Lounais-Häme

Pitääkö paperit olla aina mukana?

 

Viime päivinä otsikoihin on noussut suomalaismuusikon äidin kohtelu. Poliisi kysyi äidiltä henkilöllisyystodistusta varsin kovin ottein Helsingin keskustassa.

Forssan Lehden tekstiviestipalstalla Muori halusi, että joku selittäisi kaikille, että paperit on aina näytettävä poliisille.

Miten on, onko paperit aina näytettävä poliisille, rikoskomisario Taisto Kuhlman Hämeen poliisilaitokselta?

-Yleistä papereiden mukanapitovelvollisuutta ei ole. Omat henkilötiedot täytyy tarvittaessa kertoa, mutta silloin poliisilla täytyy olla tietty tehtävä.

Mitä laki sanoo asiasta?

-Poliisilain mukaan poliisimiehellä on yksittäisen tehtävän suorittamiseksi oikeus saada jokaiselta tiedot tämän nimestä, henkilötunnuksesta tai sen puuttuessa syntymäajasta ja kansalaisuudesta sekä paikasta, josta hän on tavoitettavissa.

Jos henkilö kieltäytyy antamasta 1 momentissa tarkoitettuja tietoja eikä henkilöllisyyttä voida muutoin selvittää, poliisimiehellä on oikeus selvittää henkilöllisyys henkilötuntomerkkien, esimerkiksi tatuointien perusteella.

Poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni henkilö, joka kieltäytyy antamasta tietoja.

Mitä tehtävä tarkoittaa?

-Esimerkiksi, jos ryöstöstä epäillyn tuntomerkit ovat tiedossa, niin silloin tuntomerkkejä vastaavilta voi kysyä henkilötietoja.

-Jos papereita lähdetään kysymään ihonvärin perusteella, niin se ei ole kestävä peruste.

-Ulkomaalaisvalvonnan kohdalla liikutaan veitsenterällä. Toisaalta kyse on tehtävästä, jossa etsitään ihmisiä, joilla ei ole oleskelulupaa, mutta toisaalta…

Usein sanotaan, ettei autoakaan saa ajaa, jos ajokortti ei ole matkassa, pitääkö se paikkansa?

-Poliisi voi pyytää, että ajokortin käy näyttämässä myöhemmin poliisiasemalla, mutta sakkoa siitä ei saa, jos voimassaoleva ajokortti on jäänyt kotiin.

Pitääkö ihmisten pelätä poliisia?

-Poliisin pelkääminen on aiheetonta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic