Lounais-Häme

Pitkä miinus suomalaisille: Vain 10 prosenttia kännyköistä kierrätetään – peräti 99 prosenttia kännykän materiaalista on kierrätyskelpoista

Kännykän käyttöikä on lyhyt, mikä korostaa kierrättämisen merkitystä.

Suomalainen unohtaa kierrättää kännykkänsä: ainoastaan 10 prosenttia kännyköistä kierrätetään.

Syyt alhaiseen prosenttiin ovat moninaisia: Osa pelkää vanhan kännykän sisältämien tietojen vuotamista, osa yksinkertaisesti unohtaa vanhan kännykän muiden romujen joukkoon.

Kierrätyksen väliinjättäminen tietoturvan vuoksi on turhaa.

– Palautuspisteisiin tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti. Puhelimen kaikki tiedot poistetaan ja muisti tyhjennetään joko digitaalisesti ylikirjaamalla tai mekaanisesti murskaamalla niin, että tietoja ei voida enää palauttaa eikä niitä joudu vääriin käsiin, Katja Laine FiComista vakuuttaa.

Puhelimen palauttaminen kierrätykseen on merkityksellinen ekoteko: jopa 99 prosenttia matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä.

Kännyköistä saadaan talteen ja uudelleen kiertoon arvokkaita metalleja kuten kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia.

Kännyköistä saadaan myös erilaisia uusiokäyttöön soveltuvia muovilaatuja ja murskattua lasia.

Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen vähentää kaivostoimintaa, ympäristöhaittoja ja energiankulutusta.

Mutta minne kännykän voi palauttaa?

Tuottajavastuulain mukaan yli tuhannen neliön päivittäistavarakauppojen ja erikoisliikkeiden on otettava vastaan vanhoja kännyköitä, jos kännykät kuuluvat niiden myyntivalikoimaan.

Viestintä- ja markkinointipäällikkö Pasi Kaskinen Loimi-Hämeen jätehuollosta suosittelee erityisesti data-ser-kierrätysastioita.

– Kännyköitä otetaan ilmaiseksi vastaan meidän jäteasemillamme, mutta tietoturvan kannalta data-ser-kierrätysastiat ovat varmempia. Jäteasemien ser-pisteiden valvonta ei ole kuitenkaan niin tarkkaa, Kaskinen kertoo.

Kännyköiden heikko kierrätettävyys on tuttua Kaskiselle.

– Olimme kahden muun suuren toimijan kanssa mukana koeprojektissa, jossa hankittiin kännyköitä murskaukseen. Saimme nippa nappa haalittua riittävän määrän.

– Kännykkä on niin pieni, joten se uppoaa helposti pöytälaatikkoon. Ehkä kierrätys unohtuu senkin vuoksi, Kaskinen arvelee.

Hinnasta kierrättäminen ei jää kiinni, sillä kännykästä pääsee eroon ilmaiseksi, kuten muustakin ser-romusta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic