Lounais-Häme

Pinokkio seikkailee Forssan teatterissa

Mukaansa tempaavaa musiikkia mieleen tarttuvine lauluineen ja tanssin ryydittämine joukkokohtauksineen runkonaan todellista klassikkosadun aatelia. Niistä on Forssan teatterin ensi-iltaansa lähestyvä Pinokkio tehty.

Ainekset yhteen ohjaajan ominaisuudessa kokoava Kirsi Lindholm kuuluu asiansa parissa jo moninaiset ympyrät taakseen jättäneisiin. Pinokkiossa käsiinsä saamalleen produktiolle hän ei niiden joukosta pysty aivan lähelle osuvaa rinnastuskohdetta nimeämään.

-Kyllä näin mittava koneisto tällaisessa tarkoituksessa merkitsee minulle omalla tavallaan uudenlaista tilannetta itsensä haastamisessa. Tosin samalla, kiitosta vaan, myös mahtavaa luottamuksen osoitusta, hän tiivistää.

 

Vaikka produktio perusteiltaan puheteatteria edustaakin, luonnehtii Kirsi Lindholm sen lähestyvän monin paikoin musikaalia.

-Eihän tässä moniäänisesti kovin paljon lauleta, vaan tavoittelemme musiikissamme enemmänkin tanssillisen koreografian täydentämää joukkopoweria, hän toteaa.

Produktio sisältää muun muassa 11 laulua. Niiden esityskuntoon harjoittamisesta on ottanut vastuun seutumme musiikkihahmoihin aiemminkin profiloitunut Seppo Lukander. Esitykseen valikoitunut näyttämökaarti saa häneltä tunnustusta.

-Yllättävän helposti tämä on oikeastaan mennyt. Samalla on palautunut joskus takavuosina jo vähän horjumaankin päässyt usko siihen, että kyllä täällä musiikin parissakin selvitään.

Aivan keskeiset ansionsa Forssan teatterin Pinokkion musiikissa Seppo Lukander huomauttaa kuuluvan Kari Mäkirannalle, jonka osuus kattaa kokonaisvaltaisuudessaan niin sovitustyön ja eri instrumenttien soitto-osuudet kuin esityksissä tallenteelta kuultavan äänityksenkin.

 

Pinokkion nimi- ja pääosassa esiintyy Forssan teatterin lavalla jo entuudestaan tuttuihin tekijöihin lukeutuva Tuike Oja. Hän toteaa olleensa valmis tarttumaan rooliin, kun sitä asiaan kuuluneen valintaprosessin tuloksena tarjottiin.

-Onhan tämä urani tähän mennessä mittavin osa varsinkin mitä tulee opeteltaviin vuorosanoihin. Pidän Pinokkion roolista jo senkin vuoksi, että tulkittavakseni tuleva tunnekirjo vaihtelee todella laajasti äärilaidasta toiseen.

Tuike Ojan vastanäyttelijöistä pahisten kastiin lukeutuvan Teatro Strombolin tirehtöörin osassa nähtävä Jari Kauppila tekee paluun aikanaan tutuksi tulleelle näyttämölle 15-vuotisen tauon jälkeen.

-Varmaan tänne on tuntenut vuosien varrella jonkinlaista ikävääkin. Totta kai sekin jotain ratkaisi, kun ohjaaja katseli suuntaani anovin silmin, hän raottaa päätöksensä vaikuttimia.

Jari Kauppila arvioi Pinokkion palvelevan omana käytännön harjoituksenaan itseään myös näyttämöllisenä koulutusprojektina.

-Onneksi Kirsi on ohjaajana tiukka opettaja kuten pitääkin olla. Ja kai tässä omaa paloakin on takana kuten pitääkin olla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti