Lounais-Häme Forssan seutu

Pikkulapsia rokotetaan yhä tunnollisesti – MPR:n osalta laumasuoja ei täyty Tammelassa ja Jokioisilla

Forssan seudulla lähes kaikki pikkulapset ovat saaneet viitosrokotuksen. MPR:n laumasuoja ei täyty Tammelassa ja Jokioisilla.
Rokottamattomuus on harvinaista Suomessa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella vuonna 2016 syntyneistä rokottamattomia on 14. Kuva: Seppo Pessinen
Rokottamattomuus on harvinaista Suomessa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella vuonna 2016 syntyneistä rokottamattomia on 14. Kuva: Seppo Pessinen

Lasten rokotuskattavuus on Suomessa erittäin hyvä ja rokottamattomuus harvinaista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa.

Vuonna 2017 syntyneiden osalta kattavuuksissa on kuitenkin jonkin verran eroja eri rokotteiden ja alueiden välillä.

Forssan seudulla kyseisestä ikäluokasta lähes kaikki ovat saaneet viitosrokotuksen, joka suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta.

Viitosrokotuksen kattavuus on valtakunnallisesti yli 98 prosenttia. Seudun kunnista tämän alle jäädään niukasti vain Jokioisilla (97 %).

MPR:n laumasuoja ei täyty kaikissa kunnissa

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen on saanut koko maassa noin 96 prosenttia pikkulapsista.

Humppila (100 %) ja Forssa (98 %) yltävät laumasuojan kannalta tärkeään vähintään 95 prosentin rokotuskattavuuteen.

Tammelassa MPR-rokotteen kattavuus jää 93 prosenttiin ja Jokioisilla 91 prosenttiin.

Pneumokokkia vastaan rokotettu hyvin

Pneumokokkirokotteen suosio on kasvanut valtakunnallisesti viime vuosina.

Vuonna 2017 syntyneistä sen on saanut 96 prosenttia, mihin ylletään kaikissa Forssan seudun kunnissakin.

Rotavirusrokotteen osalta valtakunnallinen kattavuus (n. 92 %) saavutetaan Humppilassa (94 %) ja Forssassa (92 %). Jokioisilla kattavuus on 88 prosenttia ja Tammelassa 86 prosenttia.

Noin prosentti ei saa perusrokotuksia

Suomessa alle kouluikäisistä lapsista vain noin prosentti ei ole saanut kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä.

Kouluikään ehtineistä 6–7-vuotiaista lapsista ilman perusrokotuksia jää vain 0,6 prosenttia.

– Neuvoloissa työskentelevillä ammattilaisilla on tärkeä rooli rokotusluottamuksen rakentamisessa ja vahvistamisessa. Meillä Suomessa vanhemmat suojaavat lapsiaan rokotuksilla ehkäiseviltä vakavilta taudeilta erinomaisen hyvin, THL:n ylilääkäri Ulpu Elonsalo sanoo.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella vuonna 2016 syntyneistä lapsista rokottamattomia on 14. Heistä kaksi on forssalaisia.

Luvut voivat olla jopa hieman paremmat

Tiedot rokotuskattavuuksista perustuvat valtakunnallisen rokotusrekisterin ajantasaisiin tietoihin.

Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuusluvut voivat olla vielä hieman rokotusrekisterin lukuja korkeampia.

Ypäjän tietoja ei ilmoiteta kuntakohtaisesti, koska vuonna 2017 syntyneitä on alle 15. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic