Lounais-Häme

Pohjavedet ja vesistöjen pinnat erittäin matalalla etenkin maan länsi- ja keskiosissa

Helsinki
04.09.2018, 11:50

Kotimaa

Vähäsateisen ja kuuman kesän vuoksi pohjavedet sekä järvien ja jokien pinnat ovat nyt erittäin matalalla erityisesti maan länsi- ja keskiosissa, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Pohjavedet ovat paikoin jopa yli puoli metriä vuodenajan keskiarvojen alapuolella.
Vaikka pohjavesien tilanne on poikkeuksellisen kuiva, vielä ei kuitenkaan olla vuosien 2002-2003 kuivuusjakson tasolla, Syke kertoo.
Pohjavedet saattavat kuitenkin laskea jopa vuoden 2003 tasojen alle erityisesti Lounais-Suomessa, jos myös syksy jatkuu vähäsateisena. Syke toivookin nyt, että pohjavesiin saataisiin täydennystä ennen talven lumien saapumista.

Suuret järvet matalina koko syksyn

Kuuma ja sateeton kesä on kuivattanut maaperää, mutta syksyn mittaan kosteutta haihtuu vähemmän ja kasvien vedenkäyttö vähenee.
Pohjavesien pinnankorkeuksien arvellaan jatkavan laskuaan syys-lokakuun vaihteeseen, mutta syksyn sateiden määrä ratkaisee, kuinka matalalle tasolle päädytään.
Myös järvien vedenpintojen lasku jatkuu syyskuussa. Suurista järvistä Saimaan ja Pielisen vesien ennustetaan olevan koko syksyn tavallista alempana.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti