Lounais-Häme Forssan seutu

Katso video: Pitkä jono ihmisiä marssi Forssan sairaalan yöpäivystyksen puolesta – Yhtymähallitus siirsi päätöksenteon helmikuulle

Useampi sata ihmistä osoitti mieltään yöpäivystyksen säilyttämiseksi.
Päivystyksen sairaanhoitaja Johanna Häggman jakoi työntekijöiden kannanottoja kehitysodotuksia sisältäneet paperit yhtymähallituksen jäsenille ja yhtymäjohtajalle. Edessä hallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) Kuva: Tapio Tuomela
Päivystyksen sairaanhoitaja Johanna Häggman jakoi työntekijöiden kannanottoja kehitysodotuksia sisältäneet paperit yhtymähallituksen jäsenille ja yhtymäjohtajalle. Edessä hallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) Kuva: Tapio Tuomela

– Sairaalan yöpäivystystä ei saa lakkauttaa!

Tämä oli arviolta 200-300 mielenosoittajan selkeä viesti päättäjille ennen yhtymähallituksen maanantain kokousta. Pitkä jono ihmisiä marssi Forssan torilta sairaalalle, jossa päivystyksen sairaanhoitaja Johanna Häggman luki päättäjille listan perusteita, miksi yöpäivystys tulisi säilyttää Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) kävi yhdessä yhtymäjohtaja Katariina Korhosen ja muutaman muun yhtymähallituksen jäsenen kanssa kuulemassa mielenosoittajien vaatimukset. Useampi yhtymähallituksen jäsen taputti Häggmanin vaatimuksille. Lepola kiitti ja kertoi yhtymähallituksen jäsenten vetäytyvän tekemään viisaita päätöksiä seutukuntalaisten hyväksi.

Lääkärien taso laskee?

Häggman muistuttaa, että yöpäivystyksen lakkauttamisella olisi negatiiviset kerrannaisvaikutukset kaikkiin hyvinvointikuntayhtymän yksiköihin, ei pelkästään päivystykseen. Samaa sanovat päivystyksessä työskentelevät sairaanhoitajat Satu Sorri-Vuolle ja Pia Viippo.

– Forssan sairaala on päivystävien lääkäreiden keskuudessa haluttu työpaikka. Jos yöpäivystys loppuu, tänne ei enää saada niin hyviä lääkäreitä päivystämään, kolmikko muistuttaa.

He ovat huolissaan paitsi sairaalan tulevaisuuden ja seutukunnan puolesta, myös omista työpaikoistaan. Hoitajat eivät ymmärrä, miksi toimiva yksikkö pitäisi lakkauttaa.

Häggman pohtii myös, mikä on sosiaali- ja terveysalan koulutuksen kohtalo Forssassa, jos yöpäivystys loppuu.

Päivystyksen sairaanhoitajat Pia Viippo (oik.) ja Satu Sorri-Vuolle näkevät, että yöpäivystyksen lakkauttaminen vaikuttaisi kaikkiin FSHKY:n yksiköihin. Kuva: Tapio Tuomela
Päivystyksen sairaanhoitajat Pia Viippo (oik.) ja Satu Sorri-Vuolle näkevät, että yöpäivystyksen lakkauttaminen vaikuttaisi kaikkiin FSHKY:n yksiköihin. Kuva: Tapio Tuomela

Keventäkää johtoporrasta

Jos yöpäivystystä ei lopeteta, hyvinvointikuntayhtymän on haettava säästöjä muualta. Mielenosoitukseen osallistuneiden Ilona Pirisen ja Marjo Vanhasen mukaan säästöjä saataisiin esimerkiksi keventämällä hykyn johtoporrasta.

Pirinen on profiloitunut Forssan Lehdessäkin eläinten puolestapuhujaksi. Hän sanoo ottavansa ihmisten puolesta kantaa säästeliäästi.

– Tämä on niin tärkeä asia. Jos Forssan sairaalassa ei olisi yöpäivystystä, en olisi itsekään tässä, toteaa vakavasti sydänvaivoista taannoin kärsinyt Pirinen ja kiittelee Forssan sairaalan henkilökuntaa hyvästä hoidosta.

Lue lisää: Yöpäivystyksen puolesta kerättiin myös adressi.

Päivystysosasto päivystyksen sisälle

Päivystyksen työntekijöillä on esittää sairaalan kehittämispalveluja lakkauttamisten sijaan. He esittävät esimerkiksi uutta sisätautien vuodeosastoa.

– Tällä hetkellä osastolle tulee potilaita myös muualta kuin omalta seudulta ja siksi aina ei ole tilaa omille potilaille. Tarvetta osastopaikoille on koko maakunnassa ja myös sen ulkopuolella. Uuden osaston paikkoja voidaan myydä myös ulkopuolisille, mikä toisi hykylle tuloja. Magneettikuvauslaitetta voidaan hyödyntää iltaisin ja myydä yksityisille, mikä sekin toisi tuloja, Häggman listaa.

Sairaanhoitajat toivovat myös kirurgian vuodeosastolle lisäpaikkoja. Tarvittaessa vapaita paikkoja voidaan myydä ulkopuolisille.

Hoitajat esittävät myös päivystysosastoa päivystyksen sisälle. He toteavat, että päivystysosaston tavoitteena ovat lyhyet, enimmillään 48 tunnin hoitoajat. Sen jälkeen potilas voi lähteä kotiin tai hänelle katsotaan pidempiaikainen hoitopaikka.

– Osastolla voisi olla muutama potilaspaikka. Yöllä tulleille potilaille kyetään seuraavana aamuna tekemään laajempia tutkimuksia ja järjestämään jatkohoitoa, tai tarkkailun jälkeen he voivat kotiutua, hoitajat esittävät.

Heidän mukaansa veritestien lisääminen päivystyksessä vähentäisi potilassiirtoja keskussairaalaan. Röntgenkuvia otetaan Häggmanin mukaan yksi yötä kohden. Hoitajat esittävätkin kustannusten säästämiseksi röntgenhoitajien siirtämistä puhelinpäivystyksen varaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.5.2020

Fingerpori

comic