Lounais-Häme

Poliisi: Älkää hyvät ihmiset uskoko kaikkea

Sisä-Suomen poliisi varoittaa yleisöä katteettomista myynti-ilmoituksista internetin myyntisivustoilla. Poliisi tutkii petos- ja rahanpesukokonaisuutta, josta epäillyt ovat ilmoittaneet sähköisillä myyntisivustoilla myyvänsä arvokasta omaisuutta. Asiakkaita on houkuteltu maksamaan koko kauppasumma myyjän tilille ilman, että asiakas on nähnyt tavaraa tai voinut edes varmistua sen olemassa olosta.

Poliisin mukaan tyypillisesti myyntiin on ilmoitettu veneitä, työkoneita, traktoreita sekä kaivureita. Kiinniotettuja epäillään petoksista ja törkeistä petoksista. Epäiltyinä on kaksi miestä ja yksi nainen ja kaikki epäillyt ovat kotoisin Pirkanmaalta.

Poliisi epäilee, että päätekijöillä on myös useita avunantajia. Tilinsä päätekijöiden käyttöön antaneita on poliisin mukaan toistakymmentä ja heidän osaltaan asiaa tutkitaan rahanpesuna tai sen törkeänä tekomuotona riippuen tilille tulleesta rahamäärästä.

Poliisin tietojen mukaan petosvyyhti on alkanut 1. toukokuuta kuluvana vuonna. Poliisi arvioi, että epäillyt ovat pyrkineet tekemään noin neljässä kuukaudessa kymmenillä myynti-ilmoituksilla lähes miljoonan euron edestä kauppaa. Onnistuneiden petosten arvo on hieman päälle 50000 euroa.

Poliisi kertoo tutkinnan kestäessä estäneensä lukuisia kauppoja. Kaikkia ostajia ei kuitenkaan ole ollut helppo vakuutta siitä, että he ovat joutumassa petoksen uhreiksi.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan hyvin suorasanaisesti, että vaikka nettipetosten rikosseuraamukset ovat samanlaiset kuin muissa petoksissa, erityisesti verkossa uhrin omalla toiminnalla on ratkaiseva merkitys rikoksen onnistumiselle. Tiedotteen otsikossakin todetaan: ”Älkää hyvät ihmiset uskoko kaikkea.”

-Älkää hyvät ihmiset ostako netistä mitään, ellette pysty varmistumaan sitä, että omaisuus on olemassa ja se on myyjän omaa. Tämän asian tutkintaan on pahimmillaan sitoutunut yli kymmenen rikostutkijan työpanos, ja sitä olisi voitu käyttää muuhunkin, poliisi vetoaa yleisöön tiedotteessaan.

 

Fingerpori

comic