paikkakunnalta oman asunnon. Ostopäätös syntyi, koska mikään muu kohde ei ollut niin miellyttävä kuin Turkki. Edes Espanja ei tuntunut omalta, vaikka sielläkin pärjää heikolla kielipäällä.

– Turkkilaiset ovat lämpimiä ja mukavia ihmisiä. Alanya on lintukoto, jossa vierasmaalaisia kohdellaan hyvin. Espanja on erilainen. Siellä myyjät huutelevat kirosanoja perään, jos ei osta, Martinson perustelee.

Hänen mukaansa Turkissa on siisti kulttuuri. Paikalliset ovat harvoin humalassa, varkaita on vain vähän.

 

Aluksi uskonto mietitytti

Mutta kai Alanyassakin jotain huonoa on?

Valde Martinson nojaa tuoliinsa ja miettii hetken.

– Kyllä minua tämä uskonto mietitytti. Mutta kun matkustin tänne, huomasin, että Suomessa islamia ymmärretään väärin. En ole kohdannut täällä mitään uskontoon liittyviä ongelmia.

Koska uskonto ei ole ongelma, Martinson miettii vastaustaan vielä hetken.

– En yksinkertaisesti keksi yhtäkään huonoa puolta Alanyasta, hän lopulta tuumaa. FL

Asuntokauppa Alanyassa

Turkki vapautti asuntokaupan eurooppalaisille vuonna 2003.

Samalla maassa alettiin rakentaa asuinrakennuksia eurooppalaisin standardein ja rakennustarkastus tuli pakolliseksi.

Anne Pitkä ja Tero Rekunen aloittivat kiinteistövälityksen Turkissa vuonna 2007. He olivat ensimmäisten suomalaisten kiinteistövälittäjien joukossa, jotka alkoivat myydä asuntoja Alanyasta.

Cikcillin kaupunginosa sijaitsee parin kilometrin päässä Alanyan keskustasta. Kuva: Marianna Langenoja
Cikcillin kaupunginosa sijaitsee parin kilometrin päässä Alanyan keskustasta. Kuva: Marianna Langenoja

Tällä hetkellä Alanyasta omistaa asunnon noin 150 Forssan seudulla asuvaa.

Toinen tunnettu forssalaisyhteisö asuu Espanjan Torreviejassa.

Suomalaisia asuu Alanyassa noin 3500–4000.

Yhden makuhuoneen asunto kaikkine mukavuuksineen maksaa noin 50 000 euroa.

Kahden makuuhuoneen asunto maksaa noin 90 000 euroa.

Tyypillisesti turistien asunnot myydään taloyhtiöistä, joissa on uima-altaat, kuntosali, allasbaari ja muita palveluita.

Päivitys 20.10. klo 10.54: täsmennetty Pitkän ja Rekusen kuuluneen ensimmäisten suomalaisten kiinteistönvälittäjien joukkoon, jotka alkoivat myydä asuntoja Alanyassa.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic