Lounais-Häme

Pohjantähden yhtiökokouksen tutkinta päättyi, rikoksen tunnusmerkit eivät täyttyneet

Poliisi on lopettanut rikostutkinnan Vakuutusyhtiö Pohjantähden ylimääräisestä yhtiökokouksesta. Esitutkinnassa on ilmennyt, että ketään ei ole syytä epäillä rikoksesta.

Finanssivalvonta Fiva teki Hämeen poliisilaitokselle tutkintapyynnön lokakuun yhtiökokoukseen liittyvistä tapahtumista. Fiva epäili, että kokouksen valmistautumisessa olisi syyllistytty väärennös-, salassapito-, henkilörekisteri- ja vakuutusyhtiörikoksiin.

Hämeen polisiin rikostarkastaja Kimmo Kajosmaa kertoo, että syyttäjän päätöksellä rikostutkinnasta jätettiin jo aikaisemmin pois muut rikokset paitsi vakuutusyhtiörikos. Syynä olivat esitutkinnat kustannukset, joita olisi syntynyt paljon, kun asianomistajia olisi ollut useita tuhansia. Mahdolliset rikokset eivät olisi kuitenkaan olleet erittäin vakavia.

Vakuutusyhtiörikosepäilyssä oli kyse valtakirjojen jakamisesta siten, ettei yhtiöjärjestyksen äänileikkuri pienentänyt äänivaltaa. Kajosmaa kertoo, että epäilyksen mukaan runsaan 30 yhtiökokousedustajan äänioikeutta olisi näin jaettu.

– Jotta äänivallan jakaminen olisi täyttänyt rikoksen tunnusmerkit, olisi siihen osallistuneiden pitänyt toimia jonkun välikätenä. Toiminta ei täyttänyt vakuutusyhtiörikoksen tunnusmerkkejä.

Vakuutusyhtiö Pohjantähti joutui Fivan hampaisiin sen jälkeen, kun ylimääräisessä yhtiökokouksessa vaihdettiin yhtiön koko johto. Fiva esitti asiamiehensä valvomaan yhtiötä ja teki rikosilmoituksen yhtiökokoukseen liittyvistä tapahtumista.

Fiva ei ole koskaan julkaissut varsinaisia perusteluja asiamiehen nimeämiseen. Se salasi suurimmalta osalta päätöksensä.

Rikosilmoitus viittasi henkilöihin, jotka vaativat ylimääräistä yhtiökokousta ja keräsivät yhtiökokoukseen valtakirjoja. Runsaasti julkisuutta sai epäily, että Pohjantähden asiakasrekisteriä olisi laittomasti käytetty kokousvalmisteluihin.

Fivan ratkaisut pakottivat Pohjantähden hallituksen henkilövaihdoksiin. Toukokuun yhtiökokous vaihtoi puolet uuden hallituksen jäsenistä. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Tapio Vekan sijaan Kari Kaartinen.

Pohjantähden toimitusjohtaja Pekka Määttä joutui jättämään yhtiön kesäkuussa. Pohjantähti valitsi uudeksi toimitusjohtajaksi Aki Kiiliäisen, joka otti tehtävän vastaan 1. lokakuuta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic