Lounais-Häme Forssa

Näyttelijöitäkin naurattaa – Teatteri Tiukulta ensi-iltaan hauska koko perheen näytelmä

Teatteri Tiukun lastennäytelmässä voi päästä hörähdys aikuisiltakin.
Pöheleissä on mukana sekä ensikertalaisia että kokeneita teatterikonkareita. Kukkahattutätiä näyttelee Pirre Bono, isää Emppu Jurvanen, Vappua Säde Harstela ja Pöheli-hevosta Laura Norri. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pöheleissä on mukana sekä ensikertalaisia että kokeneita teatterikonkareita. Kukkahattutätiä näyttelee Pirre Bono, isää Emppu Jurvanen, Vappua Säde Harstela ja Pöheli-hevosta Laura Norri. Kuva: Lassi Puhtimäki

Teatteri Tiuku tuo perjantaina ensi-iltaan koko perheen näytelmän Pöhelit.

Näytelmässä Vappu (Säde Harstela), isä (Emppu Jurvanen) ja Pöheli-hevonen (Laura Norri) saapuvat Tikkukaramelli-nimiseen kaupunkiin. Rosvokolmikon tarkoituksena on viettää leppoisia lomapäiviä, mutta kun kaupunkilaisten epäilykset heräävät, kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaan.

– Tapahtuu kaikkea hauskaa ja paikoin jännittävääkin. Näytelmä kestää väliaikoineen noin kaksi tuntia, joten siksikin se on suunnattu yli 3-vuotiaille, käsikirjoittaja ja ohjaaja Elisa Nieminen kertoo.

Näytelmän laulut tehnyt Elli Lukander painottaa, ettei Pöheleissä ole menty yksinkertaisimman kautta.

– Lapsia ei kannata aliarvioida. He ymmärtävät muutakin kuin simppeleitä ralleja ja havainnoivat monesti paremmin kuin aikuiset.

 

Näyttämöllä on monta tapahtumapaikkaa, jotka on saatu luontevasti sijoitettua teatterisalina toimivaan Scandicin yläkerran juhlatilaan.

– Viime vuonna esitimme Tiukun murhe -näytelmää Jokioisten Elonkierrossa. Nyt emme ole sään armoilla, ja forssalaiset pääsevät tänne vaikka pyörällä tai kävellen, Lukander toteaa.

Nieminen kiittää mukaan lähteneitä yhteistyökumppaneita tuesta. Koska Tiuku jäi ilman apurahaa, lähdettiin näytelmää toteuttamaan nollabudjetilla.

Yhteistyön voima on osoittautunut vuosi sitten perustetun Tiukun vahvuudeksi.

– Olemme omavaraisia, kun teemme käsikirjoituksesta lähtien kaiken itse. Näyttelijät tekevät paljon muutakin kuin näyttelevät, Nieminen kertoo.

Castingin perusteella näytelmään valittiin 15 näyttelijää, joista iso osa on lapsia ja nuoria.

– On mahtava tarjota heille harrastus kesäksi, Nieminen sanoo.

Hän on ylpeä, miten uudet teatterinharrastajat ovat kasvaneet harjoitusten edetessä. Kannatti ottaa riski ja valita Vapun päärooliin näyttelijänä debytoiva Säde Harstela, 11.

– Kävi aikamoinen tuuri, Harstela hymyilee.

Hänestä näytelmä on niin hauska, että itseäkin meinaa naurattaa. Hupaisin paistivitsi uppoaa testatusti myös äitiin.

– Hörähdyskohtia on paljon. Monet liikkeet ja reaktiot vedetään vähän överiksi, jotta lapsetkin jaksavat katsella, laiskanpulskeaa Pöheli-hevosta esittävä Laura Norri, 17, kuvailee.

 

Pöheleistä piti alun perin tulla Niemisen esikoisteos, mutta kustannusyhtiön konkurssin vuoksi tarina taipui näytelmäsovitukseksi.

– Jos oikein kaivaa, näytelmästä löytää syvempää sanomaa ystävyydestä, rakkaudesta ja erilaisuudesta: pinnan alla on enemmän kuin ensi vilkaisulla voisi luulla. FL

Pöheleiden ensi-ilta Forssan Scandicin yläkerrassa 12.7. klo 18. Näytökset jatkuvat 26.7. saakka.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat