Lounais-Häme

Pitkä odotus palkittiin kolmella mitalilla

Roosa Koskelon kausi meni lopulta nappiin, vaikka alku oli hankala.

Sloveniassa Nova KBM Branik Mariborissa pelannut forssalaislibero voitti vasta huhtikuun lopulla päättyneellä kaudella kolme mitalia. Slovenian liigassa ja cupissa tuli komeasti kultaa, Keski-Euroopan cupissa pronssia. CEV-cupissa Mariborin joukkue eteni kolmannelle kierrokselle.

– Hyvä fiilis, totta kai. Kaikki oli lopulta odottamisen arvoista, Koskelo tuumaa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, mutta tilanne ehti silti stressata. Koskelo haki vuosi sitten pelipaikkaa ulkomailta, koska kotimaan kentiltä on tullut jo kaikki koettua ja nähtyä.

Sopivaa seuraa ei vain tuntunut löytyvän, vaikka kuukaudet vierivät. Tuli kesä, tuli syksy ja Suomessakin sarjat alkoivat. Koskelo treenasi Viestin kanssa, mutta oli ilman pelipaikkaa.

– Tilanne kävi hermoile, kärsivällisyys ei ole ollut vahvimpia puoliani. Oli kyllä toistaiseksi uran vaikein puoli vuotta. Oli jo vaikea tehdä päätös lähtemisestä, ja vielä vaikeampi oli odottaa niin pitkään paikan löytymistä, Koskelo kertoo.

Lopulta tärppäsi. Nova KBM Branik halusi marraskuussa joukkueeseensa uuden kokeneemman liberon nuoren tilalle, ja Koskelo suuntasi Sloveniaan. Seurajohto piti vakuuttaa viikon try outissa, mikä ei ollut ongelma Suomen maajoukkueliberolle.

– Pelilupien ja siirtosysteemien kanssa meni hetken aikaa. Pelasin ensi kerran parisen viikkoa siitä, kun saavuin Mariboriin.

Joukkueen pelitapa oli erilainen kuin Viestillä, mutta Koskelo oppi nopeasti Mariborin ja maan tavoille.

Niin Koskelon kuin joukkueen pelit sujuivat. Nova KBM Branik hävisi CEV-cupissa kaksi peliä Turkin suurseura Galatasaraylle ja Keski-Euroopan cupissa unkarilaisvastukselle. Muuten joukkue eteni voitosta voittoon ja otti Slovenian cup-voiton päälle liigan mestaruuden.

– Meidän ja Calticin pelit olivat mielestäni kovatasoisempia kuin Viestin ja HPK:n finaalit vuosi sitten. Muuten Slovenian sarja on mielestäni samaa tasoa kuin Suomen Mestaruusliiga.

Koskelo viihtyi hyvin Sloveniassa ja Mariborissa. Paikalliset ja joukkuekaverit olivat mukavia, kaikki toimi ja seuraorganisaatio oli kunnossa. Vuoden jatkosopimuksen teko oli lopulta helppoa, varsinkin kun joukkueella on paikka Mestarien liigan karsintoihin.

– Liberoiden ei ole helppoa saada Euroopasta pelipaikkaa. Monet liigat rajoittavat ulkomaalaispelaajien määrää, jolloin ulkomaalaiset valitaan usein hakkureiksi tai keskipelaajaksi, ja liberopaikka täytetään omilla pelaajilla. Melkein kaikki Euroopassa pelaavat liberot tekivät jatkosopimuksen nykyisen seuran kanssa.

Puolivuotinen ulkomailla olo oli Koskelolle opettavainen. Piti sopeutua uuteen maahan ja seuraan, oppia kieltä ja kulttuuria.

– Suosittelen muillekin urheilijoille ulkomaille lähtemistä. On opettavaista mennä välillä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Koskelo on viime vuodet ollut maajoukkueen vakiokalustoa, mutta nyt kutsua MM-karsintoihin lähtevään ryhmään ei tullut. Koskelo aikoo käyttää ajan hyödyksi antamalla kropan levätä ja treemaalla maltilla. Mariborin joukkueelle tuli todella paljon pelejä, koska se pelasi Slovenian liigan ohella Keski-Euroopan sarjaa.

– Tilanne on uusi, viimeiset viisi vuotta ovat olleet niin tiukasti aikataulutettuja. Nyt voi ottaa hetken rennommin ja antaa aikaa muullekin kuin lentopallolle.

Koskelo on Suomessa ainakin heinäkuun loppuun.

– Seura saa päättää, mitä teen sen jälkeen. Maajoukkueella on toinen pätkä elokuussa, jolloin Taipeissa pelataan Universiadit. Menen sinne, tai jos seura haluaa, lähden takaisin Mariboriin valmistautumaan ensi kauteen.

FL

 

Ensimmäinen kausi ulkomailla menestyksekäs
25 vuotta, 164 senttiä.Pelipaikka libero.Ensimmäinen liigapeli 15-vuotiaana Someron paidassa kaudella 2006–07.SM-kultaa LP Viestissa 2014 ja 2015.SM-hopeaa 2010, 2012, 2013, 2016.Suomen cupin voitto 2012, 2014, 2015.Liigan tähdistössä 2014 ja 2015.Mestarien liigassa 2014–15 kolmannella peliviikolla tähdistöön.Salon paras urheilija 2015.Slovenian liigan ja cupin voitto 2016–17.Maajoukkueessa vuodesta 2013.Seurat 2006–08 Somero, 2008–09 Kimmo Volley (1-sarja), 2009–12 HPK, 2012–13 LP Kangasala, 2013–17 LP Viesti, 2017– Nova KBM Branik (Slovenia).

Fingerpori

comic