Lounais-Häme Jokioinen

Pojat saatiin Rehtilässä pois tappelemasta 95 vuotta sitten – Näytelmäkerhosta tuli nuorisoseuran kantava voima

Rehtilän nuorisoseura perustettiin vajaat sata vuotta sitten. Alkuaikojen toive saada nuorille toimintaa toteutuu yhä. 95-vuotisjuhlissa esitetään uusin näytelmä.
Rehtilässä kaikki tehdään yhdessä. Kuka korjaa kesämökin -näytelmässä nähdään lavalla niin Rehtilän nuorisoseuran puheenjohtaja Kirsi Räisänen (vas.) kuin näytelmän ohjaaja Kaija Leikkiläkin.

Paljon on mahtunut vajaaseen sataan vuoteen.

Rehtilän nuorisoseura – tai silloiselta nimeltään Rehtijärven nuorisoseura – sai alkunsa 95 vuota sitten. 1923 ajateltiin, että kun nuorisolle tarjotaan toimintaa, saadaan pojat pois tappelemasta, kertoo Rehtilän nuorisoseuran nykyinen puheenjohtaja Kirsi Räisänen.

Ja niin varmasti ainakin osittain saatiinkin, sillä nuorisoseuralla oli toimintaa vilkkaasti. Vuonna 1933 rakennetussa Seuratalo Rehtilässä on ollut vuosien saatossa monenlaisia iltamia ja kerhoja.

Kenties aktiivisin aika kerholla oli 1980-luvun taitteessa. Toiminta hiipui vuosituhannen vaihteeseen tultaessa, mutta nyt näyttää hyvältä. Mukaan on saatu myös paljon nuoria, mikä ei nykyään nuorisoseuroissa ole itsestään selvää.

– Toimintahan on kasvanut koko ajan. Viime vuonna aloitimme Humppajumpan, marraskuussa järjestetään ensimmäinen hyte-hetki, yksi nuorista menee juuri Knoppi-ohjaajakoulutukseen, jossa koulutetaan kerhotoiminnan pitämiseen, ja ensimmäistä kertaa meillä on kaksi ryhmää näytelmäkerhossakin, Räsänen luettelee.

Niin, näytelmäkerho.

Lasten näytelmäkerho on pyörinyt Rehtilässä taukoamatta 1980-luvun taitteesta.

– Vaikka 1990-luvulla toiminta hiipui pahasti, näytelmäkerho on säilynyt koko ajan ja ollut kantavia voimia, Räisänen sanoo.

Tällä hetkellä toisessa kerhossa on lapsia ja nuoria, toisessa pääasiassa aikuisia. Molemmissa ryhmissä on noin kymmenen ihmistä – pari nuorta on mukana molemmissa ryhmissä. Pidempiä näytelmiä on ollut nyt muutama, mutta myös muun muassa perinteisiä joulunäytelmiä tehtaillaan edelleen.

Lyhyemmät näytelmät on monesti kirjoittanut Kaija Leikkilä, joka oli jo polkaisemassa teatteritoimintaa käyntiin lähes 30 vuotta sitten.

– On hyvä kirjoittaa, kun tuntee näyttelijät ja voi räätälöidä rooleja, Leikkilä kertoo.

Kaija Leikkilä on myös ohjannut – yhdessä työryhmän kanssa, kuten Leikkilä huomauttaa – Rehtilän nuorisoseuran uusimman näytelmän.

Siinä palataan kesäisiin tunnelmiin.

Ilkka Malmin ja Rami Saarijärven käsikirjoittama Kuka korjaa kesämökin -näytelmä saa ensi-iltansa sunnuntaina kaikille avoimessa nuorisoseuran 95-vuotisjuhlissa.

Tarinassa vanhan äidin kolme aikuista lasta tulevat kesämökille, jota äiti on nyt luovuttamassa seuraavalle sukupolvelle. Omaa lusikkaansa soppaan laittavat muun muassa naapurimökissä asuva Simo-pojan entinen rakkaudenkohde sekä remonttimiehet.

– Sunnuntain juhlasta tulee rento tapahtuma, tämä on liian hupaisa näytelmä pönötysjuhlaan, Leikkilä naurahtaa. FL

Rehtilän nuorisoseuran 95-vuotisjuhla Seuratalo Rehtilässä su 28.10. klo 15 alkaen. Kuka korjaa kesämökki -näytelmän esityksiä myös 3. ja 4.11. klo 16.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat