Lounais-Häme Forssa

Pilvenmäellä tehdään sunnuntain raveissa asioita normaalista poikkeavassa järjestyksessä

Hevoset juoksevat Suomessa ensimmäistä kertaa myötäpäivään, ruokailu aloitetaan jälkiruoalla ja yleisöltä veloitetaan poispääsymaksu.
Ravihevosilla ajetaan yleensä lämmittelyajoa myötäpäivään ja kilpaa vastapäivään, mutta sunnuntaina Pilvenmäellä kokeillaan kilpailla "väärinpäin".

Pilvenmäen ravirata on viime vuosina tehnyt toiminnanjohtajansa Elina Hirvosen johdolla rohkeita kokeiluja nostaakseen yleisön kiinnostusta ravitapahtumiin. Huomenna kokeillaan jotain Suomessa ennen näkemätöntä, kun hevoset juoksevat kilpaa väärään suuntaan, eli myötäpäivään. Edes maailmalla ei ole montaa ravirataa, jossa hevoset juoksevat säännöllisesti kilpaa myötäpäivään.

– Forssan Seudun Hippos ry:n hallituksen jäsen Juha-Pekka Vilkman teki kymmenisen vuotta sitten Mustialasta valmistuessaan opinnäytetyön, jossa hän esitti, että raviradat ajaisivat enemmän kilpaa väärään suuntaan. Keväällä aihe nousi syksyn teemoja mietittäessä esiin ja saimme pienten keskustelujen jälkeen Suomen Hippokselta luvan tähän, Hirvonen kertoo.

Elina Hirvonen painottaa, että väärinpäin ajamista kokeillaan ennen kaikkea hevonen edellä.

– Hevosen kannalta olisi hyvä, jos kilpaa ajettaisiin useammin väärinpäin. Myötäpäivään kilpaileminen kehittää hevosen lihaksistoa tasapuolisesti.

– Järjestelyjen kannalta tämä vaatii paljon rakennelmia ja jos useammin ajettaisiin näin päin, myös kiinteitä ominaisuuksia. Esimerkiksi maalipaalu sijaitsee nyt normaalista maalipaalusta 200 metriä Forssan suuntaan ja sinne sijoitetaan maalikamera sekä kuvauslaitteita. Ei se silti mahdotonta ole, että Pilvenmäellä järjestettäisiin uudelleenkin myötäpäivään ajettavat ravit.

Harjoitusravit on Pilvenmäellä järjestetty kahdesti niin, että on ajettu väärään suuntaan. Niissä kaikki on sujunut hyvin, mutta Hirvonen huomauttaa, että harjoitusravit ovat eri tilanne kuin varsinaiset kilpailut. Hän uskoo silti, että esimerkiksi harjoitusraveissa toimivaksi havaittu tekniikka toimii varsinaisissa raveissakin.

Hirvosen mukaan lajin harrastajat ovat olleet tosi kiinnostuneita, mutta myös hämillään. Toiminnanjohtaja uskoo, että myös hevoset unohtavat myötäpäivään kilpailtaessa vanhat kujeensa.

– uskon, että yllätyksiä nähdään normaalia enemmän.

Yleisöltä etukäteen saatu palaute on ollut pääosin positiivista. Hirvosen mukaan eräskin laji-ihminen Jyväskylän suunnalta on käynyt Pilvenmäellä viimeksi vuoden 2006 kuninkuusraveissa, mutta varasi nyt pöydän ravintolasta.

Koska hevoset ja ohjastajat kilpailevat väärään suuntaan, myös yleisölle tarjotaan mahdollisuutta tehdä asiat nurin perin.

– Raveihin on vapaa pääsy, mutta ulospääsystä veloitetaan viisi euroa. Epäonniset pelaajat voivat jättää ohi menneet pelitositteensa arvontaan, josta voi voittaa ulospääsylipun tai lahjakortin ravintolaan. Tarjoamme myös mahdollisuuden ruokailla päinvastaisessa järjestyksessä, eli aloittamalla jälkiruoasta ja lopettamalla alkuruokaan. Leikkimielisesti kaikki järjestetään, joten normaaliin tapaankin voi ruokailla, Hirvonen kertoo. FL

Pilvenmäen ravit käynnistyvät sunnuntaina klo 16.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic