Lounais-Häme

Pinja löysi Kärpäsen

Suunnistuskausi on pääsemässä täyteen vauhtiin pitkän talven jäljiltä. Iltarastikausi on jo alkanut ja eilen starttasi pienille suunnistajanaluille suunnattu Hippo-suunnistuskoulu. Pidemmälle ehtineet harrastajat treenaavat jo täysillä ja kiertävät ahkerasti kisoja.
Tammelan liikuntakeskuksella pidetyssä ensimmäisessä suunnistuskoulussa opetettiin lajin aakkosia. Ensin leikittiin hippaa, sitten tutkittiin karttamerkkejä ja kohta päästiin jo hakemaan rasteja, joilta löytyi lipun ohella monenlaisia kiinnostavia eläimiä ja ötököitä.
6-vuotias Pinja Mäki-Tulokas oli paikalla isänsä Ilkan kanssa. Ensimmäiseltä rastilta löytyi hiiri, sitten muurahainen ja kärpänen.
Nähtiin lehdessä ilmoitus ja lähdettiin katsomaan, mitä tyttö tykkäisi tästä lajista. Olemme käyneet Pinjan  kanssa metsällä, ja hän on tykännyt liikkua luonnossa. Hallilajit eivät ole meidän juttu, me haluamme olla ulkona, Ilkka Mäki-Tulokas kertoi.
Pinja hakikin rasteja sitä tahtia, että isällä teki tiukkaa pysyä kyydissä.
Rastien löytäminen on kivaa, nopsajalka sanoi.
Ilmaiseen suunnistuskouluun ehtii vielä mukaan. Alle 7-vuotiaat tarvitsevat vanhemman mukaan, vaikka ohjaajia onkin paljon paikalla.
Vielä on kaksi kertaa jäljellä. Viikon kuluttua maanantaina kokoonnutaan Vieremän hiihtostadionilla ja siitä viikon päästä Jokioisten urheilukentällä. Täällä opetellaan ihan perusjuttuja; karttamerkkejä, rastien hakemista, lajin aakkosia, kertoi Lounais-Hämeen Rastin sihteeri ja suunnistuskoulun opettaja Tarja Simola.
Suosittu iltarastikausi on hyvässä vahdissa. Tiistaisin suunnistetaan Forssan seudulla, torstaisin rasteja on tarjolla Somerolla.
Perinteiset Forssan Lehden iltarastit alkoivat viikko sitten Kaikulassa, ja tänään tiistaina jatketaan Syrjänharjulla Tammelassa, ennusteiden mukaan mitä parhaimmassa kevätsäässä. Iltarasteja jatketaan viikon välein aina lokakuulle saakka. 
Iltarastit on suunnattu kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille. Metsässä voi painaa nasta laudassa tai edetä hissuksiin luonnosta nauttien. Luonnossa liikkumisen on ihan tieteellisestikin todistettu tekevän ihmiselle hyvää. Maisemia ihaillessa ja rasteja hakiessa unohtuvat ainakin työmurheet.
Iltarastit sopivat ihan kaikille. Aloittelijat voivat kiertää helpon kahden kilometrin radan, kun taas sitten kaikkein kovakuntoisimmille löytyy haastava seitsemän kilometrin lenkki, vakuutti Tero Julkunen Lounais-Hämeen Rastista.
Rasteja haetaan tänä kesänä vaihtelevissa maastoissa, mukana on monta suht´ tuorettakin karttaa. Julkusen oma suosikki löytyy Pohjanmaankulman kartalta, Vaulammilta pohjoisen suuntaan.
Pohjanmaankulma on oma lemppis. Siellä on vähän erilaista maastoa, sellaista jylhää maisemaa kallioineen ja rotkoineen, Julkunen kertoi. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti