Lounais-Häme Lounais-Häme

Pois hiilipäästöjen syöveristä – Talojen öljylämmityksestä on tarkoitus päästä eroon 10 vuoden aikana

Talojen öljylämmityksestä on tarkoitus päästä eroon vuosikymmenen aikana.
Öljylämmitys käy kalliiksi niin asujalle kuin luonnollekin. Kuva: Katariina Filppula
Öljylämmitys käy kalliiksi niin asujalle kuin luonnollekin. Kuva: Katariina Filppula

Hallitusohjelman tavoitteena on luopua asteittain öljyn käytöstä lämmityksessä 2030-luvun alkuun mennessä, vaikka öljylämmitys on ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä vielä noin 130 000 suomalaiskodissa. Tiukka tavoite perustuu Pariisin ilmastokokouksen linjauksiin.

Valtiovalta kannustaa öljylämmitteisiä kiinteistöjä siirtymään muihin lämmitysmuotoihin 2020-luvun aikana erillisellä toimenpideohjelmalla. Valtion ja kuntien kiinteistöjen öljylämmityksestä luovutaan hallitusohjelman mukaan jo vuoteen 2024 mennessä.

Päästöjä tuottavan öljylämmityksen vaihtoehtona mainitaan maalämpö, vesi-ilmalämpöpumppu, kaukolämpö ja puupellettilämmitys sekä hybridijärjestelmät, jossa kahta tai useampaa lämmitysmuotoa käytetään yhdessä käyttöveden ja sisäilman lämmitykseen.

– On tapauskohtaista, mikä on kyseisen talon tarve. Emme arvota yhtä paremmaksi kuin toista, jokainen harkitsee itse tapauskohtaisesti, sanoo Ekokumppanit oy:n energia-asiantuntija Mari Tolppa.

Lue lisää: Näin paljon maakuntasi asukas aiheuttaa ilmastopäästöjä.

Investoinnin hinta hidastaa

Maalämmön haittana on kallis investointi mutta hyötynä alhaiset lämmityskustannukset. Sitä ei voi kuitenkaan asentaa kaikille alueille.

Huoltovapaata kaukolämpöä on saatavilla vain taajamissa, eikä hintakehitykseen ole käyttäjillä vaikutusvaltaa.

Puupellettilämmitys edellyttää puolestaan säilytystiloja ja harrastuneisuutta.

Vesi-ilmalämpöpumppu vaatii puolestaan suurta sähkötehoa talven kylmimpinä hetkinä.

Hyvä esimerkki hybridijärjestelmästä on ilma-vesilämpöpumpun, aurinkokeräinten ja puulämmityksen yhdistelmä. Hybridilämmitysjärjestelmässä kannattaa panostaa hyvään suunnitteluun ja rakentamiseen, jotta järjestelmä mitoitetaan ja säädetään oikein. Parhaimmillaan hybridijärjestelmä on energiatehokkain lämmitysjärjestelmä, mutta huonoimmillaan se on hintava ja huonosti toimiva kokonaisuus.

Öljylämmityksen rinnalle asennettavat tukilämmitysjärjestelmät vähentävät selvästi öljyn kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.

Toteutuuko Forssan tilaisuus?

Ekokumppanit oy Tampereelta toteuttaa Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla Energiaviraston rahoittamaa maksutonta energianeuvontaa taloyhtiöille ja kuntalaisille.

Ekokumppaneiden piti järjestää maaliskuussa yhteistyössä Forssan kaupungin kanssa yleisötapahtuma, joka kannustaa öljylämmitteisten pientalojen omistajia vaihtamaan lämmitysmuotoa uusiutuviin energiamuotoihin. Tapahtuma, johon liittyi myös aurinkosähköilta, peruuntui koronaepidemian vuoksi.

– Odotamme tilanteen laantumista ja katsomme, pystymmekö alkukesästä tai syksyllä järjestämään tilaisuuden uudestaan. Näille tilaisuuksille on ollut kovasti kysyntää, toteaa Tolppa.

Takaisinmaksuaika kymmenisen vuotta

Öljystä uusiutuviin -kampanjan nettisivustolta löytyy tietoa energiamuodoista ja ohjeet energiaremontin kilpailuttamisesta ja koko vaihtoprosessista.

– Allekirjoittaneeseen voi ottaa rohkeasti yhteyttä, mikäli jotain kysyttävää ilmenee, Tolppa lupaa.

Omakotitalon lämmitysmuodon vaihto maksaa keskimäärin hiukan alle 10 000 eurosta 20 000 euroon. Hintaan vaikuttavat lämmitysmuodon lisäksi mm. talon ikä ja koko. Useimmissa tapauksissa investoinnin takaisinmaksuaika on alle 10 vuotta.

Tolppa muistuttaa remonttia harkitsevia myös tarjolla olevasta energia-avustuksesta ja kotitalousvähennyksen käytöstä. Vuonna 2021 haettavaksi tulee myös uusi energiatuki. FL

Öljylämmitys polttopisteessä

Öljylämmitys aiheuttaa paljon hiilidioksidipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta.

Hallitusohjelman mukaisesti fossiilisen öljyn käytöstä luovutaan 2030-luvun alkuun mennessä.

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen on pidemmällä ajanjaksolla taloudellisesti kannattavaa.

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen nostaa myös rakennuksen arvoa.

Lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen voi saada kotitalousvähennystä tai sille voi hakea energia-avustusta 2020–2022.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic