Lounais-Häme Häme

Pitääkö poliisiasemalle mennä kivääri ojossa? – Näin Hämeen poliisi neuvoo vanhasta aseestaan eroon haluavaa

Vaikka aikaa ei löytyisi poliisin sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä, se ei tarkoita, ettei kansalainen voisi luovuttaa aseita paikalliselle poliisiasemalle.
Asekauppias Seppo Kastepohja ostaa ihmisiltä vain sellaisia aseita, joilla uskoo vielä olevan rahallista arvoa. Kuva: Esko Tuovinen
Asekauppias Seppo Kastepohja ostaa ihmisiltä vain sellaisia aseita, joilla uskoo vielä olevan rahallista arvoa. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeen poliisin sähköinen ajanvaraus ei palvele kovin hyvin, jos ihminen on halukas luovuttumaan itselleen tarpeettomia aseita poliisille. Toimitukseen yhteyttä ottanut kertoo yrittäneensä luovuttaa itselleen tarpeettomia metsästyskivääreitä poliisille, mutta aseenluovutus oli hänen mielestään tehty liian vaikeaksi.

Poliisin sähköisessä ajanvarauksessa lähimmät aseenluovutuspisteet löytyvät Pirkanmaalta, ja niissäkin vapaat ajat ovat hyvin harvassa.

Aseita otetaan vastaan myös Forssassa

Hämeen poliisin mukaan luovutettavia aseita ei ole tarpeen lähteä kuljettamaan muiden poliisilaitosten alueelle.

– Toki poliisi ottaa niitä joka paikassa vastaan. Vaikka aikaa ei löytyisi sähköisestä ajanvarauksesta, ei se tarkoita sitä, ettei pyssyjä voisi poliisille jättää, kertoo komisario Hanna Kokkonen.

Luovutuksesta voi poliisin kanssa sopia puhelimitse.

– Olisi hyvä soittaa etukäteen, ennen kuin lähtee pyssyjen kanssa liikkeelle. Tarvittaessa poliisiasemalle voi myös mennä ilman ennakkoyhteydenottoa.

Kanta-Hämeessä aseita otetaan vastaan niin Hämeenlinnan, Riihimäen kuin Forssan poliisiasemilla.

– Toivomme, että se tapahtuisi täällä Hämeenlinnassa, jossa lupahenkilöstö on, mutta otamme aseita vastaan sivupoliisiasemillakin, Kokkonen sanoo.

Kaikki asetarkastukset tehdään Hämeenlinnassa

Aseidenluovutusta koskeva ohjeistus poliisin verkkosivuilla on epäselvää. Aseenluovutusta varten ei myöskään löydy ajanvarausmahdollisuutta kaikkien poliisilaitosten alueelta.

Kokkonen kertoo, että on jokaisen poliisilaitoksen vastuulla luoda asiointiajat sähköiseen ajanvaraukseen.

– Riippuu kunkin alueen toimintamallista, löytyykö sieltä passilupien lisäksi muita asiointiaikoja.

Hämeenlinnaan voi varata ajan asetarkastukseen, mutta sillä tarkoitetaan vasta hankittuja aseita, jotka tulee esittää poliisille 30 päivän kuluessa hankinnasta. Hämeen poliisin lupavalvonnan asiat on keskitetty Hämeenlinnaan ja kaikki asetarkastukset tehdään Hämeenlinnassa.

”Arvottomia aseita tarjotaan myyntiin riesaksi asti”

Mikäli vanhasta aseesta haluaa päästä eroon, voi sen poliisille luovuttamisen sijaan myös yrittää myydä. Esimerkiksi hyväkuntoisten haulikoiden hinta liikkuu 600–700 euron tienoilla.

Hämeenlinnalaisessa Aseliike Seppo Kastepohja ky:ssä arvottomia aseita tarjotaan myyntiin riesaksi asti.

– 80 prosenttia tarjottavista aseista on todella vanhoja. Niitä on paljon markkinoilla, eivätkä ne todellakaan käy kaupaksi, yrittäjä Seppo Kastepohja kertoo.

Kastepohja ostaa vanhoja aseita tapauskohtaisesti, mikäli uskoo niiden menevän kaupaksi.

– Hyväkuntoisilla, alle 15 vuotta vanhoilla aseilla on vielä markkina-arvoa, Kastepohja arvioi.

Aseen perivällä on puoli vuotta aikaa toimia

Aseenluovutus tai myynti voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi perinnön yhteydessä.

Jos perii aseen, on puoli vuotta aikaa joko hankkia aseen vaatima aseenkantolupa, deaktivoida ase toimintakyvyttömäksi tai yrittää myydä se.

Jos perintöasetta ei saa kaupaksi, eikä sitä halua deaktivoida, on ase luovutettava poliisille romutettavaksi tai huutokaupattavaksi. FL

Aseenluovutus poliisille

Ampuma-aseen voi halutessaan luovuttaa korvauksetta valtiolle.

Poliisille luovutetut aseet menevät joko huutokaupattaviksi tai korvauksetta valtiolle hävitettäviksi.

Aseiden luovuttamisesta on hyvä sopia etukäteen poliisilaitoksen kanssa.

Vanhoja aseita luovutetaan poliisille paljon. Tyypillisimmin kyse on perikunnasta, joka luovuttaa kuolinpesän aseita.

Ajoittain järjestetään myös armovuosikeräyksiä, joissa kansalaiset saavat luovuttaa luvattomia aseita poliisille seuraamuksetta.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic