Lounais-Häme

Poliiseista tehtiin viime vuonna ennätysmäärä rikosilmoituksia – Noin kahdeksan prosenttia ilmoituksista Hämeen poliisilaitoksen alueelta

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Poliisia vastaan nostettiin viime vuonna ennätysmäärä rikosilmoituksia. Ensi kertaa kootun poliisirikostutkinnan toimintakertomuksen mukaan poliisirikosten käsittely-yksikköön saapui viime vuonna yhteensä 997 tutkintapyyntöä.

Vuonna 2018 saapuneita rikosasioita oli 871, eli ilmoitusten määrä kasvoi 14 prosenttia. Vuodesta 2017 kasvua oli 46 prosenttia. Kyseisenä vuonna ilmoituksia tehtiin 681.

Eniten poliisien toimintaa koskevia rikosilmoituksia tehtiin voimankäytöstä ja käytöksestä. Ilmoituksista 166 koski tutkinnanjohtajan päätöstä olla viemättä tutkintapyyntöä esitutkintaan.

Viime vuosien kasvua edelsi ilmoitusmäärien väheneminen. Rikosilmoituksien määrä oli edellisen kerran yli 900 vuonna 2013.

Hämeen poliisilaitoksen alueella tehtiin viime vuonna 78 rikosilmoitusta poliiseista.

Poliisit tutkivat poliiseja

Suurin osa rikosilmoituksista käsitellään nopeasti, ja vain murto-osa tutkintapyynnöistä etenee esitutkintaan.

Käsittely-yksikön tutkinnanjohtajat ratkaisivat vuonna 2019 kaikkiaan 848 rikosasiaa ja siirsivät alueellisille syyttäjätutkinnanjohtajille 113 rikosasiaa. Alueellisille tutkinnanjohtajille siirretään sellaiset tapaukset, joissa esitutkintakynnys on voinut ylittyä tai rikoksen mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

Poliisirikosasioiden esitutkintaa johtaa syyttäjä, mutta tutkintaa suorittaa poliisi.

Poliisirikosten käsittely-yksikön vetäjän Heikki Steniuksen mielestä ei ole ongelmallista, että poliisit tutkivat poliisien tekemiä rikoksia. Hänen mukaansa tutkinnanjohtaja määrittää mitä tutkitaan, millä tavalla ja missä laajuudessa.

– Lähtökohtaisesti poliisi ei voi oma-aloitteisesti tehdä mitään päätöksiä toista poliisia koskien, vaan syyttäjä on aina vastuussa ja johtaa tutkintaa.

Häirintä lisääntynyt

Häirintätarkoituksessa tehtyjen rikosilmoituksien määrä on lisääntynyt. Steniuksen omien havaintojen perusteella häirintäilmoituksien taustalla ovat yleensä yksittäiset ihmiset. Nopea käsittely voisi auttaa häirinnän kohteeksi joutuneita.

– Yksi keino on ilmiselvästi perättömien rikosilmoituksien päättäminen mahdollisimman nopeasti, että niistä ei seuraa mitään negatiivisia seuraamuksia poliiseille.

Rikosilmoituksien määrän kasvusta kertoi ensimmäisenä poliisien ammattilehti Poliisi & Oikeus. FL

Lue myös: Hämeen poliisin partio meni asuntoon, josta tuli kannabiksen hajua – hovioikeuden mukaan kotietsintä oli laiton (FL 14.5.2020)

Poliisirikosten tutkinta

Poliisirikosten tutkintaa johtaa valtakunnansyyttäjän toimistossa toimiva käsittely-yksikkö.

Tutkinnanjohtajan tehtävässä toimi vuonna 2019 yhteensä 18 syyttäjää. Heistä kaksi työskenteli täyspäiväisesti käsittely-yksikössä. 16 alueellista tutkinnanjohtajaa toimivat tutkinnanjohtajina syyttäjäalueilla muiden tehtävien ohessa.

Alueet on jaettu Etelä-Suomen, Länsi-Suomen, Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen syyttäjäalueisiin.

Käsittely-yksikössä käsiteltyjen ilmoituksien keskimääräinen käsittelyaika oli 14 päivää. Käsittelyajat ovat tippuneet, sillä vuonna 2012 käsittely vei keskimäärin yli 100 päivää.

Eniten rikosilmoituksia tehtiin vuonna 2019 Helsingin poliisilaitoksen poliiseista. Vähiten ilmoituksia tehtiin poliisin valtakunnallisista yksiköistä.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic