Lounais-Häme Tammela

Piristystä laiturin harmaaseen pintaan: Väinö Pellikka loihti laiturilleen maalatun räsymaton, jota tuuli ei vie

Väinö Pellikka antoi vaimolleen nimipäivälahjaksi räsymaton, joka ei karkaa tuulen mukana.
Kirsti ja Väinö Pellikan kotilaiturilla on matto, joka ei liu'u jalkojen alla eikä lähde lentoon tuulen mukana. Väinö maalasi maton vaimolleen nimipäivälahjaksi. Kuva: Tapio Tuomela
Kirsti ja Väinö Pellikan kotilaiturilla on matto, joka ei liu'u jalkojen alla eikä lähde lentoon tuulen mukana. Väinö maalasi maton vaimolleen nimipäivälahjaksi. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelan Pyhäjärven rannassa sijaitseva laituri on juuri maalattu. Sen pintaa koristavat kuusi kirkasta värisävyä, jotka vuorottelevat säännönmukaisesti laiturin laudoissa. Nopealla silmäyksellä voisi kuvitella, että maalari on vain leikitellyt eri väreillä. Kun katsoo tarkemmin, voi havaita laiturin päässä valkoiset maalatut hapsut. Eriväriset laudat muodostavat leikkisän räsymaton.

 

Väinö Pellikka sai idean maalatusta räsymatosta lukiessaan kotiseutunsa paikallislehteä. Lehden sivulla komeili kuva laituriin maalatusta matosta. Hetken tuumittuaan hän päätti tarttua toimeen ja alkoi suunnitella samanlaista omaan kotirantaansa.

– Olin jo pitkään pohtinut, miten piristää laiturin harmaata ilmettä. Räsymaton iloiset värit olivat juuri sitä, mitä olin etsinyt, Pellikka sanoo.

 

Räsymattotaitelijan mukaan itse taideteoksen toteutus ei ollut kovin haastavaa. Haasteelliseksi osoittautui kuitenkin sopivan maalin hankkiminen. Pellikka lähti etsimään sopivia maaleja forssalaisista rakennus- ja maaliliikkeistä, joissa todettiin, että kestävän maalipinnan aikaansaaminen painekyllästettyyn laiturilautaan on melkeinpä mahdotonta. Viimein hän kuitenkin löysi sopivan tuotteen, jolla hän ryhtyi maalaustöihin.

– Maalasin räsymaton raidat peittävällä puusuojalla, jota on saatavana eri sävyissä. Talomme on maalattu samalla maalilla, joten uskon, että se pysyy myös laiturin pinnassa, Pellikka pohtii. …

 

Projektin alussa Pellikka hioi räsymatto-teokseen kuuluvan alueen tasohiomakoneella. Sen jälkeen hän viritti linjalangan, jonka avulla hän painoi puukolla suorat urat räsymaton molemmiksi sivuiksi. Sen jälkeen vain luovuus oli rajana.

– Puukolla tehdyt urat mahdollistivat vapaalla kädellä työskentelyn. Uraa seuraamalla pystyin huoletta maalaamaan laudat, kun tiesin, että linja pysyy suorassa, Pellikka täsmentää.

 

Maalattu räsymatto valmistui keskiviikkona. Teos oli valmis juuri oikeana ajankohtana, sillä Parikka oli suunnitellut tekevänsä taideteoksen vaimolleen Kirstille nimipäivälahjaksi.

– Taideteos tuli valmiiksi juuri sopivasti Kirstin päivänä. Nyt vain toivotaan, että nimipäivälahja on ilonamme vielä monena heinäkuisena merkkipäivänä, räsymattomaalari toteaa.

 

Pellikat ovat tyytyväisiä laiturinsa uuteen ilmeeseen. Siitä tuli juuri sellainen kuin Väinö oli mielessään ajatellutkin.

– Harvalla on räsymattoa, joka ei lähde tuulen mukana tai liu’u jalkojen alla. Meidän kotilaiturillamme on nyt sellainen, Pellikat iloitsevat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic