Lounais-Häme

Pohja paistoi naapurikuntien verotilityksissä

Verotuloja tilitettiin viime vuonna Jokioisten kunnalle yhteensä 18,4 miljoonaa euroa, joka oli noin 0,9 miljoonaa vähemmän kuin edellisvuonna. Kunnallisveron tilitykset laskivat 4,7 prosenttia ja yhteisöveron 9,4 prosenttia. Kiinteistöveroa kertyi 0,8 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Joulu-tammikuussa Jokioisten verotulokehitys kääntyi huonoon suuntaan. Pohjustukseksi kunta joutui marraskuussa palauttamaan noin 110000 euroa kunnallisveroa. Tämän vuoden tammikuu iski lisää suonta 202700 euroa eli 13,5 prosenttia pienemmällä tilityksellä kuin vuotta aiemmin.
Tammelan kunnassa viime vuosi sujui samoin alavireisesti. Kunta sai kunnallisveroja 20,7 miljoonaa euroa, mikä oli 0,5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Yhteisöveroja kertyi toista miljoonaa. Laskua oli 6,6 prosenttia. Kiinteistöverojakin tuli hiukan ennakoitua vähemmän.
– Kokonaisuutena meidän kaikki verot laskivat yhteensä 0,8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kuvittelimme paljon parempaa vuotta. Jäimme budjetista yli puoli miljoonaa, toteaa kunnankamreeri Jorma Vettenranta.
Tammela odottaa tälle vuodelle verotulokasvua, josta valtaosa, noin 750000 euroa, perustuu tuloveron nostoon 19,50:stä 20,25:een.
Viime vuosi kompastui Tammelassa loppuvuoden huonoihin verotilityksiin. Tilitykset näyttivät kasvavan, kunnes marraskuun tasaus ja joulukuu muuttivat kuvan. Ihmiset saivat paljon veronpalautuksia.
Tammelassa kuluva vuosi alkoi niinikään huonosti, sillä tammikuun tuloverot putosivat edellisvuotisesta 10,7 prosenttia.
– Jos vuosi näin jatkuu, budjetti pettää heti kättelyssä, Vettenranta sanoo.
Tammikuun pudotus oli koko maassa 9 prosentin luokkaa, koska verottaja ei ehtinyt käsitellä kaikkia veroilmoituksia tilitykseen mennessä. Oikaisu tapahtuu helmikuussa.
Hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala arvioi, että Jokioisten kunnassa joudutaan keväällä pohtimaan sopeutustoimia kunnan talouden tasapainottamiseksi, jos verotilitysten alavire jatkuu helmi-maaliskuussa.
– Odotan, että tulee heikompi jakso. Jos tämä näyttää vielä helmi-maaliskuussa samanlaiselta, täytyy tämän vuoden budjetin osalta miettiä hiukan tasapainotuskeinoja, sanoo Rantala ja viittaa perinteiseen juustohöylämalliin.
– Vielä ei ole aihetta painaa mitään paniikkinappulaa.
Verotilitysten hiipuminen ei tullut Rantalalle suurena yllätyksenä, kun taustalla on taantuma. Tosin tällä kertaa vaikutukset realisoituivat vasta pitkän ajan jälkeen.
Pitkällä jänteellä on Rantalan mukaan merkitystä yhteisöverotuloihin, jos yrityksiä siirtyy Jokioisilta useampi naapurikuntaan.
– Riippuu yrityksen tuloksentekotilanteesta ja muusta, jääkö sieltä maksettavaa yhteisöveroa.
– Ihmisten työpaikoilla on väliä. Jos yritykset vaihtavat paikkaa seudun sisällä, ei todennäköisesti kovin moni työntekijöistä muuta kuntaa tai lähde pois. He vain käyvät toisen kunnan puolella töissä, mikä ei vaikuta juurikaan tuloveron puolelle. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti