Lounais-Häme

Pohjois- ja Etelä-Korea solmivat sopimuksen - "Askel kohti rauhaa"

Pjongjang
19.09.2018, 08:14

Ulkomaat

Koreoiden johtajat ilmoittivat Suomen aikaa keskiviikkoaamuna allekirjoittaneensa sopimuksen, joka johtajien mukaan on askel kohti rauhaa ja poistaa konfliktin uhan Korean niemimaalta, kertoi muun muassa CNN. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kanssa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että sodaton aikakausi on alkanut.
Moon kertoo Pohjois-Korean suostuneen osana sopimusta sulkemaan pysyvästi ohjusten testauspaikan keskeisten maiden asiantuntijoiden läsnä ollessa. Pohjois-Korea lupasi lisäksi tuhota alueen, jota uskotaan käytettävän ydinasemateriaalin valmistamiseen, jos Yhdysvallat tekee vastaavia toimia.
– Toivon, että keskustelut Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä alkavat uudestaan, Moon sanoi tiedotustilaisuudessa.
– He ovat toistuvasti näyttäneet luottamuksensa toisiaan kohtaan, ja toivon, että maat pitävät toisen huippukokouksen mahdollisimman pian, hän jatkoi.

Koreat tarjoutuvat yhdessä hakemaan 2032 kesäolympialaisten isännyyttä

Moon aloitti kolmipäiväisen vierailunsa Pohjois-Koreassa tiistaina aamulla. Vierailun ensimmäisen päivän anti typistyi lähinnä johtajien lyhyisiin kohteliaisuuksiin. Maiden johtajat ovat tavanneet aikaisemmin tänä vuonna jo kahdesti. Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta sitten vuoden 2007, kun Etelä-Korean johtaja vierailee Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Aiemmin tänä vuonna tapaamiset ovat olleet maiden välisellä aselepolinjalla.
Kim puolestaan ilmoitti tiedotustilaisuudessa vierailevansa Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa niin pian kuin mahdollista. Kukaan aikaisempi Pohjois-Korean johtaja ei ole vieraillut Etelä-Korean pääkaupungissa.
Moon kuvaili mahdollista vierailua ennennäkemättömäksi ja sanoi, että se olisi käännekohta Koreoille.
Moon lisäksi ilmoitti, että Koreat tarjoutuvat yhdessä hakemaan vuoden 2032 kesäolympialaisten isännyyttä. Maat sopivat myös yhdistävänsä Korean niemimaan länsi- ja itäpuolella olevat rautatiet ja tiet tämän vuoden aikana.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic