Lounais-Häme

Pois huonon kunnon manaamisesta: Lisää virtaa kotona asumiseen

Omaa liikkumiskykyään kävi perjantaina testauttamassa Vesihelmen liikuntasalissa kymmeniä ikäihmisiä. Vanhusten viikolle ajoitettu testaus arvioi osallistujien tasapainon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa ja kävelyä. Alaraajojen voimaa selvitettiin istumaan nousulla.

Tarjolla oli myös kehonkoostumusmittausta ja liikuntaneuvontaa.

 

Paikallinen testipäivä oli yksi osa Ikäinstituutin kaksivuotista Voimaa vanhuuteen, tutuksi ja tavaksi -kärkihanketta, jossa ovat mukana Forssan kaupunki sekä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä.

Kärkihankkeesta Forssa saa instituutilta materiaalia ja koulutusta. Mukana on kaikkiaan 76 kuntaa.

Kärkihanke on suunnattu kotona asuville iäkkäille, pääosin yli 75-vuotiaille. Tavoitteena on mm. ehkäistä ja hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä, jotta ihmiset pärjäisivät mahdollisimman pitkään kotonaan.

Forssan kaupungin liikuntasihteeri Pauliina Jolanki oli tyytyväinen testipäivän antiin ja osallistujamäärään.

-Jännitti paljonko tulee väkeä, kun tänne ei haettu niitä aktiivisimpia ikäihmisiä.

-Jos totesimme ongelmia, annoimme liikuntaneuvontaa, ohjeita kotiin ja ohjasimme ryhmiin.

 

Forssalainen Eini Laurila haki hyvin sujuneesta testistä lisävahvistusta aloittaakseen vesijumpan.

-Olen vuoden ollut laiskempi. Melkein vuosi sitten sain lievän aivoinfarktin, enkä ole saanut innostuttua liikkumiseen. Nyt minä päätin, että aloitan.

-Oli mukava koe.

Yksin asuva forssalainen Anna Perälä sanoi manaavansa kuntoaan joka päivä. Vuosia on takana sentään 97. Hän on sotaveteraanina käynyt kuntoutuksessa. Testi oli hänestä mielenkiintoinen.

-Liikunta on sellainen harrastus, josta kannattaa pitää kiinni, ettei liikuntakyky heikkene, opasti osallistujia Forssan kaupungin erityisliikunnanohjaaja Sirpa Polo.

 

Testipäivän järjestivät Forssan liikunta- ja nuorisopalvelut ja sen Voima vanhuuteen -kärkihanke, FSHKY ja sen Hyky kyykkää -hanke ja Forssan seudun allergia- ja astmayhdistys.

Erilaisten esitteiden lisäksi tapahtumassa sai havainnollisesti tietoa piilosokerista: 200 gramman Fazerin suklaasta löytyy 39 palasokeria ja 100 grammassa rusinoita 28 palasokeria. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic