Lounais-Häme Forssan seutu

Poikien HPV-rokotukset vauhtiin Forssan seudulla: Tammelassa vain noin joka kymmenes on kieltäytynyt rokotteesta

Tammelassa näyttää siltä, että pojat ottavat papilloomavirukselta suojaavan rokotteen yhtä kernaasti kuin tytöt. Nuorena otettu rokote antaa parhaan hyödyn.
Eelis Ranttila sai HPV-rokotteen ensimmäisten joukossa. Tammelan koulujen terveydenhoitaja Kaija Rämöstä on hieno asia, että rokote kuuluu nyt myös poikien kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä ja niiden esiaseilta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eelis Ranttila sai HPV-rokotteen ensimmäisten joukossa. Tammelan koulujen terveydenhoitaja Kaija Rämöstä on hieno asia, että rokote kuuluu nyt myös poikien kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä ja niiden esiaseilta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudulla ensimmäiset pojat saivat HPV-rokotteen jo ennen kesälomaa. Syksyn mittaan rokotteita aletaan antaa kiihtyvällä tahdilla.

– Ensi viikolla ollaan viisaampia, mutta alustavasti näyttää siltä, että pojat ottavat rokotetta yhtä hyvin kuin tytöt. Viidesluokkalaisista noin 80–90 prosenttia on ottanut rokotteen lääkärintarkastuksen yhteydessä, Tammelan kouluterveydenhoitaja Kaija Rämö kertoo.

Rokotetta tarjotaan kaikille 5.–6.-luokkalaisille sekä tänä ja ensi lukuvuonna myös kaikille 7.–9.-luokkalaisille pojille, jotta mahdollisimman moni nuori saisi suojan papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä ja niiden esiasteita vastaan.

Rämö huomauttaa, että esiastekin voi aiheuttaa paljon murhetta ja stressiä, vaikkei se vielä olisi kehittynyt syöväksi.

Papilloomavirus tarttuu limakalvon ja ihon kautta, yleensä seksissä.

– Poikien rokottaminen suojaa myös tyttöjä ja tyttöjen poikia.

Tyttöjen rokotukset lieventäneet kysymystulvaa

Poikien rokotukset ovat herättäneet ainakin Tammelassa selvästi vähemmän kysymyksiä kuin tyttöjen HPV-rokotusten aloittaminen vuonna 2013.

THL lähettää syksyn aikana kaikille HPV-rokotuksiin oikeutettujen poikien huoltajille postitse infokirjeen. Lisäksi koulujen terveydenhoitajat saattavat jakaa rokotuksista tietoa Wilmassa tai vierailemalla luokissa.

Rokotteesta kieltäytyminen liittyy Rämön mukaan usein laajempaan rokotekriittisyyteen.

– Minulla on hyvä olo antaa rokotetta, koska Suomessa Cervarix-rokotetta on annettu jo 533 000 ja maailmalla yli 90 miljoonaa annosta.

Hän huomauttaa, ettei kalliita rokotteita annettaisi, jollei niiden tehoon ja turvallisuuteen luotettaisi.

Itse ostettuna vastaavantyyppinen Gardasil 9 -rokote maksaa apteekissa noin 600 euroa.

Paras hyöty nuorena

Periaatteessa yläikärajaa HPV-rokotteen ottamiselle ei ole. Rokotuksesta saa kuitenkin parhaan hyödyn, kun sen ottaa nuorena, jolloin tartuntaa ei ole todennäköisesti vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-ainetta papilloomavirusta vastaan.

Alle 15-vuotias tarvitsee HPV-rokotetta kaksi annosta ja 15 vuotta täyttänyt kolme annosta.

– Rokotusten väli pitää olla vähintään viisi kuukautta, mutta on myös ok ottaa seuraava rokotusannos vasta myöhemmin. Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteet on sijoitettu 5. luokalle ja 6. luokalle, Hykyn va. terveyden edistämistyön päällikkö Kaisa Pulakka kertoo.

Tiedottamisessa ja rokottamisessa riittää työtä ennen kuin rytmi tasoittuu, sillä Forssan seutukunnalla on yläkoululaisia poikia vajaat 500.

Jotta rokotukset saataisiin hoidettua ajallaan, Rämö toivoo, että kouluissa pystytään jatkamaan lähiopetuksessa.

– Rokottaminen on aina iso urakka, ja edelleen myös korona teettää kysymyksiä. FL

Lisää aiheesta: Poikien HPV-rokotukset alkavat syksyllä Forssan seudulla, hyky jakaa nuorille ja heidän vanhemmilleen tietopaketin (FL 5.7.2020)

Papilloomavirus tarttuu herkästi

HPV-rokotusta on tarjottu tytöille vuodesta 2013 lähtien. Nyt myös pojat saavat rokotuksen maksutta osana rokotusohjelmaa.

Papilloomavirus tarttuu limakalvon ja ihon kautta, yleisimmin yhdynnässä.

HPV-rokote on varmin keino suojautua papilloomavirusten aiheuttamilta syövän esiasteilta ja syöviltä. Ilman rokotusta noin kahdeksan ihmistä kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä, yleensä nuorena. Pieni osa tartunnoista johtaa infektion kautta syöpään.

Papilloomavirukset aiheuttavat mm. pään ja kaulan alueen, peniksen, peräaukon ja naisten sukuelinten syöpiä. Naisilla yleisin syöpä on kohdunkaulan syöpä ja miehillä nielurisan syöpä.

Sekä tyttöjä että poikia rokottamalla voidaan Suomessa estää lähes 300 syöpätapausta vuosittain. Näistä noin kolmasosa on miesten syöpiä.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic