Lounais-Häme

Pikkujouluaika lisää hälytysten määrää

Huoneen lattialla lojuu sanomalehtiä. Hellan päällä on tavaraa. Kynttilöitä on poltettu television päällä ilman alustaa. Uunipelti on nostettu jääkaapin päälle, eikä asunnossa ole mitään, millä sammuttaa mahdollinen tulipalo.

Usein palohälytykset tulevat juuri tällaisiin koteihin, joissa moni asia on rempallaan.

Palon syttymiseen riittää kuitenkin yksikin virhearvio. Ei tarvitse kuin laittaa tuikku palamaan puiselle alustalle, niin riski tulipaloon on jo syntynyt.

-Tuikku syttyy aivan palonsa loppupuolella hetkeksi kuin soihtu. Tuikun pohja kuumenee niin paljon, että se saattaa sytyttää allaan olevan puupinnan tai pöytäliinan, selostaa Hämeen Pelastusliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Jylhäsalo.

Pikkujouluaika jouluvalmisteluineen näyttäytyy pelastuslaitokselle tavallista kiireisempänä aikana vuodesta. Kynttilöiden polttaminen väärissä paikoissa tai väärillä alustoilla on yksi joulunalusajan suurimmista paloturvallisuutta vähentävistä asioista.

-Sisustuslehdet ja -ohjelmat tarjoavat ideoita, joissa koristellaan tuikkualustoja jäkälällä, koristepapereilla ja muilla helposti syttyvillä materiaaleilla. Sellaisia ohjeita ei saa ottaa tosissaan, Jylhäsalo sanoo.

Hämeen Pelastusliitto järjesti lauantaina turvallisuustapahtuman Forssan torilla. Tapahtuman ideana oli herättää kävijät pohtimaan omaa turvallisuuttaan niin kotona kuin sen ulkopuolellakin.

Tapahtumasta vastannut turvallisuuskoulutuspäällikkö Saku Rouvali on erityisen iloinen siitä, miten lapset ottivat tapahtuman vastaan. Palo- ja poliisiautot eivät olleet tällä kertaa lasten ainoa kiinnostuksen kohde. Liitto oli sisustanut tapahtumaan kodin, jossa oli monta paloturvallisuusriskiä. Lapset etsivät innoissaan kodin puutteita ja merkitsivät niitä vanhempiensa kanssa ylös.

Esimerkiksi kuusivuotias forssalainen Sampo Jokinen havaitsi, että kodissa oli lamppu rikki, tupakkaa oli poltettu sängyssä, kynttilöitä oli väärässä paikassa eikä palohälyttimessä ollut pattereita.

-Meillä on kotona ainakin palohälytin, jauhesammutin ja liina, jolla voi sammuttaa palon, Sampo kuvaili oman kotinsa paloturvallisuutta. FL

 

Pidä koti turvallisena joulun aikaan
Hämeen Pelastusliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Jylhäsalo vinkkaa, millaisiin asioihin kotitalouksissa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota, kun valmistaudutaan jouluun.Polta kynttilöitä vain niille tarkoitetuilla alustoilla. Tuikkua ei saa polttaa puisella pöydällä tai pöytäliinalla.Pidä huoli, ettei kynttilän lähellä ole mitään herkästi syttyvää, kuten vaikkapa havuja, jäkälää, paperia tai puuta.Pidä kotona useita palovaroittimia.Tarkista, että palovaroittimet toimivat. Tarkistus pitäisi tehdä joka kuukausi.Jokaisessa kodissa pitää olla vähintään sammutuspeite, mieluiten myös jauhesammutin.Säilytä sammutuspeite lähellä keittiötä sellaisessa paikassa, josta se on helppo ja nopea ottaa. Älä säilytä sammutuspeitettä siivouskaapin perällä.Kun lämmität mökin saunaa tai takkaa pitkästä aikaa, aloita lämmittäminen hitaasti.Pidä huoli, ettei joulukinkun rasva pääse valumaan uunin pohjalle. Rasva syttyy helposti palamaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic