Lounais-Häme

Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin

Viranomaiset vakuuttavat, että tilanne on täysin hallinnassa. Tartuntatautikartoituksia tehdään Suomessa muutenkin viikoittain.
Koronavirustartunnan vuoksi tämä on turhaa. Poikkeuksia ovat terveydenhuollon toimipisteiden henkilöstö ja koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontaktit. Kuva: Eriika Ahopelto
Koronavirustartunnan vuoksi tämä on turhaa. Poikkeuksia ovat terveydenhuollon toimipisteiden henkilöstö ja koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontaktit. Kuva: Eriika Ahopelto

Onko tavallisten suomalaisten syytä poiketa normaaleista toimintatavoistaan Lapissa todetun koronavirustartunnan vuoksi?

Eipä juuri, vastasivat Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ja infektiotautiyksikön päällikkö Taneli Puumalainen tiistai-iltaisessa tiedotustilaisuudessa.

– Tämä yksi tai muutama lisätartuntakaan ei muuta riskitilannetta, Salminen vakuutti.

– Tavallinen suomalainen voi suojautua huolehtimalla käsihygieniasta ja pitämällä hengityshygienian kohdallaan. Muuten itse kukin voi elää ihan tavallista elämää.

Hengityssuojainten käyttö on turhaa

Jossain määrin eri asia on, jos suomalainen on aikeissa matkustaa Kiinaan. Taneli Puumalainen korosti, että silloin kannattaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita.

Tiistai-iltana ulkoministeriön sivuilla suositeltiin Wuhanin kaupungin ja koko Hubein maakunnan jättämistä pois matkustussuunnitelmista.

Uutiskuvissa ja Suomen katukuvassakin turisteilla näkyvistä hengityssuojaimista ei ole tavallisille suomalaisille hyötyä. THL:n sivuilla todetaan, että suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan ainoastaan terveydenhuollon toimipisteiden henkilöstölle ja koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille. Sellaisia ovat esimerkiksi samassa taloudessa asuvat.

Suojuksen käytöstä saattaa olla hyötyä myös sellaisille oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat olla läheisessä kontaktissa toisiin henkilöihin.

Matkailuyritykset nostaneet hygieniatasoa

Tiistai-iltana ei ollut tiedossa, että Suomen viranomaiset olisivat tehostamassa tai rajoittamassa tavallisten kansalaisten elämään liittyvää toimintaa koronavirustartunnan seurauksena. Sen sijaan matkailuyritykset esimerkiksi Saariselällä ovat nostaneet hygieniatasoa THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

Terveysviranomaiset ovat myös laittaneet alkuun kansallisen ja kansainvälisen prosessin.

Tavoitteena on kartoittaa kaikki mahdolliset altistuneet ja luoda tarkka arvio epidemian laajuudesta sekä pitää muiden muassa alan eurooppalainen verkosto ja Maailman terveysjärjestö (WHO) ajan tasalla.

– Noudatamme näissä tapauksissa kansainvälisiä ohjeita. Toiminta on hyvin vakiintunutta. Itse asiassa tämän tyyppisiä kartoituksia tehdään Suomessa muutenkin viikoittain, Mika Salminen kertoi.

– Epidemioiden torjuntatoiminta on Euroopassa ja varsinkin Suomessa erittäin vahvalla pohjalla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic