Lounais-Häme

Poikkeuksellisen syysmyrskyn määrä rantautua tänään Suomeen – Myös Hämeeseen tuulivaroitus

Myrskyn odotetaan jättävän jälkeensä merkittäviä tuhoja.
Suomeen on saapumassa tänään poikkeuksellisen voimakas syysmyrsky. Arkistokuva

Suomeen on saapumassa tänään poikkeuksellisen voimakas syysmyrsky. Ilmatieteen laitos on ennustanut, että pahin myräkkä kestää runsaan vuorokauden, keskiviikkoiltapäivästä torstai-iltaan.

Kanta-Hämeeseen on annettu yöstä alkaen tuulivaroitus, tiedottaa Kanta-Hämeen pelastuslaitos Facebookissa.

Pelastuslaitos kehottaa sitomaan kunnolla tai siirtämään suojaan tuulelle alttiit tavarat ja erilaiset rakenteet.  Sähkökatkojen varalta myös varavirtapalikka ja taskulamppu kannattaa ladata.

Pelastuslaitos muistuttaa myös, että sähkölangoille kaatuneista puista kannattaa soittaa suoraa sähköyhtiön päivystykseen, ei hätäkeskukseen.

Elenia: Sähkökatkot laajenevat torstaina Hämeeseen

Elenian verkkoalueella sähkökatkoja tulee ensimmäisenä Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Torstain aikana sähkökatkot laajenevat Pirkanmaalle ja Hämeeseen, kertoo sähköyhtiö tiedotteessaan.

Elenia on yhdessä kumppaneidensa kanssa varautunut syysmyrskyyn maanantaista alkaen.

Elenian mukaan asiakkaiden on varauduttava pitkiinkin sähkökatkoihin erityisesti haja-asutusalueilla Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Sähkökatkojen alkaessa Elenian asentajat keskittyvät alkuvaiheessa vika-alueiden rajaamiseen käyttökeskuksessa tehtävin sähköverkon ohjauksin.

Maastossa korjaustyöt alkavat, kun työ ei vaaranna maastossa työskentelevien asentajien turvallisuutta.

Syysmyrsky rantautuu iltapäivällä Pohjanmaalle

Myrsky rantautuu Pohjanmaalle iltapäivällä. Rajuilman on ennustettu tänään ja huomenna pyyhkivän laajalti Keski- ja Etelä-Suomen yli ja tuovan mukanaan poikkeuksellisen runsaita sateita ja kovia tuulia.

Syyskuun mittapuulla myrsky on tuntuva. Tavallisesti todella voimakkaat rajuilmat tulevat Suomeen vasta marras–joulukuussa.

–  Tämä on tähän vuodenaikaan nähden kyllä hyvin voimakas myrsky, arvioi päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta tiistaina.

Myrskyn odotetaan jättävän jälkeensä merkittäviä tuhoja. Viljamaa arvioi, että nyt tulossa oleva pohjoisenpuoleinen myrskytuuli on erityisen vahingollinen puille.

Viime aikoina pohjoisen suuntaisia puuskia on tullut harvakseltaan. Siksi on todennäköistä, että maastossa on runsaasti juuri tällaisille tuulille herkkää puuta.

Puiden kaatuessa moni saa varautua sinnittelemään jonkin aikaa sähköttä. Tuhot kuitenkaan tuskin jäävät tähän, sillä Viljamaan mukaan luvatut tuulilukemat riittävät irrottamaan kattotiiliä ja jopa savupiippujen hattuja.

Merellä myrskyn on varoitettu nostavan laajalti vähintään neljän metrin aallokkoa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic