Lounais-Häme

Pohdintoja äänestyspaikoilta: "Vaalit ratkeavat tänään"

Sunnuntaiaamupäivä. 
Tammelan kunnantalon aulaan on pysähtynyt kaksi pariskuntaa vaihtamaan kuulumisia.
Miettiset ovat menossa äänestämään, Nummelat tulossa äänestämästä.
Aula on hyvä paikka jäädä juttelemaan politiikasta ja arvuuttelemaan illan presidentinvaalien tulosta.
-Kyllä se tänä iltana ratkeaa, veikkailee Sirpa Miettinen.
Erkki Nummela ei ole yhtä varma. Hänen mukaansa on mahdollista, että toinen kierros on vielä edessä.
-Mutta kyllä minunkin veikkaukseni on se, että Niinistö saa 55–60 prosenttia äänistä, eikä toista kierrosta tarvita, Erkki Nummela tuumaa.

Nelikko ei paljasta ketä äänestävät, mutta kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen tasavallan presidentin täytyy olla tasapuolinen ja kaikki ”kansan kerrokset” huomioonottava. Hyvällä presidentillä on myös arvovaltaa ja hänet tunnetaan maailmalla. Presidentti voisi matkoillaan edistää myös Suomen ulkomaankauppaa ja tehdä Suomea muutenkin tunnetuksi.
-Niinistö on onnistunut erinomaisesti isojen poikien tapaamisessa. Se on tärkeää, tuumaa Hannu Miettinen.
Hän jatkaa, että Niinistön suosio voi johtua siitäkin, ettei tämä ole identifioitunut tiukasti mihinkään yksittäiseen puolueeseen.
-Ihmiset tuntuvat äänestävän yhä vähemmän puolueen perusteella. Vaikuttaa siltä, että vaaleissa ehdokkaiden henkilökohtainen rooli korostuu ja puolueen rooli vähenee, oli kyse sitten presidentinvaaleista tai eduskuntavaaleista, Miettinen sanoo.

Hänelle äänestäminen merkitsee oikeutta ja velvollisuutta. Se on teko, jonka jokaisen suomalaisen pitäisi tehdä jokaisissa vaaleissa, myös vähemmän suosituissa eurovaaleissa. Miettinen sanookin kannattavansa äänestysvelvollisuutta. Silloin jokainen lähtisi ääniuurnille ja jokaisen ääni laskettaisiin.
-Onhan Venäjälläkin äänestysprosentti 110, Miettinen naurahtaa.
Jos äänestyspakkoa ei Suomessa nähdä tulevinakaan vuosina, niin Miettisen mielestä ihmisiä voitaisiin houkutella ääniuurnille vaikka jakamalla ämpäreitä.
-Niin, tai tarjoamalla ilmaiset täytekakkukahvit, Sirpa Miettinen jatkaa miehensä ajatusleikkiä. 

Myös forssalainen Saara Suoniemi pitää äänestystä oikeutena. Äänestämällä kansalainen voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin.
Suoniemi on reippaillut Heikan koululle äänestämään yhdessä ystäviensä ja heidän bostoninterrierinsä Uunon kanssa.
Suoniemen mielestä hyvän presidentin ominaisuudet ovat pitkälti samoja kuin Miettisten ja Nummeloiden mielestä.
-Ulkopolitiikan suhteet ovat tärkeimpiä. Suomen rajojen sisällä presidentin tehtävä on olla luotettava johtohahmo. Mielestäni presidentti voi ja hänen pitää ottaa kantaa myös sisäpoliittisiin kysymyksiin.
Suoniemi sanoo tekevänsä äänestyspäätöksen ennen kaikkea presidenttiehdokkaan mielipiteiden perusteella. Hän kuitenkin uskoo, etteivät kaikki suomalaiset toimi samoin.
-Tuntuu vähän siltä, että moni äänestää pelkkien mielikuvien varassa.
Miettiset ja Nummelat sen sijaan uskovat, että monen äänestyspäätökseen vaikuttavat eniten vaalitentit ja vaalikoneet.

-Sillä on merkitystä, miten ehdokas menestyy väittelyissä. Esimerkiksi Niinistö on pärjännyt hienosti. Häntä vastaan esitetyt väitteet eivät ole vakuuttaneet, Hannu Miettinen tuumaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic