Lounais-Häme Forssa

Suojeltu makasiini jakaa mielipiteitä - Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: "maailman rumin rakennus"

Rakennusliike Laaksokunnas oy on nyt uudistanut kertaalleen tyrmätyn kaavamuutoshakemuksen, joka mahdollistaisi makasiinin purkamisen ja kahden pienkerrostalon rakentamisen sen tilalle.
Makasiinin ohi pyörällä ajaneilla forssalaisella Sofia Puralla ja tammelalaisella Neea Lähteellä ei ole varsinaista mielipidettä siitä, pitäisikö kiistelty rakennus purkaa vai säilyttää. 14-vuotiaat Pura ja Lähde totesivat kuitenkin pitävänsä enemmän uusista rakennuksista kuin vanhoista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Makasiinin ohi pyörällä ajaneilla forssalaisella Sofia Puralla ja tammelalaisella Neea Lähteellä ei ole varsinaista mielipidettä siitä, pitäisikö kiistelty rakennus purkaa vai säilyttää. 14-vuotiaat Pura ja Lähde totesivat kuitenkin pitävänsä enemmän uusista rakennuksista kuin vanhoista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suojellun makasiinin tulevaisuus puhuttaa Forssan Makasiininrannassa. 1 900 neliömetrin suuruisen makasiinin omistaa Rakennusliike Laaksokunnas oy. Rakennusliike on nyt uudistanut kertaalleen tyrmätyn kaavamuutoshakemuksen, joka mahdollistaisi makasiinin purkamisen ja kahden pienkerrostalon rakentamisen sen tilalle.

Rakennusliike Laaksokunnas oy:n toimitusjohtaja Matti Laakso toteaa Forssan Lehdessä (FL 13.7.19), että alueesta tulisi silloin hieno bulevardi. Laakson mukaan makasiini on tällaisena rumilus, jolle ei ole löytynyt käyttöä, ja jos se kunnostetaan lämpimäksi, kustannus on kaksi miljoonaa euroa. Rakennusliikkeellä ei ole hänen mukaansa sellaisia rahoja.

Iso osa Loimijoen rannan kulttuurimaisemaa

Forssalainen kulttuurivaikuttaja Alpo Suhonen on sitä mieltä, että makasiinin suojelumerkintä pitää säilyttää. Hän oli myös viisi vuotta sitten luovuttamassa makasiinin säilyttämisen puolesta kerättyä Pro makasiini -nimilistaa Forssan kaupunginjohtajalle ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle.

– Rakentajalla on outo käsitys, kun hän nimittää makasiinia rumilukseksi. Kyse on kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta rakennuksesta, joka pitää ehdottomasti suojella ja säilyttää, Suhonen sanoo.

Suhosen mukaan makasiini on iso osa Kehräämön ja Kutomon alueiden sekä Loimijoen rannan kulttuurimaisemaa.

– Vastapäätä sijaitsee hienoksi entisöity elokuvateatteri, ja myös makasiini tulisi ehdottomasti saada yleisön käyttöön. On yleensäkin kyseenalainen asia ja outo yhdistelmä, että rakennusliikkeelle on myyty tontti, jolla on suojelukohde, Suhonen sanoo.

Graffitit koristavat vanhaa makasiinia.

Mika Penttilä: maailman rumin rakennus

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) toteaa, että rakennusliikkeen kaavamuutoshakemus menee aikanaan viranhaltijavalmistelun kautta kaupungin yhdyskuntalautakunnan ja kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Penttilän arvion mukaan rakennuksen purkukohtalon puolesta puhuu, että makasiiniin ei kohdistu tällä hetkellä mitään isoja innovaatioita, se on huonossa kunnossa ja jopa ympäristölleen vaarallinen.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että makasiini on maailman rumin rakennus. Kun se lisäksi sijaitsee keskellä muuten kauneinta aluetta, se on häpeäksi koko kaupungille.

Penttilä kertoo, että makasiiniin pohdittiin pari vuotta sitten Suomen Elokuvamuseota ja pienpanimoa. Hänen mukaansa ne olisivat olleet erittäin kannatettavia hankkeita, mutta ne osoittautuivat taloudellisesti mahdottomiksi.

