Lounais-Häme

Poliisi ärähti: Vapaana riehuvat koirat riesana

Hämeen poliisi muistuttaa, että koiran vapaana pitäminen taajama-alueella ei ole sallittua eikä kouluttamattoman kymmeniä kiloja painavan koiran paikka ole vapaana ja valvomattomana omistajansa pihallakaan.

-On ymmärrettävää, että koira toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään puolustaessaan reviiriään, pihamaata tai isäntäänsä. Koiranomistajan lajityypillinen käyttäytyminen sen sijaan vaatii, että omaa koiraa kyetään hallitsemaan ja osataan pitää huolta siitä, että koira ei aiheuta vahinkoa ihmisille tai toisille koirille, arvioi rikoskomisario Ville Hahl Hämeen poliisista.

Poliisi on kohdannut ongelmatapausten yhteydessä koiranomistajia, joiden kannattaisi Hahlin mukaan suunnata eläinhoitoviettinsä ennemminkin hamstereihin eikä lähes metrin korkuisiin lihaksikkaisiin koiriin. Kaikkien omistajien kyvyt ja asenne eivät riitä suurien ja kovaluontoisten koirien kasvatukseen.

Poliisi muistuttaa, että koiranomistaja vastaa koiransa muille eläimille tai ihmisille aiheutuneista vahingoista. Määrätyissä tilanteissa poliisi voi lopettaa koiran niin sanotusti paikan päällä, mikäli koira on ihmiselle vaarallinen tai se aiheuttaa suurta taloudellista vahinkoa.

Poliisi on tähän asti pyrkinyt neuvoin, kehotuksin ja huomautuksin ohjaamaan koiranomistajien käytöstä turvallisempaan suuntaan siten, että aggressiivisiksi tiedetyt koirat eivät saa olla vapaana aiheuttamassa vaaraa ihmisille ja muille eläimille.

Poliisi aikoo jatkossa kiinnittää enemmän huomiota vapaana pidettäviin koiriin ja puuttuu asiaan tarvittavin keinoin nykyistä herkemmin.

Koirien aiheuttamista ongelmista ja vahingoista on ilmoitettu viime kuukausina paljon Hämeen poliisin Heinolan poliisiasemalle, mutta samanlaisia ongelmia on esiintynyt aika ajoin muuallakin.

Heinolassa on loukkaantunut pari ihmistä ja muutama sivullinen koira on kuollut tai jouduttu myöhemmin lopettamaan.

Yleisin poliisille ilmoitettava tapaus on sellainen, että pihalla vapaana ja ilman valvontaa oleva koira hyökkää pihalta kadulle ihmisen tai toisen koiran kimppuun, kun sitä ei ole opetettu sietämään lähellä ulkoilutettavia toisia koiria tai niiden taluttajia.

Lisäksi on tapauksia, joissa taluttaja ei hallitse talutushihnassa olevaa koiraansa, joka karkaa hihnoineen ärsykkeensä kimppuun.

Yleensä hyökkäyksen kohteeksi joutuneet ihmiset ovat tehneet ilmoituksen poliisille.

Yhdessä tapauksessa ilmoittajana oli ärhentelevän koiran haltija, koska hänen koiransa henkeä oli uhattu. Naapuri oli sanovansa ampuvansa koiran, jos se ei pysy omalla pihallaan vaan tulee vielä naapuritontille rähisemään.

Poliisi selvitteli osallisten välillä tapahtunutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic