Lounais-Häme

Pikkupojan unelmasta tuli totta viime keväänä – Suomenmestaruusmaalista huolimatta Markus Nenonen on saanut kulkea Hämeenlinnassa ihan rauhassa

Markus Nenonen on ahkera laukoja, joka odottaa jo pukukoppiläppiä.
Jääkiekkoilija Markus Nenonen lenkkeilee mielellään rantareitillä Hämeenlinnassa. Hän on joutunut muuttamaan usein jääkiekon perässä. –Tärkeintä on, että kaupungista löytyy hyvä ruokakauppa. Sillä pärjää pitkälle. Kuva: Pekka Rautiainen
Jääkiekkoilija Markus Nenonen lenkkeilee mielellään rantareitillä Hämeenlinnassa. Hän on joutunut muuttamaan usein jääkiekon perässä. –Tärkeintä on, että kaupungista löytyy hyvä ruokakauppa. Sillä pärjää pitkälle. Kuva: Pekka Rautiainen

108 yötä sitten Markus Nenonen iski HPK:n suomenmestaruusmaalin ajassa 75,24.

Tuolloin koko Hämeenlinna sekosi.

Sen sijaan Nenosen päähän laukaus aiheutti hetkellisen tyhjyyden. Sitten pintaan nousivat kaikki mahdolliset positiiviset adjektiivit ja ilon tunteet.

Maali ei muuttanut elämää, mutta teki pienen pojan haaveesta ja unelmasta totta. Se myös kasvatti ammatillista nälkää.

– Haluan kokea vastaavaa vielä uudestaan.

Vaikka Nenosesta tuli sankari, hän on saanut kulkea kesän vapaasti Hämeenlinnassa. Olalle koputtelijoita ja onnittelijoita ei ole juurikaan ollut, joten hän on voinut rauhassa soudella joukkuekaverin kanssa kaupunkiveneillä ja käydä lenkillä sekä kaupassa.

Nenonen on katsonut ratkaisumaalin muutamia kertoja videolta ja aikoo katsoa tulevaisuudessakin.

– Katson varmasti sitä, jos tuntuu, ettei mikään onnistu. Kun videolta näkee kaikkien fiilikset, kyllä paha olo häviää hetkeksi.

Nenonen on pelannut Jyp-akatemiassa, Jypissä, Vaasan Sportissa ja Tapparassa ennen Hämeenlinnan Pallokerhoa. Monet joukkueet ovat tuoneet perspektiiviä, ja jokainen joukkue ja valmennus ovat antaneet jotain.

– On rikkaus nähdä monia seuroja ja tapoja toimia. Hämeenlinnassa olen oppinut katsomaan jääkiekkoa uudesta kulmasta ja kehittynyt yksilötasolla. Esimerkiksi kiekon haltuunotto on parantanut.

Pelaajaluonteeltaan hyökkääjä on viilipytty, joka laukaisee herkästi. Hän sanoo, että jos pelatessa ehtii ajatella, että nyt nassahtaa maali, ei varmasti reppu heilahda.

– Yritän olla arvaamaton hyökkäyspäässä.

Pukukopissa Nenonen sanoo olevansa välimalli suupaltin ja hiljaisien pelaajien välissä. Omasta mielestään hänellä on tietenkin loistava huumorintaju.

– Huumorilla jaksaa pukukopissa synkätkin ajat. Olen muutenkin yleensä iloinen ja luonteeltani myönteinen.

Tulevalla kaudella Nenonen tietää, että pukukopin suupaltin herruudesta taistelee Tommi Tikka.

– Salaa jo olen vähän innoissani ja odottelen, mitä kopissa tapahtuu, kun Tikka pääsee vauhtiin.

Nyt Nenonen sanoo olevansa taas vuoden viisaampi ja valmiimpi tulevaan kiekkokauteen kuin viime syksynä. Tuolloin hän oli uusi joukkueessa. Nyt joukkueen tapa toimia on jo tuttu.

Jos Nenonen on kentällä tyyni, sitä hän on myös kotona. Kihlattu ei näe naamasta, onko illan peli voitettu vai hävitty.

– Jätän peliasiat hallille. Jos ottaa päähän, jään hallille purkamaan asiat ja menen vasta sitten kotiin.

Kultajoukkueen jäsenet saivat jokainen vuorollaan Kanada-maljan itselleen.

Omalla vuorollaan Nenonen vei Kanada-maljan Jämsänkosken K-markettiin muutamaksi tunniksi, jotta paikkakunnan nuoret pääsivät sitä katsomaan. Hän halusi näyttää, että pieneltä paikkakunnaltakin voi nousta liigajääkiekkoilijaksi ja suomenmestariksi.

– Eikä tarvitse olla nuorena aina kaupungin ykkösseurassa päästäkseen ammattilaiseksi.

Nenonen sai ensimmäiset luistimensa 4–5-vuotiaana. Hän pelasi Jämsän Kiekko-Susissa c-junioriksi asti, jonka jälkeen siirtyi Diskokseen Jyväskylään.

Vasta ensimmäiset liigapelit Jypissä avasivat hänelle ajatuksen siitä, että jääkiekosta voisi tulla ammatti. Pelaajauran alussa hän opiskeli Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä ja pelasi jääkiekkoa.

– Pelaaminen on aina ollut kivaa. Se on tässä ollut tärkeintä, että saa tehdä sitä, mistä pitää.

Edelleen Nenonen haaveilee myös opiskelusta.

Kesällä on puhuttu paljon jääkiekkoilijoiden ja urheilijoiden lukemisesta. Nenonen on huomannut sen ja käynyt itsekin hommaamassa kirjastokortin.

– Yritän lukea enemmän.

Pelimatkoilla hän lukemisen sijaan pelaa mieluummin Monopolia tabletilla joukkuekavereiden kanssa. Sen sijaan konsolipelit eivät ole koskaan kovasti kiinnostaneet.

Isoja asioita on ilmassa uuden jääkiekkokauden kynnyksellä. Yksi niistä on ensi kesänä juhlittavat häät. Niitä valmistellaan jo täyttä päätä.

– Aika paljon niissä on hommaa. HÄSA

Markus Nenonen

26-vuotias jääkiekkoilija.

Perhe: Kihlattu sekä äiti, isä ja pikkuveli.

Kotoisin Jämsänkoskelta.

Lempinimi: Nessu. Nimen antoi valmentaja Jarmo Rintamaa Diskoksen B-junioreissa.

nopeat

Unelma: Pelata maajoukkueessa ja ulkomailla isommissa sarjoissa.

Kotona: Tykkään katsoa kihlatun kanssa reality-sarjoja.

Treenajana: Teen mitä käsketään ja vähän päälle extraa. En asu salilla, vaan yritän löytää itselle tärkeät jutut, joita milloinkin pitää kehittää.

Kentällä vahvuus: Laukaus tarpeeksi löysällä mailalla.

Pukukopin lempimusa: Iskelmä ja räppi. Hevi ei ole mun juttu.

Mitä sinusta ei tiedetä? En pidä kalasta kuin sushissa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020