– Jos makasiini halutaan säilyttää, sinne tarvittaisiin yritystoimintaa, jota ei ole ainakaan tällä hetkellä viritteillä. Rakennus tulisi myös kunnostaa, mikä maksaa arviolta kaksi miljoonaa euroa.

Penttilän mukaan rakennuksen kohtalo on ikuisuusaihe, josta on väännetty ja käännetty jo vuosikausia. Hän toteaa kuitenkin ymmärtävänsä myös rakennuksen suojelijoiden näkemyksen, koska makasiinilla on osansa Forssan historiassa.

Lepola toivoo kompromissin löytyvän

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) toteaa, että makasiinin kohdalla voidaan puhua ristiriitaisesta tilanteesta. Makasiinia koskee tuore suojelumerkintä, ja yrittäjä on tiennyt makasiinin ostaessaan sitä koskevat rasitteet. Lepolan mukaan makasiini on kuitenkin huonossa kunnossa, ja hän sanoo ymmärtävänsä myös yrittäjän näkökannan siitä, ettei tämä ole valmis isoihin investointeihin rakennuksen kunnostamiseksi.

– Toivon, että asiaan löytyy kompromissiratkaisu. Yksi ajatus voisi olla, että makasiinista purettaisiin osa ja säilytettäisiin joitakin osia, kuten esimerkiksi julkisivu ja katos. Näin makasiinin historia säilyisi. Rakennus voitaisiin myös ottaa ympärivuotiseen hyötykäyttöön. Siitä voitaisiin tehdä esimerkiksi autokatostyyppinen tila, kauppahalli tai katettu tori. Rakennus voitaisiin pitää kylmänä tilana, Lepola pohtii.

Lepolan mukaan makasiinin tulevaisuudesta ei ole kuitenkaan käyty virallisia keskusteluja, ja hän itse haluaa kuunnella asiassa enemmistön mielipidettä.

– Tällä hetkellä vallalla oleva henki on, että makasiinista pitäisi jättää ainakin jokin jälki niin, ettei sitä purettaisi kokonaan, Lepola arvioi. FL

Taustaa

Rakennusliike Laaksokunnas oy pyysi vuonna 2014 Forssan kaupunginhallitukselta asemakaavan mukaisen suojelumerkinnän poistamista Makasiininrannassa sijaitsevalta tyhjältä makasiinilta.

Rakennusliike halusi purkaa omistamansa makasiinin ja rakentaa paikalle kaksi kolmikerroksista pienkerrostaloa, joissa kummassakin olisi kymmenen asuntoa.

Makasiininrannan asemakaava on vuodelta 2009.

Asemakaavan mukaan suojellun rakennuksen käyttötarkoitukseksi on määritelty palvelu-, liike- ja toimistorakentaminen. Rakennusliikkeen mukaan kyseisen kaltaisilla tiloilla ei ole Forssassa kysyntää.

Kaupunginhallitus antoi marraskuussa 2014 päätöksen, jonka mukaan tekniselle ja ympäristötoimen toimialalle annettiin tehtäväksi neuvotella rakennusliikkeen kanssa asemakaavamääräysten muuttamisesta niin, että makasiinin suojelumerkintä säilyy ja rakennusta voitaisiin käyttää monipuolisemmin.

Rakennusliike osti Makasiininrannan Renorilta vuonna 2009, jonka jälkeen rakennusliike on rakentanut aluetta pikkuhiljaa. Rakennusoikeutta alueella on kaikkiaan noin 11 000 kerrosneliömetriä.

Renor vuokrasi makasiinia puolustusvoimille hyökkäysvaunujen säilytystilaksi. Makasiinista purettiin tällöin muun muassa väliseiniä.

Asemakaavan suojelumääräyksellä suojeltu makasiini on rakennettu kolmessa vaiheessa vuosina 1903–1916.

Vuonna 2014 makasiinin säilyttämisen puolesta kerättiin Pro makasiini -nimilista, jonka oli allekirjoittanut 278 henkilöä.

Alun perin makasiineja oli vierekkäin kaksi, joista toinen purettiin asuntorakentamisen tieltä vuonna 2010.

 

Lähde: Forssan Lehden arkisto

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic