Lounais-Häme Forssa

Poliisi ei kirjannut yhtään henkirikosta Kanta-Hämeessä vuonna 2021 – Viimeksi maakunnassa tuomittiin murhasta uusnatsijärjestön jäsen, joka puukotti aatetoverinsa

Hämeenlinnan Torikadulla tehtiin alkuvuonna 2020 henkirikos, jota poliisi tutki murhana. Mies (oik. ylä) syyllistyi käräjäoikeuden mukaan murhaan joulukuussa 2020 Riihimäellä, hän oli asianajansa kanssa oikeudessa vuonna 2021. Syksyllä 2021 poliisi tutki epäiltyä murhan yritystä Hämeenlinnan Ojoisilla. Kuvat: FL:n arkisto

Hämeen poliisin rikostilastot paljastavat myönteisen yllätyksen Kanta-Hämeestä: Poliisi ei kirjannut viime vuodelle yhtään henkirikosta maakunnassa.

Alkuvuonna julkaistuissa tilastoissa yksi tappotutkinta on kirjattu koko maakuntaan, ja kirjauksessa teko on merkattu tapahtuneen Hämeenlinnaan. Hämeen poliisin rikoskomisario Marko Mäkinen, joka olisi todennäköisesti kyseisen rikoksen tutkinnanjohtaja, ei tapausta muista saati kyseistä kirjausta löydä poliisin järjestelmistä.

Hän epäilee, että kirjaus on kirjattu väärälle tapahtumavuodelle. Näin ollen ainakaan yhtään surmaa, tappoa, murhaa tai lapsensurmaa ei maakunnassa viime vuonna tutkittu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hämeenlinnalaisessa asunnossa tapahtui alkuvuonna 2020 henkirikos, jota poliisi tutki murhana. Arkistokuva: Sara Aaltio

Yrityksiksi kirjattuja tapauksia kyllä oli, ja kuolemantuottamusepäilyjäkin 2. Väkivaltainen kuolemantuottamus voi olla henkirikos, mutta tutkinta käynnistyy todennäköisesti tappona.

Sama viesti välittyy myös Kanta-Hämeen käräjäoikeudesta. Tällä hetkellä oikeudessa ei ole vireillä yhtään tappoa tai murhaa koskevaa syytettä, joka olisi tehty maakunnassa vuonna 2021.

Lue myös: Tältä näyttävät vuoden 2021 rikostilastot Hämeessä (5.2.2022)

Yhden käden sormilla laskettavissa

Poliisi on yleensä kirjannut vuoden aikana muutamia epäiltyjä henkirikoksia tutkintaan Kanta-Hämeessä. Viime vuosina määrä on ollut yhden käden sormissa laskettavissa.

Siitä, että vuonna 2021 luku oli pyöreä nolla, ei kannata tehdä vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä – ainakaan rikosylikomisario Riku Vihtilän mukaan. Vihtilä johtaa Kanta-Hämeen perustutkinnan tutkintayksikköä. Hän ei näe selkeää trendiä, vaan pikemminkin kyse voi olla vain sattumasta.

– Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään, Vihtilä sanoo.

Tapon tai murhan yrityksinä tutkitut jutut ovatkin tilastojen mukaan määrältään edellisvuosien tasolla. Sattumaa on myös siinä, jääkö teko yritykseksi vai ei.

Esimerkiksi vuoden 2021 syksyllä poliisia ammuttiin Karhuntiellä Hämeenlinnassa niin, että tämä joutui sairaalahoitoon. Luoti raapaisi poliisin päätä. Keskusrikospoliisi tutkii juttua murhan yrityksenä.

Juttu jatkuu faktaosion jälkeen.

Määrät laskeneet Suomessa

Henkirikokseksi lasketaan teko, jossa tahallisesti riistetään toisen henki. Rikosnimikkeet ovat surma, tappo, murha, lapsensurma sekä kuolemantuottamuksen ja pahoinpitelyn yhdistelmä.

Poliisi tutkii tapauksia henkirikoksina huomattavasti enemmän kuin mitä tuomioistuimet tuomitsevat. Esimerkiksi vuonna 2020 poliisi tutki 496 epäiltyä henkirikosta.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti arvioi kuitenkin, että samana vuonna henkirikoksen uhreina kuolleita oli 75.

Henkirikosten määrä on vähentynyt Suomessa 1990-luvulta lähtien.

Uusnatsi tappoi aatetoverinsa

Viimeisin murhana tutkittu – ja tuomittu – juttu Kanta-Hämeessä tapahtui 5.12.2020, jos poliisin tilastot pitävät paikkansa.

Riihimäellä asunut mies puukotti kuoliaaksi miehen, joka tapaili hänen entistä tyttöystäväänsä. Sekä tuomittu että uhri olivat aktiivisia KKO:n lakkauttamassa uusnatsijärjestössä Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä. Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tekijälle elinkautisen vankeusrangaistuksen, ja juttu on määrä käsitellä Turun hovioikeudessa toukokuun lopussa.

Viimeksi Hämeenlinnassa on tutkittu murhana henkirikosta, joka tehtiin yksityisasunnossa Torikadulla tammikuussa 2020. Illalla kauppareissulta palannut naapuri havaitsi huoneiston ovensuussa verijälkiä ja soitti poliisit.

Kävi ilmi, että asunnossa asuneen naisen henki oli riistetty teräaseella. Teosta epäilty oli naisen entinen poikaystävä, joka löytyi tekopaikalta kuolleena. Poliisin mukaan henkirikokseen ei liittynyt ulkopuolisia. Koska pääepäilty oli kuollut, ei juttu edennyt syyttäjälle.

Uusimmat

Fingerpori

comic