Lounais-Häme

Poikkeuksellisen moni Talsoilan oppilas on valinnut Keskuskoulun – rehtorit eivät ole ilmiöstä huolissaan

Oppilaaksiottoalueiden perusteella Talsoilan ja Tölön alakoulujen oppilaat Forssassa siirtyvät yläkouluun Kuhalaan. Valtaosan kohdalla näin tapahtuukin, mutta viimeisten neljän lukuvuoden aikana noin 40 Talsoilan ja vajaa 10 Tölön oppilasta on siirtynyt yläkouluun Kuhalan sijasta Keskuskoululle. Keskuskoulun sijaan Kuhalaan siirtyjiä samalla aikavälillä on ollut vain muutama.

Talsoilan kohdalla kyse on jo merkittävästä ilmiöstä, sillä viime lukukaudella 40 oppilaasta 17 eli lähes puolet siirtyi Keskuskoululle, toissa vuonna kolmannes. Ensi syksynä tosin vain 6 Talsoilan ja Tölön oppilasta siirtyy Keskuskoululle.

Keskuskoulun rehtori, oppilaaksiotoista Forssassa vastaava aluerehtori Jari Marjamäki ei löydä ilmiölle yhtä syytä tai nimittäjää, mutta kummastelee yhtä havaitsemaansa ilmiötä.

-Osalla Keskuskoululle siirtyjistä on luonnollinen selitys, kuten muutto lähemmäksi Keskuskoulua tai kaveritilanne esimerkiksi harrastusten kautta. Joukossa on myös lapsia, joiden vanhempi sisarus on käynyt yläkoulun Kuhalassa, mutta nuorempi on tullut Keskuskouluun, Marjamäki sanoo ja korostaa, että Keskuskoululle ovat tervetulleita kaikki oppilaat enimmäismäärän rajoissa.

 

Kuhalan koulun rehtori Marja-Leena Tirri myöntää, että Kuhalan sijaan Keskuskoulun valinneita oppilaita on viime vuosina ollut poikkeuksellisen paljon. Tirri ei kanna asiasta huolta, vaan pistää sen enemmänkin luonnollisten syiden piikkiin.

-Rantapuiston ja kaupunginpuutarhan alueen lapset käyvät pääosin alakoulun Talsoilassa, mutta helpommat matkan johdosta melkein kaikki menevät yläkouluun Keskuskoululle. Yhtenä vuonna oli isompi harrastajaporukka, jotka kaikki halusivat Keskuskoululle. Nämä ovat selkeitä syitä, ja joka vuosi on oppilaita, jotka valitsevat henkilökohtaisista syistä oppilaaksiottoalueesta poikkeavan koulun, Tirri kertoo.

Hän arvelee, että osasyynä ilmiölle voivat olla myös koulujen painotukset oppiaineissa sekä pidempään käynnissä ollut kouluverkkokeskustelu, jonka keskiössä Kuhalan koulu on.

 

Tulevana syksynä yhteensä 89 tulevaa seiskaluokkalaista opiskelee Keskuskoululla, 66 Kuhalassa. Jo pidempään jatkunut ilmiö on vääristänyt koulujen oppilasmääriä niin, että tällä hetkellä Keskuskoululla opiskelee 249 yläkoululaista ja Kuhalassa 200, kun tavoitteena on jakaa oppilaat tasaisesti koulujen kesken. Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta onkin linjannut, että kouluun voidaan ottaa enintään 93 seiskaluokkalaista. Tällä rajauksella molempiin kouluihin saadaan vähintään 60 oppilasta 7. luokalle ja neljä opetusryhmää.

-Jos suunta jatkuu näin, kaikille Kuhalan opettajille ei ole riittävästi tunteja siellä, joten heidän on saatava niitä Keskuskoululta, Marjamäki näkee.

Tirrin mukaan tähän ei ole tarvetta ainakaan ensi lukukaudella. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic