Lounais-Häme Tammela

Pohjavedet monin paikoin hyvin alhaalla – veden pinta laskenut myös Tammelan Pernunnummella

Kuiva kesä jätti myös järvien ja jokien pinnat keskimääräistä matalammiksi.
Kuvassa tämän kesän kuivuudesta kärsinyt pohjavesikaivo Lepaalla.

Syyskuun lopussa mitattu vesitilanne kertoo, että pohjavedet sekä jokien ja järvien pinnat ovat monin paikoin hyvin alhaalla ja laskevat edelleen maan etelä-, lounais- ja keskiosissa.
Pohjois-Suomessa sateet nostivat vedenkorkeuksia ja virtaamia erityisesti paikoin tavanomaista korkeammalle.

Lounais- ja Keski-Suomessa sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla maaperä on kuivaa, ja pohjavedet ovat pienissä ja keskisuurissa pohjavesimuodostumissa laskeneet 20–120 cm ajankohdan keskiarvoja alemmaksi. Yksittäisillä havaintoasemilla maan keskiosissa pohjaveden pinnat ovat ennätyksellisen alhaalla.

– Lounais-Suomessa edellisen merkittävän kuivuusjakson eli vuosien 2002–2003 pohjaveden pinnan tasoja ei ole vielä alitettu, toteaa hydrogeologi Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE).

Myös järvien vedenkorkeudet ovat kuivan kesän jäljiltä yhä keskimääräistä matalammalla maan länsi- ja keskiosassa, paikoin jopa poikkeuksellisen alhaalla.

– Sekin on paikoin mahdollista, ellei pohjavesivarastoihin saada täydennystä ennen pysyvän talven tuloa. Talvikuukausina pohjaveden pinnat tyypillisesti laskevat.

Lounais-Hämeessä ei vielä mitään hälyttävää

Hämeen ELY-keskuksen hydrogeologi Petri Siiro kertoo, että pohjaveden pinta käydään kerran kuukaudessa mittaamassa seuranta-aseman Pernunnummella Tammelassa

– Viimeksi syyskuun alussa siellä on ollut pitkän ajan keskiarvo kohdallaan. Ei ole ollut mitään hälyttävää, mutta veden pinta on laskenut toukokuusta asti koko ajan, eikä se varmaan ole lähtenyt vielä nousuun. Näinä päivinä tehdään siellä taas lokakuun mittaus.

Pernunnummen pohjavesi kuuluu isopohjavesimuodostumiin, joissa muutokset ovat hitaampia kuin pienemmissä pohjavesimuodostumissa moreenialueilla.

– Sateet, jotka ovat nyt tulleet, ovat olleet niin pieniä, että ne eivät vaikuta vielä pohjavesiin.

Hämeen pohjavesipinnat ovat silti vielä korkeammalla kuin viime vuonna loppusyksystä.

– Pernunnummella pohjavedet olivat viime lokakuun alussa 30 senttimetriä alempana kuin tämän vuoden syyskuun mittauksessa. FL

Lisätietoja aiheesta: SYKEn ajankohtainen vesitilannepalvelu

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic