Lounais-Häme

Pokemon Go -buumi liikuttaa

Ympäri maailman räjähdysmäisesti parin viikon sisällä levinnyt Pokemon Go -pelivillitys näkyy myös Forssan seudulla. Virallisesti peli ei ole vielä ollut ladattavissa älypuhelimiin kuin Australiassa, Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa, mutta kännykän maa-asetuksia muuttamalla sitä on ladattu myös Suomessa. Viime vuonna Googlesta irtautuneen Niantic-peliyrityksen toista niin kutsuttua lisätyn todellisuuden peliä on saatavilla Android- ja iPhone-laitteisiin. Pelin luomiseen ovat osallistuneet myös Nintendo ja Pokemon Company.

Forssalainen rakennusalaa Forssan ammatti-instituutissa opiskeleva Janina Niskanen on jahdannut Pokemoneja jo viikon alusta asti. Nuori nainen opettelee pelin kulkua, ja nettifoorumeilta, kuten Facebookin Pokemon Go Finland -sivulta saadut vinkit auttavat harrastuksessa eteenpäin. Esimerkiksi pelin turvalliset latausohjeet ja -linkit ovat levinneet ryhmän välityksellä.

-Löysin eilisiltana Forssan pelaajillekin tarkoitetun Facebook-sivun, joka on suljettu ryhmä, mutta liittymispyynnön laittamalla pääsin sisään. Siellä oli neljätoista ihmistä, ja koko ajan yritetään etsiä ihmisiä, jotka pelaavat, kertoi Niskanen torstaina.

Ennalta tuntematon Pokemonien maailma ei Niskaselle ole, sillä hän on pienenä pelannut Pokemonia Nintendo-pelikonsolilla. Lapsuudessa myös Pokemon-korttien keräily ja hahmoihin perustuvat elokuvat tulivat tutuiksi. Japanilaista perua olevat hahmot ilmestyivät ensi kertaa vuonna 1996 julkaistussa Game Boy -pelissä, ja sittemmin Pokemoneille on omistettu kymmeniin maihin levinnyt tv-sarja, elokuvia, sarjakuvia sekä uusia Nintendo-pelejä ja oheistuotteita.

Myös Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Timi Räisälä unelmoi 1990-luvulla Pokemon-kouluttajan ammatista.

-En muuten oikeastaan nykyisin pelaa, varsinkaan kännykällä, nuori mies sanoi.

Hänen mielestään kännykkäpeli on oiva tekosyy harrastaa liikuntaa, myös yhdessä kavereiden kera.

-Nyt on tullut viikon aikana 15 kilometriä alle, ennen en lenkkeillyt yhtään, kertoi Räisälä.

Peli kannustaa keräämään ja kehittämään Pokemon-hahmoja, joita löytyy puhelimen sijaintitietoja ja kameraa hyödyntävän pelisovelluksen avulla maastosta. Riittävästi kasvattejaan kehittänyt Pokemon-kouluttaja pääsee liittymään ryhmään, jossa taistellaan yhdessä muiden pelaajien kanssa Pokemon-liikuntasalien valtiudesta. Ilmaiseksi ladattavassa pelissä on myös mahdollista halutessaan käyttää rahaa bonusvälineiden ostoon.

-Rahalla saa ostettua Pokemon-kolikoita, joilla saa pelissä ostettua muun muassa munia. Kolikoita voi kuitenkin myös tienata esimerkiksi saleja valtaamalla, joten rahaa ei ole pakko käyttää, sanoi Niskanen.

Muita mahdollisia kustannuksia pelistä tulee ainakin, jos tahtoo kännykän akun kestävän pitkään jatkuvaa Pokemon-metsästystä. Esimerkiksi suomalainen kodinelektroniikkaketju Gigantti ilmoitti torstaina puhelinten varavirtalähteiden myynnin pompanneen maassa sadoilla prosenteilla viime viikkoon verrattuna.

Poliisi ei ollut vielä torstaina valtakunnallisesti kirjannut yhtään peliin liittyvää rikosilmoitusta eivätkä pelastuslaitokset tiettävästi ole liikkuneet harhautuneiden pelaajien jäljillä. Forssassa oliot ovat Niskasen mukaan löytyneet suurelta osin keskustan alueelta joitain hassuja tapauksia lukuun ottamatta.

-Prismassa ja S-marketissa oli muutama (Pokemon), mutta ei niitä muuten ole ollut oudoissa paikoissa, hän sanoi. FL

Tiesitkö tämän pelistä?
Peliä suosivat suomalaisen pelaajille tarkoitetun Facebook-sivun mukaan niin teini-ikäiset kuin kolmekymppiset. Pelaajien keski-ikä liikkuu sivun jäsenilleen järjestämän kyselyn mukaan parinkymmenen ikävuoden paremmalla puolella. Muutaman päivän ikäisellä sivustolla on nyt yli 6 000 jäsentä ja määrä on kasvava.Peli kannustaa liikkumaan, sillä siinä kerättävien Pokemon-munien kuoriutuminen riippuu pelaajan liikkumasta askelmäärästä ja nopeudesta. Pokemoneja löytyy myös useista eri kohteista ympäri pelaajien asuinkaupunkeja.Pokemon Go tutustuttaa pelaajansa paikallisiin sekä ennalta myös muualla maailmassa sijaitseviin nähtävyyksiin. Yleensä kerättävät Pokemonit löytyvätkin kaupunkien keskeisiltä paikoilta tai suosituista turistikohteista. Yritykset voivat myös ostaa Nianticilta houkuttimen, joka tuo enemmän Pokemoneja esimerkiksi tietyn liikkeen läheisyyteen. Pelaajan ei ole pakko kulkea jatkuvasti katse laitteessa. Ostettavalla lisälaitteella voi saada värinähälytyksen Pokemonin läheisyydessä.Lähteet: Forbes, Facebook, Huffington Post, Pocket-Lint

Uusimmat

Fingerpori

comic