Lounais-Häme

Pikkurempasta tulee vähän isompi

Vuoden 2010 alussa perustettu palvelutalo Tervaskanto vaatii taas remonttia. Entisen vanhainkodin rakennukseen peruskorjattujen tilojen sauna- ja pesuhuonetiloissa on kosteusvaurioita.

– Palveluasumisyksikön alakerran 15 muistisairasta asukasta joudutaan siirtämään Katajakotiin Lamminniemeen, Someron kaupungin perusturvajohtaja Taru Nordlund kertoo.

Hän lisää, että rakennus on käyttökiellossa vain osittain, mutta pesutiloja tarvitaan päivittäin.

– Alakerran pesu- ja pukuhuoneita ei tällä hetkellä saa käyttää.

Tervaskannon tiloissa tehtiin iso remontti vuonna 2009 ja vuonna 2014 tilat kuivatettiin kosteuden takia.

Someron perusturvalautakunta päätti tämän viikon kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle, että valtuusto myöntäisi lisämäärärahan palvelujen ostoon Lamminniemen hyvinvointikeskukselta.

Lisäksi Tervaskannon kaksi ylintä kerrosta jatkaisi tehostetun palveluasumisen yhteisönä ja alakerran tiloissa järjestettäisiin muun muassa kuntouttavaa päivätoimintaa.

– Tervaskannon tiloissa toimii jatkossa mielenterveysyksikkö ja kaksi kotihoidon tiimiä.

Hoitopalvelun kustannukset 15 asukkaan kohdalta ovat 547 000 euroa vuodessa. Koska palvelun tuottaminen siirtyisi Katajakotiin, vähenisi perusturvatoimesta kahdeksan hoitajan tehtävät.

Palvelujen ostokustannukset ja säästöt muun muassa henkilöstömenoissa ovat suurin piirtein samansuuruiset.

Hoitajien määrän vähentäminen voidaan Nordlundin mukaan hoitaa ilman irtisanomisia.

Alun perin Tervaskannossa oli tarkoitus tehdä vain pienempi remontti, mutta remontointitarve osoittautui rakenteellisten vikojen takia huomattavasti ennakoitua suuremmaksi.

Teknisen toimen arvio remontin kustannuksista on 400 000 euroa. Jos rakennuksessa aiotaan jatkaa toimintaa, täytyy remontti tehdä.

Jos remonttia ei tehdä, täytyy kaikki rakennuksen asukkaat siirtää muualle. Se tarkoittaisi lähes 50 asukaspaikan ostoa. Ostopalvelu tarkoittaisi sitä, että asukkaat sijoitettaisiin eri yksiköihin.

Nordlundin mukaan yksi vaihtoehto on Tervaskannon myynti. Hän toteaa, että korjausta vaativan hoivayksikön myyntisuunnitelma on vireillä esimerkiksi Humppilassa.

Humppilan kunta on aikeissa myydä kunnan omistuksessa olevan palvelutalorakennuksen Attendolle. Attendo aikoo rakentaa kuntaan oman palvelukeskuksen.

– Someron kaupunginhallitukselle menevään esitykseen pitää esittää kaikki tiedossa olevat vaihtoehdot, Nordlund sanoo Humppilan vaihtoehdosta.

Perusturvajohtajan mukaan kaupungin tarjoamat palvelut ovat toimineet hyvin. Jos Tervaskannossa olisi selvitty pienellä remontilla, tarkoituksena oli, että Tervaskannon tiloihin tulisi myös kaksipaikkainen kotiin kuntoututuksen -palvelu.

– Meillä on myös esimerkiksi viriketoiminnan ohjaaja vielä olemassa ja yhteistyö vapaaehtoisten kanssa sujuu hyvin. Jos palvelu ostettaisiin yksityiseltä, emme voisi toimia suunnitelmiemme mukaan, koska suunniteltu palvelumme pohjaa vahvasti olemassa oleviin henkilöstö- ja palveluresursseihin, Nordlund muotoilee.

Hän lisää, että toki kaupunki voisi ostaa ylimääräisiä palveluita yksityiseltäkin.

Tervaskannon alakerran asukkaita ja heidän omaisiaan on informoitu pikaisesta siirtymisestä Katajakotiin.

– Asukkaat tai omaiset eivät ole antaneet negatiivista palautetta muutosta. Kaikki ymmärtävät, ettei tässä tapauksessa ole vaihtoehtoja, Nordlund sanoo.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic