Lounais-Häme

Pikkujoulusesonki on vasta alkamassa

Tammelan Saaren kansanpuistossa sijaitsevassa Lounais-Hämeen Pirtillä vietetään ensimmäistä joulunaikaa uusien omistajien tahdissa.
– Varauksia on jo tehty jonkun verran, mutta vielä toistaiseksi Pirtillä ei ole vietetty pikkujouluja. Örnin mukaan ensimmäiset jouluruuan syöjät ovat tulossa ensi viikolla. Hän arvelee, että vilkkainta tulee olemaan joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.
– Joulunajan pitopöytätarjoilu alkaa kuitenkin marraskuun viimeisenä viikonloppuna.
Pitopöytä on perinteinen hämäläinen pitopöytä. Örnin mukaan tarjolla on perinteiset kinkut ja kalkkunat sekä kymmenen kylmää ruokavaihtoehtoa aladobista alkaen.
– Tarkoituksena olisi järjestää pitopöytä myös itsenäisyyspäivänä, mutta tässä vaiheessa on vaikea tietää, juhlivatko ihmiset itsenäisyyttä mieluummin kotonaan vai lähtevätkö he ulos syömään.
Joulukuun 9. päivä Pirtillä järjestetään yhdessä Tammelan kunnan kanssa Santa Claus Finland -hyväntekeväisyysillallinen, sillä kunnasta tulee Joulupukin virallinen hyväntahdon kunta.
– Illan aikana järjestetään myös hyväntekeväisyyshuutokauppa, Örn kertoo.
Ravintola Vispilän vuoropäällikkö Katri Ollikainen kertoo, että ensimmäiset pikkujoulukyselyt tulivat jo pari kuukautta sitten.
– Ensimmäiset glögit juotiin viime viikolla ja muutaman pikkujoulutkin on jo pidetty.
Ollikaisen mukaan pikkujoulukaava on muuttumassa. Enää ei välttämättä haeta joulutunnelmaa pukeutumalla punaiseen.
– Ihmiset voivat tulla alkuillasta syömään ja täältä he jatkavat esimerkiksi teatteriin.
Vispilässä ei ole tarjolla perinteisiä jouluruokia.
– Menussa on jouluisia makuja, esimerkiksi alkuruuaksi on punajuurikeittoa ja jälkiruuaksi viinipuolukkakakkua.
Lisäksi tarjolla voi olla esimerkiksi fasaania ja sahramilla maustettua keltajuuriperunapaistosta.
– Asiakkaamme tietävät, että meiltä voi saada erilaisia annoksia.
Ollikainen arvelee, että marraskuun viimeinen viikonloppu tulee olemaan vilkkain pikkujouluaika.
Pikkujoulusesonki on lähtenyt käyntiin myös Hotelli Scandic Forssan ravintoloissa ja kabineteissa.
– Viime viikonloppuna oli ensimmäiset pikkujoulut, Kimmo Teittinen kertoo.
Osa juhlijoista syö ravintolassa kolmen hengen porukalla, osa varaa koko ravintolan sadalle hengelle.
Pikkujoulun viettäjät syövät yleensä perinteisen joulumenuun.
– Jouluruokia pyritään modernisoimaan joka vuosi. Esimerkiksi tänä vuonna perinteiset silakat ovat chilitomaattisilakoita.
Graavilohikin on jätetty listalta; sen tilalla tarjotaan paistettua lohta kantarelli-sipulismetanalla.
– Toisille glögi on ehdoton pikkujoulujuoma, mutta toiset ottavat kuohuvaa sen tilalle.
Kasvissyöjille ja vegaaneille löytyy omat vaihtoehdot ruokalistalta. Jos ei löydy, niin juhlijoille räätälöidään menu tarpeen mukaan.
Teittisen mukaan juhlijat ovat pääsääntöisesti paikallisia, joten vieraat eivät yleensä tarvitse yösijaa.
– Silloin tällöin ulkopaikkakuntalaiset yöpyvät hotellissa.
Joulunpyhinä Scandic on kiinni 23. päivästä 27. päivän aamuun asti.
Museotila Hevossillan yrittäjä Raija Sundblom-Mero kertoo, että Hevossillan pikkujoulusesonki alkaa isänpäivän jälkeen.
– Tarjouspyyntöjä on tullut mukavasti, mutta näyttää siltä, että liikkeellä ollaan aika myöhään.
Osa juhlijoista on kiinnostunut viettämään mökeissä saunapikkujoulua jouluruokineen.
– Vegaani-ilmiö näkyy selvästi. Joulupöydässä on perinteisesti kasvisruokia, mutta vegaanilla ei saa olla mitään eläinperäistä.
Mutta tämän joulunajan yllätys on ollut joulunpyhien varaukset.
– Kun viime jouluna myimme Joulu maalla -paketteja neljä, niin tänä vuonna niitä on myyty 40 hengelle.
Joulu maalla pitää sisällään entisajan joulunviettoa, johon kuuluu muun muassa savusauna, jouluaaton illallinen joulupukkeineen ja tapaninpäivän hevosajelua keleistä riippuen joko reellä tai rattailla.
Joulua juhlimaan on tulossa pariskuntia, perheitä, sukua ja kaveriporukoita.
– Kaveriporukoita meillä ei ole ennen ollut joulua juhlimassa, Sundblom-Mero kertoo. FL

Asiasanat

Uusimmat