Lounais-Häme

Pittsburghin synagoga-ampumisesta syytetty mies astui oikeuden eteen pyörätuolissa ja vaitonaisena

Pittsburgh
30.10.2018, 01:59

Ulkomaat

Yhdysvalloissa Pittsburghin synagoga-ampumisesta epäilty mies astui maanantaina oikeuden eteen vaitonaisena ja pyörätuolissa, kertoo yhdysvaltalaismedia. Miestä vastaan on nostettu kymmeniä syytteitä, ja syyttäjä vaatii hänelle kuolemanrangaistusta. Miehen epäillään tappaneen 11 ihmistä lauantaina aamulla synagogassa. Uhreista vanhin oli 97-vuotias ja nuorin 54-vuotias.
46-vuotias epäilty ampuja haavoittui myös itse poliisien luodeista. Häntä ei ole nähty julkisuudessa Tree of Life -synagogaan kohdistuneen verilöylyn jälkeen. Mies oli sairaalassa noin 48 tuntia ja pääsi sieltä pois vain hieman ennen oikeudenistuntoa.
Oikeudessa oli paikalla myös juutalaisyhteisön jäsen, 64-vuotias Jon Pushinsky, kertoo Washington Post. Hänen mukaansa on tärkeää näyttää, että yhteisö pysyy vahvana ja nousee ylös myös vihollisen edessä.
Lauantain verilöyly oli tappavin juutalaisiin kohdistunut isku Yhdysvaltojen historiassa. Epäilty tekijä on toistuvasti julkaissut sosiaalisessa mediassa juutalaisvastaisia kommentteja, mutta hänet tunteneet ovat kuvailleet häntä huomaamattomaksi yksinäiseksi sudeksi, joka ei vaikuttanut vihamieliseltä.
Oikeudenistunnossa epäillyltä muun muassa kysyttiin, haluaako hän julkisen puolustajan, sillä hänellä ei ole varaa omaan asianajajaan.
Synagogaan tehty isku on nostanut otsikoihin Yhdysvalloissa juutalaisiin kohdistuvat hyökkäykset ja häirinnän.
Antisemitismiä vastaan työskentelevän kansalaisjärjestö Anti-Defamation League (ADL) on jo aiemmin varoittanut, että juutalaisiin kohdistuvat hyökkäykset ja häirintä ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa merkittävästi parina viime vuotena.
ADL:n mukaan tapausten määrä oli pitkään laskussa, kunnes se vuonna 2016 kääntyi nousuun. Vuodesta 2016 vuoteen 2017 määrä harppasi yhtäkkiä liki 60 prosenttia.
Järjestö arvioi, että syitä tähän ovat muun muassa amerikkalaisen yhteiskunnan syvenevä jakautuminen sekä erilaisten viharyhmien vahvistuminen.

https://www.washingtonpost.com/nation/2018/10/29/stop-words-hate-rabbi-urges-leaders-after-synagogue-massacre-trump-keeps-tweeting/?utm_term=.3f639b93dc5f

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic