Lounais-Häme

Pohjois-Irlannin tuhoisasta Omagh'n pommi-iskusta 20 vuotta

Helsinki
15.08.2018, 01:10

Ulkomaat

Pohjois-Irlannissa muistetaan tänään 20 vuotta sitten Omagh’n pikkukaupungissa tehtyä pommi-iskua. Irlannin tasavaltalaisarmeijasta IRA:sta irronneen ryhmän räjäyttämä pommi surmasi 29 ihmistä ja haavoitti satoja. Yksi kuolonuhreista oli kaksosia odottanut raskaana ollut nainen.
Pommi-iskuun syyllisenä ei ole lopullisesti tuomittu ketään. Surmansa saaneiden omaiset vaativat yhä uuden tutkinnan järjestämistä tapahtuneesta.
Isku tehtiin muutama kuukausi sen jälkeen kun Britannialle kuuluvan alueen väkivaltaisuuksien lopettamisesta oli allekirjoitettu niin kutsuttu pitkänperjantain rauhansopimus. Tasavaltalaisten ja unionistien 1960-luvulla alkaneissa yhteenotoissa ja muissa iskuissa kuoli yli 3 500 ihmistä. Omagh’n isku oli koko ajanjakson eniten uhreja vaatinut yksittäinen teko.
Britannian EU-ero on herättänyt pelkoja, että rajamuodollisuuksien mahdollinen palaaminen Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle voisi uhata alueella pitkään jatkunutta rauhantilaa. Sekä EU että Britannia ovat korostaneet, etteivät ne halua palauttaa tarkastuksia EU:n tulevalle ulkorajalle Irlannin saarella.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti