Lounais-Häme

Pitäisikö vain rokotettujen lapsien perheille antaa lapsilisää? Opetusministeri Grahn-Laasonen ehdottaa tämän selvittämistä

Terveydenhoitaja Päivä Vaunuveräjä rokotti lapsen Jukolan neuvolassa. Arkistokuva.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdottaa selvitystä siitä, voiko lapsen rokottaminen olla ehtona lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille.

Grahn-Laasosen mukaan on välttämätöntä löytää keinoja turvata rokotekattavuus, jotta lapset ja koko väestö voisivat olla suojassa niiltä tartuntataudeilta, jotka olisivat turvallisesti estettävissä.

– Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia. Jos vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiaan, ei synny laumasuojaa, joka estää taudin leviämisen ja tarttumisen vaikkapa pieniin lapsiin, jotka eivät vielä ikänsä puolesta ole ehtineet saada rokotetta. Pakot ja velvoitteet ovat viimesijaisia, mutta onko se raja jo ylitetty, Grahn-Laasonen tiedottaa.

Lue myös: ”Muutamia lisätartuntoja varmaankin tulee” – asiantuntijat pitävät tuhkarokon leviämistä Luodon kunnan ulkopuolelle kuitenkin hyvin epätodennäköisenä

 

Monet johtavat poliitikot ovat viime päivinä vedonneet vanhempiin, jotta nämä antaisivat rokottaa lapsensa.

Taustalla on se, että esikouluikäinen lapsi sairastui tuhkarokkoon Pohjanmaalla Luodon kunnassa. Pelkona on se, että rokotevastainen asenne johtaa rokotusten välttelemiseen ja torjuttavissa olevien sairauksien leviämiseen.

 

Valtaosa suomalaislapsista rokotetaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, mutta rokotekattavuus on paikoin alentunut.

Esimerkiksi tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan saanut joillakin alueilla vain 75 prosenttia lapsista. Riittävä kattavuus olisi 95 prosenttia.

– Juuri kattavan rokotusohjelman ansiosta vaaralliset tartuntataudit ja niihin liittyvät vakavat jälkitaudit on saatu Suomesta häviämään lähes kokonaan. Jos kattavuus alenee, voivat taudit palata, kuten nyt Pohjanmaalla käynnistyneestä tuhkarokkoepidemiasta nähdään, Grahn-Laasonen sanoo.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic