Lounais-Häme Forssa

Pirkko Hammarberg loi kaunista koreilematta, elämäntyönäyttely heinä-elokuun ajan Forssassa

Teollisen painokankaan ja kudottujen tekstiilien taitajan Pirkko Hammarbergin elämäntyönäyttely avaa näyttelysarjan. Myös tulevien kesien näyttelyt ammentavat Forssan omasta tekstiilihistoriasta.
Optinen omena on Pirkko Hammarbergin tunnetuin painokangas. Se löysi tiensä myös kudonnaiseen. Kuva: Tapio Tuomela
Optinen omena on Pirkko Hammarbergin tunnetuin painokangas. Se löysi tiensä myös kudonnaiseen. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan Kuosikeskuksen kokoama Pirkko Hammarbergin elämäntyönäyttely tuo ensi vilkaisulla esiin sen mitä hän taiteilijana oli. Hän oli työssään ja tyylissään tinkimätön ja ilmaisultaan selkeä ja suora.

Pirkko Hammarberg loi sekä painokangassuunnittelijana että uniikkien taidetekstiilien luojana kauneutta mutta koreilematta ja kosiskelematta. Hän osasi yhdistää graafisen selkeään voimaan lämmön ja taisi sekä vahvat värit että herkemmät sävyt.

Näyttelyn ripustusta voi kiittää samasta. Forssan kaupunginkirjaston näyttelytila Vinkkelissä on nyt esillä näyttely, joka on levollinen ja hallittu mutta avaa katseelle myös kirpakoita näkymiä.

Näyttelyssä kulkevat käsi kädessä uniikit taidetekstiilit ja painokankaat, kertovat museonjohtaja Kati Kivimäki ja amanuenssi Asta Louhelo. Kuva: Tapio Tuomela
Näyttelyssä kulkevat käsi kädessä uniikit taidetekstiilit ja painokankaat, kertovat museonjohtaja Kati Kivimäki ja amanuenssi Asta Louhelo. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan museon Kuosikeskuksen näyttelyiden sarjan ensimmäisen tähti on itseoikeutetusti Hammarberg. Hänen kuva- ja kuultokudoksensa ovat Forssan seudulla tuttuja, sillä niitä on useissa julkisissa kokoelmissa.

Hänen tunnetuin teoksensa Forssassa on kaupungintalon valtuustosalin päätyseinän suuri ”Joki halki kaupungin” (1977).

Näyttelyssä on esillä teoksia yksityisistä ja julkisista forssalaisista kokoelmista. Niitä museo pyysi lainaksi ja sai.

– Pääsimme valitsemaan eli ehkä noin puolet tarjotuista otettiin mukaan. Esillä on kolmisenkymmentä työtä, museonjohtaja Kati Kivimäki ja amanuenssi Asta Louhelo kertovat.

Lue myös: Onko sinulla Pirkko Hammarbergin tekstiilejä? Auta Forssan museota näyttelyjärjestelyissä

Mukana on töitä esimerkiksi Forssan kaupungin ja Lounaismaan Osuuspankin kokoelmista. Hammarbergin töitä on paljon myös museoiden ja seurakuntien kokoelmissa, mutta niitä ei nyt ole mukana.

Kuultokudokset Virta (edessä) ja Auringonkehrä. Kuva: Tapio Tuomela
Kuultokudokset Virta (edessä) ja Auringonkehrä. Kuva: Tapio Tuomela

 

Sijansa näyttelyssä saavat myös sekä painokangasluonnokset ja valmiit painokangasnäytteet Forssan museon teollisen tekstiilin kokoelmasta. Suuret kudonnaiset ovat seinillä, kankaat vitriineissä.

– Näyttelyssä huomaa sen, että Hammarberg pohti samaa ideaa niin painokankaassa kuin taidetekstiileissäänkin. Hyvä esimerkki on esillä oleva 1970-luvun täkänä neliöineen. Sama kuvio löytyy kangasmalleista, Louhelo lisää.

Myös Hammarbergin tunnetuin painokangas Optinen omena löytyy niin täkänästä kuin tilkuistakin.

Hammarberg tuli urallaan tunnetuksi täkänätaiturina ja suunnittelijana, joka yhdisti perinnekäsityöhön 1960–70-luvun muoto- ja värikielen.

Täkänä on kudonnainen, joka koostuu kahdesta samanaikaisesti kudotusta kankaasta eli ylä- ja alakankaita. Hammarbergin oivallukset herättivät huomiota näyttelyissä ja saavuttivat menestystä Helmi Wuorelma oy:n täkänäkilpailuissa.

Pirkko Hammarberg oli erilaisten lankojen ja kuteiden yhdistelyn mestari. Kuva: Tapio Tuomela
Pirkko Hammarberg oli erilaisten lankojen ja kuteiden yhdistelyn mestari. Kuva: Tapio Tuomela

 

Hammarbergin taiteen näyttely aloittaa Kuosikeskuksen näyttelysarjan, jossa esitellään vuosittain forssalaisia tekstiilisuunnittelijoita ja painokankaan historiaa tai ilmiöitä. Näyttelyt ajoittuvat kesiin.

– Kuosikeskuksella on materiaalia yhteensä 130 suunnittelijalta, mutta ihan kaikista emme näyttelyä järjestä – useaksi kesäksi aiheita riittää, Kivimäki ja Louhelo toteavat. FL

Pirkko Hammarberg (1932-2018) – Forssan museon Kuosikeskuksen kesänäyttely Forssan kaupunginkirjaston Vinkkelissä 1.7.-30.8. Näyttelyyn on vapaa pääsy kirjaston aukioloaikoina ma–to 11–19 ja pe 11–17.

Luitko tämän: ”Kuoseja on arkistossa satojatuhansia” – Forssan museosta jatkossa kaupungin tekstiiliperinnön esiinnostaja

 

Pirkko Hammarberg 1932–2018

Tohmajärvellä syntynyt Pirkko Hammarberg (os. Naukkarinen) opiskeli ensin Joensuun kotiteollisuuskoulussa ja jatkoi Taideteollisen oppilaitoksen graafisella linjalla.

Vuonna 1955 hän meni naimisiin kuvataiteilija ja graafikko Pentti Hammarbergin kanssa. Perheeseen syntyi kaksi lasta vuosina 1956 ja 1959.

Hän työskenteli graafisena suunnittelijana. Hän vaihtoi alaa vuonna 1961 ja työskenteli aina vuoteen 1974 tekstiilisuunnittelijana Finlayson-Forssa oy:llä Forssan ateljeessa. Hän jatkoi freelancerina.

Hammarberg suunnitteli työkseen painokankaita, mutta rinnalla kulki koko ajan tekstiilitaide ja kutoen toteutetut taidetekstiilit. Hän oli täkänöiden taitaja ja palkittu uudistaja.

Hänen töitään on paljon julkisissa mutta myös yksityisissä kokoelmissa.

Hän piti lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistui yhteisnäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.

Hän menehtyi Forssassa 2018 vuosien sairastamisen jälkeen.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic