Lounais-Häme Jokioinen

Pikkuleipurit työn touhussa Jokioisilla - Joulunavaus tuottaa iloa myös järjestäjilleen

Lauantaina avattiin joulu ainakin Forssassa, Humppilassa ja Jokioisilla. Kuntien joulunavaukset ilahduttavat osallistujien lisäksi järjestäjiä itseään.
Eena Ikonen (vas.) Hilda Reuna ja Vilhelmiina Reuna leipoivat joulupipareita. Lasten vanhemmat vastasivat pipareiden koristeluun keskittyvästä työpajasta.

Jokioisten kunnantalon portaiden yläpäähän tulvii joulun tuoksu.

Käsin tehty kyltti osoittaa alakertaan, ja siinä lukee Piparipaja.

On laskeuduttava katsomaan.

Pikkuleipurit Eena Ikonen sekä Hilda ja Vilhelmiina Reuna ovat riemukkaassa työn touhussa.

Pöydällä pyörii piparitaikinaa, josta lapset irrottavat välillä isoja palasia suuhun. Lopputaikina kulkee kourasta kouraan ja liiskaantuu pöytään kaulimen alla.

Tekemisen keskiössä ei näytä olevan piparien leipominen, vaan hauskanpito.

– Piparit ovat parhaita taikinana, Vilhelmiina Reuna selventää.

Lapset tekevät pipareita lähinnä itselleen ja muille rohkeille joulunavaukseen osallistuville, jotka niitä uskaltavat maistaa.

Lasten vanhemmat ovat ostaneet varsinaiseen työpajaan kaupasta valmiita pipareita, jotka on aseteltu yksittäin paperivuokiin. Työpajan ideana on, että joulunavaukseen osallistuvat lapset saavat koristella itselleen piparin.

– Olemme varanneet lapsille 100 piparia koristeltavaksi. Tämä on jo perinteinen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Jokioisten yhdistyksen työpaja, kertoo toiminnan aktiivi Niina Stenberg.

Samaan aikaan kunnantalon yläkerrassa Paanan koulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisilla on menossa toisenlainen projekti.

Nuoret myyvät Hyvän Tahdon Torilla itse tekemiään käsitöitä ja leivonnaisia.

Jokainen oppilas on tuonut myyntiin jotain. Esimerkiksi Ida Sinisalo ja Minttu Vahteristo leipoivat ja koristelivat pipareita. Joulupiparit ovat tehneet hyvin kauppansa, vaikka Jokioisten joulunavaus on vasta alkanut.

Paanan koulu kerää joulumyyjäisillä varoja matkustamiseen.

Kahdeksasluokkalaiset matkustavat keväällä Islantiin ja yhdeksäsluokkalaiset Itävaltaan. Varoja tarvitaan paljon, joten nuorilla riittää työnsarkaa.

– Olemme aiemmin myyneet lakua, Jokioisten Leivän tuotteita ja keväällä myymme vielä siivousvälineitä. Kaikki tuotto menee lyhentämättömänä matkakassaan, Minttu Vahteristo kertoo.

Nuorten mukaan myyntityön ainoa tavoite ei ole kerätä rahaa. Toiveena on myös oppia asiakaspalvelua, rahankäsittelyä, nopeaa laskutaitoa, työntekoa ja sosiaalisuutta.

– Ja kyllä tästä tulee itsekin hyvälle mielelle, Vahteristo tuumaa ja kiteyttää samalla joulunavauksen tarkoituksen niin osallistujille kuin järjestäjille. FL

 

Juttua muokattu 1.12 klo 19:00

Minttu Vahteriston sukunimi korjattu.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic